用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女中學 St. Paul's Co-Edu 為何咁優勝? ...
樓主: Leung2010
go

聖保羅男女中學 St. Paul's Co-Edu 為何咁優勝?   [複製鏈接]

是但俾我小朋友入到khmama個list入邊頭果十幾間, 都開心到訓著都識笑, 理得佢係屬於非常好/ 十分好/ 很好/ 好好/ 頂好/ 極好/ 超好/ 絕好.....定奇好既學校.

ANChan59  再睇番,好似點心紙 - 小點、中點、大點、特點、頂點 ..........老點。  發表於 12-6-8 15:11
Snakemama  我都係咁話!  發表於 12-6-7 19:35
One-Mama  睇黎, 妳都要準備定個口水'肩'瞓覺用啦! (一定馬到功成!)   發表於 12-6-7 18:12
ANChan59  多謝妳的真心話  發表於 12-6-7 15:47

ABC-DAD,

"實情係小學生都已經係長假期去遊學團。大家成年人明呢個世界無 free  lunch啦。
只不過學校指定一定要去,少左自己嘅選擇,成為話題好正常嘅。"

禁CKY都係一樣o者.....

Yanamami 發表於 12-6-7 15:41
是但俾我小朋友入到khmama個list入邊頭果十幾間, 都開心到訓著都識笑, 理得佢係屬於非常好/ 十分好/ 很好/  ...

我都係咁話
不過個list係邊到睇

Yanamami  置頂.  發表於 12-6-7 18:54

回復 ABC-DAD 的帖子

多謝晒你出手澄清!

恕我愚笨, 真的唔知討論的出發點係點, 要指:-
1) 名氣? 香港大把百年名校. 傳統名校. 出產名人的名校. 成績優異的名校...多不勝數.
2) 學費? 比它更貴的都大有其在, 跟很多學校都一樣, 學校都給予部分或全費資助予有經濟需要或成績優異的學生, 甚至資助埋其他課外活動. 遊學等.
3) 收生? 跟一般學校無異, 邊間唔想收成績及品行好的學生? 辦學良好的直資校一向都在收生方面較有優勢.
4) 名人捐助? 校友.家屬捐款都係造福教育啫, 莫非中外名大學有人捐款或命名的大樓會影響大家選校?

其實選校還有很多方面值得考慮, 大家不妨以正面方向討論.

回復 One-Mama 的帖子

問得咁特別,忍唔住撘左口。都係敎育資源計劃有問題,在激烈競爭下嘅副產品。

One-Mama  欣賞你一向用心用力去為大家解答, 令我們獲益不少!  發表於 12-6-7 20:18

One-Mama,

"睇黎, 妳都要準備定個口水'肩'瞓覺用啦! (一定馬到功成!) "

我囡已經玩完呢個遊戲啦.  無訓著都識笑, 但總算訓到教好.  家下坐緊月, 回下氣先.  唔知新凸手會有乜新搞作, 到時又要搞埋二小姐升中.

vincher  嘩!你不但是多產日誌,還是多產的靚媽!佩服!  發表於 12-6-10 00:15
Sumyeema1  家下坐緊月 -->i thought you just got 3rd child..  發表於 12-6-7 22:10
One-Mama  哈! 坐月? 咁鬼馬! 咁祝妳晚晚用double口水'肩'啦!  發表於 12-6-7 20:22

言之成理。

一講d百年老校,部分失意家長就會謠言當事實,好多時都唔想搭訕,除非太過份,通常都唔想回應。
有不少網友PM我問有關小兒的學校,她們深感在EK大海中,無法取得"接近"真實的資料,因為很少家長願意分享,出聲又被以訛傳訛的家長衝擊,加上版主沒有刻意維持秩序。做成劣幣駆逐良幣。

我用"接近"因為我鼓勵家長多方求證,雖然我盡力維持中肯評論,因為我都有盲點。

Jackieson    發表於 12-6-18 11:16
ABC-DAD    發表於 12-6-10 01:36
One-Mama  ANChan59大俠, 多謝你經常見義勇為. 拔刀相助. 伸張正義...   自己盡量想平衡hormone, 唔想勞氣, 還要向各位多多學習學習!  發表於 12-6-7 20:27
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

100% Support! Don't just hearsays and try to find out the truth as possible!

One-Mama  can't agree more!  發表於 12-6-7 20:28

我自己當日做法係入中學交流, 觀察下心儀學校家長間交流, 再揀一兩個, PM佢地, 請教心中疑問.  我覺得禁樣會直接d得到答案.

Jackieson  醒呀  發表於 12-6-18 11:21
ANChan59  That's smart move.  發表於 12-6-7 21:09
MacMa    發表於 12-6-7 21:05

Eventually, my son can't get in SPCC and LPC in whatever reasons, I still consider them as great schools.

MacMa    發表於 12-6-7 22:10
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

oscarmama 發表於 12-6-7 11:27
收我學校其中有2個都吾算尖,其中有一個成績一般到,初時無人估到佢會被錄取,但咩原因收佢,就無人知:qui ...
有特異功能? (包括爸爸媽媽的特異功能)

回覆:leo_lee_in_hk 的帖子

謝謝,跟我的了解好接近。無必要神化或醜化直資名校,平常心視之。

leo_lee_in_hk 發表於 12-6-7 23:17
看到這個標題,也想分享一點看法。

我覺得SPCC是一間非常看重多完化發展的學校,可能在較充裕的資源下,可 ...

"我認為最理想是有一中學,小朋友的成績在前50%,既不會自我放棄,也有足夠的空間讓她爭取。"

呢句好like呀~~~ 我入SPCC討論區"參觀"時, 都覺得d家長好親切啊.

ANChan59 發表於 12-6-7 19:52

言之成理。

Gresham's Law都出來了, 忍不住加把口, 劣幣驅逐良幣這理論簡直是學術上的一派胡言, 劣幣永遠驅逐不了良幣的,  除非有絕對權力在後台操控, 係EK上都有?  

ANChan59 發表於 12-6-7 23:22
謝謝,跟我的了解好接近。無必要神化或醜化直資名校,平常心視之。

黑格爾說得最好:僕人眼裏無偉人 !

很多去神化一些名校的人, 我就懷疑他們根本沒花時間去了解間學校, 所有才會覺得其老師學生都會飛.  名校, 自然有其過人之處, 但如果行埋D, 看清楚, 自然也會發現其不足, 好的壞的都了解, 一切都不再是想像中的神奇.

ANChan59  Fair comment & observation.  發表於 12-6-8 00:24

回復 JustAParent 的帖子

如果拋錯書包,見諒。
明日認真看看它的定義及應用,避免再次貽笑大方。

ANChan59 發表於 12-6-8 00:16
回復 JustAParent 的帖子

如果拋錯書包,見諒。

不是認真的, 開玩笑而已, ANChan59見諒 ... 見諒 ...  

SPCC selects only the best students in HK, Kln and NT.  I always joke with my friend that the students won't have any problem even if i were made the principal of SPCC, because all students there are so self-motivated and so outstanding.  It must be an easy job to teach there. I hope I can be a teacher of SPCC one day.  Just a dream la,

rogerlam123 發表於 12-6-6 21:51
外來生絕對係尖子!!!!!!!

你話係就係,咁我知的確有吾係。
係吾係尖子咁又點,反正佢哋讀吾到都會出國,一定有大學讀
‹ 上一主題|下一主題