用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sumaggie101
go

嶺小面試 [複製鏈接]

喜樂果子 發表於 14-8-27 19:04
你見完有咩感覺呀!  佢係一間咩學校呢?
我係真心喜歡呢間學校的, 所以暫時只報了呢一間啫.  如果收, 就可以收工架喇.

爸爸愛您 發表於 14-8-27 19:51
我覺得校舍太細太舊,個禮堂好迫
你冇去開放日咩? 有的話就應該一早知道間學校係好細的, 既然唔係你杯茶, 希望你只係當面試練習, 如果有肯得到學位, 都唔好要, 留翻比真心會讀的小朋友吧!

sumaggie101  agree, why still apply?  發表於 14-8-28 11:07

chanwendy 發表於 14-8-28 10:15
你冇去開放日咩? 有的話就應該一早知道間學校係好細的, 既然唔係你杯茶, 希望你只係當面試練習, 如果有肯得 ...
我只去過學校門口看過, 留意過D學生, 我知學校好細, 而且得每級得2班, 我不是要學術好高同硬件好好的學校, 我好欣賞老師可以好關顧學生, 學校氣氛好融洽 , 我唯一有些少擔心既係班數少, 在中一派位時唔夠正統有4班既學校爭BAND1既位, 因我不是住附近, 同時我小朋友係重讀小一, 我真係想有多些資料看看是否值得搭成個鐘車同重讀小一.你可唔可以講下你欣賞學校D咩, 同埋分享下你得來的資料, 真係唔該哂

喜樂果子 發表於 14-8-28 11:14
我只去過學校門口看過, 留意過D學生, 我知學校好細, 而且得每級得2班, 我不是要學術好高同硬件好好的學校,  ...
其他學校一級四班, 校舍一定係會大過嶺小, 但係嶺小上年開始用埋隔離學校校舍, 所以有兩個禮堂, 兩個操場, 課室亦多咗好多.  校車反而係你要諗的問題, 因為學生人數少, bargaining power 好低, 好多學生係車費貴過學費的.
我唔建議你重讀小一, 不如你可以考慮出年插小二可能仲好, 我地又唔係神校, 冇必要過嚟重讀, 白白浪費一年時間.

chanwendy 發表於 14-8-28 12:00
其他學校一級四班, 校舍一定係會大過嶺小, 但係嶺小上年開始用埋隔離學校校舍, 所以有兩個禮堂, 兩個操場,  ...
校車反而唔係我擔心既野, 因為我會自己帶返學, 升中先係我考慮既野, 因佢無中學, 而升中上深水埗網, 我怕佢唔夠人爭中學BAND 1 位, 重讀唔係我最理想既, 只不過依家間學校同我想像中有一段距離, 所以我唯有嘗試再考小一, 因為呢條路比小二容易, 同埋如我再錯過左我就連呢條路都無埋, 同時我亦會幫佢出年插小二, 但我要出年才知情況係點. 同時進行2個方向可以多一個選擇.  我又唔覺重讀一年浪費時間, 因為O係2間唔同教學方式既學校, 同埋2個唔同既環境, 佢總會有新學習既野.  如用一年既時間搵到一間合適佢讀6年既學校都值得既.

喜樂果子 發表於 14-8-28 13:48
校車反而唔係我擔心既野, 因為我會自己帶返學, 升中先係我考慮既野, 因佢無中學, 而升中上深水埗網, 我怕佢 ...
10 年出生率又比 09 年高喎, 既然你擔心升中, 係咪更加唔應該遲一年同更加多人爭呢?
升 BAND 1 學生係計 % 唔係計人數的, 其他學校人數多, 咁乘返個百分比, 自然人數會多啲, 但深水埗區的強校都係好谷的.  再講, 升中可以選自己住址區份的.

chanwendy 發表於 14-8-28 14:17
10 年出生率又比 09 年高喎, 既然你擔心升中, 係咪更加唔應該遲一年同更加多人爭呢?
升 BAND 1 學生係計 %  ...
我係怕學校學生少而又唔係強校一定對爭中學有影響, 其他學校學生多而係強校咁佢既%可以好高, 即有小學係布30-40%同學可入BAND 1 , 而有些學校可能只有10%, 咁就要睇點去O係強校做40% 定無咁強既學校既10%啦.  如選自己住址區份既話更RISKY, 如深水埗去返我住果區一定降BAND.  不過我都會照行左先, 面完試再了解多D都可以有多D資料決定, 再者收唔收都唔知, 只係想多個選擇

想請問你係14/15家長呀???

喜樂果子 發表於 14-8-28 14:27
我係怕學校學生少而又唔係強校一定對爭中學有影響, 其他學校學生多而係強校咁佢既%可以好高, 即有小學係布3 ...
你去學校網頁睇返升中結果了解吓先啦, 升 band 1 中學都有 30% 架.

chanwendy 發表於 14-8-28 15:58
你去學校網頁睇返升中結果了解吓先啦, 升 band 1 中學都有 30% 架.
雖然不算出色, 但咁樣都算叫做唔錯呀, 等我去面試時親自感受下先, 多謝你既資料

回覆 chanwendy 的帖子

我是上年in的,可能今年有所不同。

引用:Quote:爸爸愛您+發表於+14-8-27+19:51+我覺

原帖由 chanwendy 於 14-08-28 發表
你冇去開放日咩? 有的話就應該一早知道間學校係好細的, 既然唔係你杯茶, 希望你只係當面試練習, 如果有肯得 ...
我地係舊年去考,之前無去簡介會,所以唔知學校嘅環境,最後有份 offer , 不過我地無去註冊

引用:呢間真係麻麻地 +

原帖由 爸爸愛您 於 14-08-25 發表
呢間真係麻麻地
X 2

引用:Quote:原帖由+爸爸愛您+於+14-08-25+發表呢

原帖由 DevilPig 於 14-08-29 發表
X 2
請問可唔可以解釋下?

引用:Quote:爸爸愛您+發表於+14-8-27+19:51+我覺

原帖由 chanwendy 於 14-08-28 發表
我唔覺校舍細及舊,但簡介會老師 present 時好悶,心諗,如果上堂都係咁,應該提唔起興趣

DevilPig 發表於 14-8-29 00:33
我唔覺校舍細及舊,但簡介會老師 present 時好悶,心諗,如果上堂都係咁,應該提唔起興趣

...
其實簡介會有幾多間學校係精彩絕倫呢?  講真唔係過度 hard sell 就大多係悶架啦.  嶺小簡介會只係講返啲大路嘢架啫.

請問嶺小E+係唔係仲收表?

引用:Quote:DevilPig+發表於+14-8-29+00:33+我唔

原帖由 chanwendy 於 14-08-29 發表
其實簡介會有幾多間學校係精彩絕倫呢?  講真唔係過度 hard sell 就大多係悶架啦.  嶺小簡介會只係講返啲大 ...
唔係 course content 問題,係 the way he presents .... The tone he speaks.... 不過可能係過別老師啦

引用:請問嶺小E+係唔係仲收表?

原帖由 kit1014 於 14-08-29 發表
請問嶺小E+係唔係仲收表?
問咗,會繼續收表,但最快要過兩,三個月先再有面試了

kit1014  thanks  發表於 14-8-31 08:54

回覆:嶺小面試

下次面試日期: 29/11

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

kit1014  thanks!  發表於 14-8-31 08:54

回覆:嶺小面試

不過有一樣野,我同意嘅,係呢間學校係小班教學,我深信對學生嘅關顧會好啲

‹ 上一主題|下一主題