用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停課兩星期!!
樓主: fionwong2707
go

停課兩星期!! [複製鏈接]

原帖由 yeungmammy 於 09-6-11 13:14 發表

Why secondary school no need to stop????

中學生停課,仲唔去街咩!

原帖由 ada_pmlo 於 09-6-11 13:59 發表
如果係已經考完試, 我會贊成, 但係我哋仲未考完, 就梗係唔係咁想啦, 好慘架!

Agree...

重有一日試未考, 最終都停課,唉!

其實依家啲菌未係咁惡, 中咗招可能重好。因可產生抗體, 到冬季時的菌變惡都冇咁易死得人。

亞仔重有兩日考, 停課兩星期, 繼續同亞仔溫呀溫....

辛辛苦苦温多兩個星期,到時又話延長,又話取消考試咪好慘!唔温又唔得,都唔知點好,個心點都係散的嘅!如果遲多幾日先停課你話幾好呢!

我囝囝仲有一天就考完, 依家要順延......又要痛苦多兩個星期啦! 其實又唔係所有學校都中招, 我建議載口罩考埋佢, 然後停課.(即由學校按情況決定.) 上年就話呢間放果間教好多書唔多公平je. 今年問題係祇是考試, 所以最好捭學校決定.

考試考到中間停課,真頭痛。我仔諗住考完試大玩嘛,(我已經禁左佢地3星期無電視睇),宜家放佢地好定唔放佢地好呢,放又怕佢地心散哂返去考唔到試,唔放又實在太可憐,佢地初小咋。

我會俾囡囡輕鬆吓, 復課前兩日再叫佢溫番。

唉, 考到一半先來停課, 好煩
又要諗下這2個星期可以比佢做甚麼好, 唔好變懶散

我的女兒還有兩天便考完試,之後有好多學校活動,加上,準備了一年的TSA,徒然!

還有未考完的科目是小女的強項,隨時無得考。親人話曾有計劃做到七一......

無奈!廿三日才決定溫不溫

原帖由 cyhp 於 09-6-11 18:58 發表
辛辛苦苦温多兩個星期,到時又話延長,又話取消考試咪好慘!唔温又唔得,都唔知點好,個心點都係散的嘅!如果遲多幾日先停課你話幾好呢!

同意, 亦很明白, 如果最後都唔考, 咪當打好基礎, 始終讀在都係自己, 大家一齊努力

我哋昨日第一日考試, 就收到消息

好想

痛苦又要延長14日, 又怕佢心散, 又要再重新搞下佢的狀態, 諗起都好傷心

所有事都打亂晒, 咩都成了未知數, 好唔喜歡呢種感覺

其實係咪一定要停課呢? 分批去學校考試, 帶口罩唔得咩????

原帖由 BBGirl 於 09-6-11 14:35 發表
我個囡都差一日考完喇...激死....
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

其實十四日後豬流感都唔會消失, 小朋友亦不會突然間小心咗, 我覺得一係就讓小朋友考完試佢, 一係就提早放暑假, 停課十四日其實心理作用大於實際。

原帖由 echan767 於 09-6-12 16:30 發表
其實十四日後豬流感都唔會消失, 小朋友亦不會突然間小心咗, 我覺得一係就讓小朋友考完試佢, 一係就提早放暑假, 停課十四日其實心理作用大於實際。

局長話佢地有一套既定程序去處理!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

局長係頂級太極高手, 講嘅基本上都係...................好聽但冇用嘅官話。

仲有一科未考,好彩是數學,不用太掛心,因不會有大疊worksheets 要讀,但我想有得考,因一學年終結,知道學到有幾多都好。

好些學校宣佈了取消餘下考試~

囡囡學校已出了通告話26號補考餘下科目。唉! 真看不出今日考和推遟到26號考嘅豬流感風險有甚麼分別。越遲感染嘅人只會越多, 咁復課後感染嘅風險只會越大。
‹ 上一主題|下一主題