用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 [旁人經驗]小孩子從小開始閱讀真的很重要 ...
樓主: d47d89
go

[旁人經驗]小孩子從小開始閱讀真的很重要   [複製鏈接]

引用:Quote:Loura+發表於+15-6-6+07:21+這種親身

原帖由 awah112 於 15-06-07 發表
學國語拼音,我阿仔細細個便可自行閱讀,英文(學Phonics)亦是。

幼稚園時期,我要每晚伴讀,一本咁多,到 ...
普教最大的武器是自我學習的能力。查字典,查辭海,查古語,都要型音互查,而拼音是基础。好似「扔」,廣東話點讀?I don't really care

awah112    發表於 15-6-8 00:44
wan_sosin  讀"wing"  發表於 15-6-8 00:14
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

awah112 發表於 15-6-7 23:09
學國語拼音,我阿仔細細個便可自行閱讀,英文(學Phonics)亦是。

呢位家長講得好好, 亦講出重點, 普通話學拼音後可以自行閱讀, 唔會再問個字點讀, 所以, 我揀廣教中, 普通話繼續0係獨立課學就夠
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我女係普教中,不過我肯定佢睇中文書時,佢係用粵語,因為佢同我分享故事時是用普通話,加上我買比佢的中文書全部無併音。

係分享故事內容用粤語!

awah112 發表於 15-6-7 23:09

True, 英文和pth 這方面的確有advantage

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-6-7+23:46+呢位家

原帖由 awah112 於 15-06-08 發表
普教中/粤敎中小學概覽

https://www.google.com/fusiontables/DataSource?docid=12idXNe-59xtDMepfXF6HkZa ...

我sent 錯了帖

引用:以下純屬經驗分享,不喜請見諒。這幾年也有

原帖由 d47d89 於 15-06-05 發表
以下純屬經驗分享,不喜請見諒。

這幾年也有在補習社幫人補習,也有替小學生或中學生私補,接觸過不同類型 ...
非常認同!我個女今年小二,從半歳開始,我們便開始用布做的書給她看。每次出街,永遠不帶玩具伴著她(但很多家長一定放玩具)。我們要令個女覺得書係玩具一種,她便不會抗拒。我覺得很多小朋友不喜歡睇書係因為佢覺得書本係返學既其中一部份,係家長迫佢睇。因此反叛心態下唔肯跟家長意思做。而我個女從少當書本係玩具,所以唔會抗拒。而且慢慢養成習慣,自己都會選擇帶書。
另外,當三四歲左右,逢星期六帶佢去圖書館。最開始可能只係十至十五分鐘(因為太細冇耐性),然後陪佢睇。如果小朋友覺得睇書時父母會陪伴,佢就覺得呢個活動可以令佢同父母關係拉近,不自覺地覺得好想睇書令父母成日陪伴左右。相反,父母只掉下他自己看書,而自己用手機上網WhatsApp, 佢更唔鍾意看書。現在我們仍然盡量每星期去一次圖書館,並且有借書返屋企既習慣。明顯中英文作文我們不用擔心。希望呢個分享,可以令更多父母開始呢一步⋯,

Funnyohoh    發表於 15-7-15 17:32

非常同意樓主說法 閱讀對小朋友很重要 幫助寫作 幫助思考 書中也有無限的財富讓我們發掘

但本人發覺在很多時在圖書館容易找到英文圖書 中文圖書給幼稚園小朋友的反而不多

大家有同感嗎?

