用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人好似咁,in 左4間,都冇offer架?好灰呀!! ...
樓主: rabbitbaby1
go

有冇人好似咁,in 左4間,都冇offer架?好灰呀!! [複製鏈接]

same here
我女係大b,屋企好多野講,識好多野,但怕陌生人,見到人就會痴住我,唔出聲
性格係生成架, 點帶佢出街都無用,佢係怕人就係怕
我報得唔多學校, 暫時未知result
我同老公職業學歷都ok,
唔知有無學校收

honey_karen  非常同意, 性格係改變唔到....  發表於 12-11-20 17:33
rabbitbaby1  exactly the same!  發表於 12-11-19 22:35

回覆:有冇人好似咁,in 左4間,都冇offer架?好灰呀!!

如果職業問題,禁冇得講了。我老公大學畢業,我係碩士畢業。我地兩個都係物流業公司亞太區分部管理層。

可能"細個唔讀書,大個做運輸!"哈哈!啲學校覺得我地冇咩出識。

heidya   u r funny  發表於 12-11-19 16:14

不用擔心,上年阿仔in左五間,只有一間收。
後來等到四月,最心儀那間call waiting,
雖然只有pm offer,但已經很高興啦!
所以等多幾個月,會有位放出未來。

rabbitbaby1  宜家唯有希望係咁..  發表於 12-11-19 22:36

引用:交左15份表, in+3間,中兩間am+offer 細仔

原帖由 hebe2010 於 12-11-19 發表
我6月B,暫時in咗4間,offer 3間,啟思waiting, 我認為仔仔interview唔出聲唔緊要,做唔到指令媽咪唔駛太幫佢,反而笑笑口ok,另外我反問老師"多唔多親子活動呀?""有冇親子運動會呀?",同老師有D溝通比較好,另外放隻手喺仔仔背脊,俾D安全感佢,仔仔自己玩唔驚老師~

引用:Quote:原帖由+hebe2010+於+12-11-19+發表我

原帖由 wing214 於 12-11-19 發表
我6月B,暫時in咗4間,offer 3間,啟思waiting, 我認為仔仔interview唔出聲唔緊要,做唔到指令媽咪唔駛太幫 ...

回覆:有冇人好似咁,in 左4間,都冇offer架?好灰呀!!

In咗3間,3間都唔得,突然變得好擔心。日思夜想究竟問題出咗喺邊。係小朋友表現唔好定係家長。開始感覺到壓力。

rabbitbaby1  收到reject letter真係好唔開心...好似個囡好差咁...  發表於 12-11-19 22:38
rabbitbaby1  收到reject letter真係好唔開心...好似個囡好差咁...  發表於 12-11-19 22:37

我個女都係超怕羞, 都係日日出街, 都係咁.  我都認同性格係生成呢個道理.

rabbitbaby1  同意..same here..  發表於 12-11-19 22:38

補充, 我個女性格怕羞但無啦啦有兩間收佢PM, 機會等同中六合彩, 大家唔好太灰呀!

引用:如果職業問題,禁冇得講了。我老公大學畢業

原帖由 TeriAnla 於 12-11-19 發表
同你一樣,我兩公婆也是碩士,做哂指令和識講嘢,兩間九龍塘waiting ,但本區五間全收(4 am + 1 pm)。嘆一句與九龍塘冇緣份

引用:出世率高無辦法啦,+我11年考K1都係考8間,+

原帖由 cherryird 於 12-11-19 發表
出世率高無辦法啦, 我11年考K1都係考8間, 全部得waiting list, 我同事考10間, 最後得1間收, 好彩自己pn有得 ...
邊區,虎也咁勁?   

我個大b 都係怕佰生人加慢熬熱形, interview 都唔答老師和喊, e家都有offer啦啦! 你只好在interveiw 時幫佢增取d份啦(有d學校都看家長表現), 和多報幾間(不要全部熱門的學校), 小朋友個個都可爰, no worry!

回復 JC_mami 的帖子

想問d家長大概幾時會放d學位出來呀,,到時學校係唔係會通知後備生有位呀??

大家MAMI唔使灰心
有D學校通知比較遲, 只要一日無REJECT信都仲有機會.
我細B申請4間, 得2間IN左. 2間都有比反應TEACHER....跟音樂揮手, 拍手, 又砌LEGO及翻開公仔書仔, 不過坐唔定, IN中途走出課室, 周圍參觀, 又同其他小朋友玩mouth:" />

其中1間, 其他小朋友IN完, TEACHER特別要我B留堂 比巨周圍走, 睇下平衡同對其他玩具, 物品反應:;pppp:......SO FAR 無 OFFER
最差打算米參加PLAYGROUP囉, 等巨慣左群體活動先, 再正式讀K班囉

BB太細, 不要比太大壓力巨地同埋家長自己, 平常心, 順其自然, 否則會有反效果.

我女女大b,in左兩間,冇offer,女女識講自己名,識講午安,我係FTM,都冇人收,點解,我都好灰,讀N班都咁難

回覆:有冇人好似咁,in 左4間,都冇offer架

亞囝上年 in pn 都係 in 4 間都無 offer

千萬不要灰心,加油呀!
我朋友上年in十間,得兩間有offer。我聽到都好驚
加上阿仔見完第一間無offer之後,我好擔心佢無書讀。

我都覺得好似冇咩希望。見左四間兩間reject。兩間等緊。。。。睇怕我個細b都要等人地唔讀先有機會如果都冇就只可以上playgroup先。

我諗同背景關係唔係太大,係interview小朋友反應更重要,唔係識唔識做的問題。係對問題出現時,小朋友及家長點面對。

webpaupau 發表於 12-11-19 15:44
同你一樣,我兩公婆也是碩士,做哂指令和識講嘢,兩間九龍塘waiting ,但本區五間全收(4 am + 1 pm)。嘆一 ...

請問係咪專業人士 ?
‹ 上一主題|下一主題