用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 借個位唻呻下….
樓主: sze0203
go

借個位唻呻下…. [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 sze0203 於 10-12-23 16:26 發表
我住紅磡架, 間學校係海逸豪園, 喺蒙特梳利教學~你有興趣問詳情pm 我呀^^

海逸好似得兩間幼稚園, 其中我知一間唔係蒙特梳利, 所以我估就係A學校~!  嘩, 你位親戚真係有D魚翅當粉絲喎

我果間唔係學之園喎
原帖由 lyhv 於 10-12-23 16:48 發表

海逸好似得兩間幼稚園, 其中我知一間唔係蒙特梳利, 所以我估就係A學校~!  嘩, 你位親戚真係有D魚翅當粉絲喎~

醒目開學勳章

原帖由 sze0203 於 10-12-23 16:53 發表
我果間唔係學之園喎

我知唔係學之園呀!  所以咪話你親戚將A學校魚翅當粉絲囉~~

你住紅磡嗎? 但我見你都無揀紅磡的學校~~點解你認為A學校好呢^^
B學校咪係上個月喺紅磡排通宵果間囉
原帖由 lyhv 於 10-12-23 17:00 發表

我知唔係學之園呀!  所以咪話你親戚將A學校魚翅當粉絲囉~~

回復 5# sze0203 的帖子

醒目開學勳章

原帖由 sze0203 於 10-12-23 17:04 發表
你住紅磡嗎? 但我見你都無揀紅磡的學校~~點解你認為A學校好呢^^
B學校咪係上個月喺紅磡排通宵果間囉

我都係住紅磡, 如果我無估錯, A學校都係坐落海逸, 優點你都講左唔少, 而且有唔少外籍小朋友讀, 而佢亦有Int'l P1support, 其實我唔知佢係montessori, 我只知學之園唔係montessori, A學校language應該教得唔錯, 係學費貴d, 所以我一直都無好深入去了解!

Hi!  我都係街坊呀!

原帖由 lyhv 於 10-12-23 17:15 發表

我都係住紅磡, 如果我無估錯, A學校都係坐落海逸, 優點你都講左唔少, 而且有唔少外籍小朋友讀, 而佢亦有Int'l P1support, 其實我唔知佢係montessori, 我只知學之園唔係montessori, A學校language應該教得唔錯, 係學 ...

haha, 當然唔係Anfield la~~呢間好貴呀, 我聽有個小朋友喺入邊讀要6千幾一個月呀!! 唔好比"A"字誤會左^^

我果間係23座的

花C9你都去左九龍塘搵學校啦^^

醒目開學勳章

回復 28# sze0203 的帖子

係唔係海逸街口果間?博xxxxx?

回復 1# sze0203 的帖子

係呀!因為我自己湊,自己接送,又得一個,所以唔太遠都冇所謂囉。
況且,我搬咗嚟依區一年都冇,所以邊d學校好邊d學校唔好都唔知,淨係識學之園,但係阿囝又in得差,所以又冇行。

响揀學校的問題,我身邊的朋友又係好多意見,無錯,間學校係好好,但係人哋收至得架?依d無形的壓力不是來自自己,而係身邊那些過份關心的朋友。所以,不要用自己的標準來量度別人,只可以在別人需要意見時給予幫助,並不是強加於人,令別人不好受。

我都係住紅磡!
B學校係我首選學校,我真係通宵排隊攞表(唔係擺張椅就走嗰啲!),我報am班但最後唔收連waiting都冇!我係公佈結果第二日即刻寫求位信親身交俾校長,仲打去問有冇位!結果學校俾pm offer 我個仔!我相信除了面試表現,學校都睇家長的誠意!並唔係打個電話就有pm offer!

我覺得最緊要小朋友返學開心!咪鬼埋啲三姑六婆講乜啦!又唔係佢地讀!

原帖由 sze0203 於 10-12-23 10:12 發表
我個女依家喺A學校讀N班, 其實佢讀得好開心,學野亦好快有好大進步; 但親友極力推薦B學校讀K1, 又話有推薦信一定入到~~雖然我不是太鐘意B學校但都幫個女報名啦~結果B學校無收到個女,而且制度方面令我認為推薦信完全影響左 ...

A=醫院夫人?

醒目開學勳章

原帖由 fishballbaby 於 10-12-23 17:20 發表
Hi!  我都係街坊呀!

HELLO, 又識多個街坊!  haha...我同你一樣, 都係搬左黎無幾耐, 我住wg!

醒目開學勳章

原帖由 sharon26788 於 10-12-23 18:12 發表
係唔係海逸街口果間?博xxxxx?

樓主形容到咁咩, 我都估好大機會~~

回復 32# shin08 的帖子

點解你咁鍾意呢間,係咪好好丫,請比意見.

原帖由 zoemamaling 於 10-12-24 00:03 發表
點解你咁鍾意呢間,係咪好好丫,請比意見.

因為以下原因:
1. 近屋企
2. 英語教學,有非華語學生,有NET教英文
3. 有學券,學費平
4. 今年有9%學生考入陳守仁

回復 37# shin08 的帖子

我都係紅磡區,收左PM offer.如果聖羅撒收左,你會點揀?

‹ 上一主題|下一主題