引用:以下純屬經驗分享,不喜請見諒。這幾年也有

原帖由 d47d89 於 15-06-05 發表
以下純屬經驗分享,不喜請見諒。

這幾年也有在補習社幫人補習,也有替小學生或中學生私補,接觸過不同類型 ...
絕對同意

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:非常同意樓主說法+閱讀對小朋友很重要+幫助

原帖由 SUGARMA 於 15-06-12 發表
非常同意樓主說法 閱讀對小朋友很重要 幫助寫作 幫助思考 書中也有無限的財富讓我們發掘

但本人發覺在很多 ...
我小朋友k2, 在圖書館借的中文書

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆:moondream3003 的帖子

回覆:moondream3003 的帖子

自小培養閱讀非常重要,天天都要伴讀,天天都看中英文圖書至少30分鐘,有時更要小女大聲以普通話朗讀中文書,又朗誦英文書,效果非常顯著。現在阿女可以以普通話或英語創作故事,最長可講40分鐘。這都是閱讀得來。不過最重要的就是不讓小孩玩手機。

erictungcc 發表於 15-6-11 23:00
非常認同!我個女今年小二,從半歳開始,我們便開始用布做的書給她看。每次出街,永遠不帶玩具伴著她(但很 ...
父母只掉下他自己看書,而自己用手機上網WhatsApp, 佢更唔鍾意看書 <====== Good Point!

好多人作日話唔明自己小朋友唔鐘意閱讀, 點叫佢睇都唔肯睇, 云云。其實, 父母鐘意乜, 小朋友咪鐘意乜囉。閱讀, 係由戒夜奶開始的。你估我哋D小朋友真係天生鐘意閱讀? 我哋都做咗唔少嘢架

little_yolky 發表於 15-6-24 18:00
父母只掉下他自己看書,而自己用手機上網WhatsApp, 佢更唔鍾意看書
咁妳即日開始晚晚係屋企玩數獨玩方程式玩微積分啦
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-6-24 18:05
咁妳即日開始晚晚係屋企玩數獨玩方程式玩微積分啦
你唔好咁樣喎, 我已經開始同佢玩象棋訓練思考喇。我又要管中英文, 又要練對唱, 又要練古箏, 又要教中英書法, 又要出卷, 我好忙架。陀住佢果陣我成日玩NDS數獨, 唔知點解佢無胎教之嘛

little_yolky 發表於 15-6-24 18:10
你唔好咁樣喎, 我已經開始同佢玩象棋訓練思考喇。我又要管中英文, 又要練對唱, 又要練古箏, 又要教中英書法 ...
其實聽妳講,佢應該都唔係思考問題,似係對數字唔敏感,小二快過,乘數學成點?

MASAYA 發表於 15-6-24 18:15
其實聽妳講,佢應該都唔係思考問題,似係對數字唔敏感,小二快過,乘數學成點? ...
乘除數反而好掂喎, 唯有時間同月曆係死症, 即係阿A幾多點去外婆家, 然後留咗3小時15分鐘, 阿A幾點離開果D呢。簡直係屢戰屢敗, 未見啱過。

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-6-24+18:15+其實聽

原帖由 little_yolky 於 15-06-25 發表
乘除數反而好掂喎, 唯有時間同月曆係死症, 即係阿A幾多點去外婆家, 然後留咗3小時15分鐘, 阿A幾點離開果D呢 ...
你囡囡鍾意做什麼?你話幾小時幾分鍾後你就可以做嗰樣嘢,睇下佢識唔識計,你囡囡咁多興趣,叫佢每樣計下用咗幾多時間。

回覆:[旁人經驗]小孩子從小開始閱讀真的很重要

唔知有無人同我係一樣既煩惱!我個女喜歡閱讀,閱讀量不少,但質很差,我認為佢係睇完覺得故事好睇,便算!語文上不見進展!我個女先小二,我都認為閱讀不是速食,亦不應與成績掛勾,但確實懊惱佢睇完高興就算既態度!亦從網上參考好多家長經驗,有網路上
家長小朋友閱讀興趣濃厚!但去到中學,語文仍然很差!唔知點幫!
我亦試過伴讀,問下阿女書本內容,感受,多啲令佢理解,唔知係咪方法不對,佢覺得我係考核佢對書既內容!搞到我有點卻步,怕打擊佢原有的閱讀興趣!
所以真係煩惱,培養閱讀興趣同時,究竟點樣同時培養埋有質素既閱讀呢!
有無人可分享下!

‹ 上一主題|下一主題