用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田迦南vs朗思,點睇
樓主: 萬樂珠
go

藍田迦南vs朗思,點睇 [複製鏈接]

Re: 藍田迦南vs朗思,點睇

Hi Kevinmon,

My friend's daughter is in Heep Yan. As you may know already, Heep Yan belongs to Bank One. Maybe it is the reason. Anyway, it is her comment to me recently.

Did you attend the orientation meeting today? I did and chatted with the Principal for about 20 mins before proceeding to meet the Form Teacher.

Impression is not bad but still can't make up my mind yet. What about you?

ktf

Hi ktf,

我亦有去家長日, 感覺普通啦! 只係唔係好鍾意o個個主任,因為我覺得佢好似好商業咁(純屬感覺).

因為藍田只有朗思o係N1有英文堂, 而我唔想我個仔咁細個要坐校車到九龍塘讀N1, 所以比佢讀住先啦!

我個仔o左入1NC班, 你囡囡編左邊一班呢?   

kevinmom

總於有決定,我係選擇朗思,多謝各位意見

萬樂珠
我都想同囝囝報N1, 他現十五個月(03年4月出生), 是不是要報名啦! 妳幾時報名呀及囝囝幾時開學(是否今年九月還是下年九月)?我見妳囝囝(04年11月出生). 我是不是太晚呢.

萬樂珠
Sorry ! 打錯了年份. 妳囝囝(03年11月出生).

babydoris 寫道:
萬樂珠
我都想同囝囝報N1, 他現十五個月(03年4月出生), 是不是要報名啦! 妳幾時報名呀及囝囝幾時開學(是否今年九月還是下年九月)?我見妳囝囝(04年11月出生). 我是不是太晚呢.

放心啦,朗思係一間好好的幼稚園,老師好有愛心同耐性,我個仔今年係度n1畢業,我之前都同佢教左幾間九龍塘,包括st catherine, kentville, st nicolas 出名的學校,全部都收,但最後都決定留係度,因我個仔好鍾意而間學校,而且佢n1而年真係睇住佢學左好多野,況且佢地有好多外籍老師,我個仔小小年紀都已經識好多英文,放心啦,朗思唔會令你失望嘅

仲有LN class的陳老師勁好,唔好睇佢個打扮好in,好靚妹,佢好好耐性,日日都會打電話比我講亞仔個情況,連亞仔有一次隻腳底比蚊咬到佢都打電話講比我知(其實我一早都知,因係屋企咬到),就連我剛剛有左bb,佢連我個仔嘅心理都照顧埋,仲攪笑到同亞仔講佢做住亞仔個媽媽先,叫亞仔叫佢做陳媽媽(因亞仔知道自己做哥哥唔開心),放假佢都打電話黎屋企同亞仔傾計.....有次我話比佢聽亞仔晚飯唔食,佢就晚晚食飯時候打電話黎叫亞仔食飯.....咁嘅老師去邊度搵

bebe_c:

華....Ms Chan真係好"正"wor,我也從其他家長口中聽過佢大名,不過我仔就冇幸讀佢班...

係呢,你有冇諗過下年你仔吾係陳老師教咁會點呀?我仔都好like佢老師,但她下學期會轉去美孚,而佢同班最"愛"、日日手拖手的女同學又轉校,到時連見都冇得見,吾知會吾會好吾開心。

bebe_c,
真係好開心咁快就聽到人讚陳老師,因為我囡囡0的老師就係佢 : ,如果佢咁細心,我都好放心

babydoris ,
其實係我0的囡囡搵學校,唔係我個仔,佢要下年先返學,不過我可能都係遲搵,所以依家先registration,同讀下午班   
如果你囝囝就要今年報名9月或10月(唔係好清楚),唔係上午班full唒,要下午班喇

如果諗住讀上去,Think會比LN優先報上午UN班(K1),一年下午班都冇乜相干。

仲有一樣野吾記得講,Lam Tin Think門口對正playground有個好處:我仔嗰班係下學期至開既,全班同學第一日返學要在reception等齊至入去,我當日見D小朋友個個望住個playground流晒口水,到人齊喇,3-4個老師在小朋友眼甘甘之際,三兩下就送晒11個小朋友入去,一個都冇喊。吾好話D細路,我地D大人都話:下?入晒去架la!咁快既?....當然,第二日有冇人喊我吾知,但佢地比我覺得好有經驗lor。我仔返左半年未喊過。

tt2001 ,
聽你講番學0的情景,特然好想見當日會係點呢?好期待   

萬樂珠
係幾好笑架!老師會先帶小朋友去toilet洗手,再一齊出返黎入課室,佢地一出返黎嗰時,D家長即時閃開,怕小朋友向後望見到我地就喊.....我地個個一係伸個頭莊莊下,一係伸個DV出黎影到就算。

tt2001,
係喎無諗過帶DV,多謝提醒

tt2001,

其實我都怕亞仔k1唔係陳老師唔開心,好彩陳老師都知亞仔個情況,昨日開始已經同佢心理副導,而且n1嘅黃老師出年會教k1,雖然唔係陳老師做班主任,但都仲可以日日見到,其實我都預左亞仔開k1時,日日返去n1班房玩野架啦

bebe_c

係la,我都幾擔心架,因我仔勁慢熱,要好耐至同人friend,但一friend左就會好friend好friend,同埋佢好怪,有D野試過一次係咁就以後都要係咁,有次在校瀨尿,老師幫過佢換褲,之後第2次瀨尿,老師找"sum sum"換褲,佢死都吾制,一定要老師換,老師同佢換之際問佢,咁"sum sum"同你換衫好吾好呀?佢又比wor!

我都有同佢心理副導,不過佢好似吾係好明。希望開學都仲有幾個同學仔同佢一齊升la。

Hi bebe_c,

你真係好好彩係陳老師做班主任(係唔係LNB班),我個仔就慘,佢個班主任(我唔講邊個喇)原來已經有好多家長投訴過佢,當然包括我在內都有投訴過佢,佢都冇乜愛心又惡,只係開學同投訴果排先多D電話同家長傾小朋友情況,或間唔中一次咁囉,諗起佢都好耐冇打黎比我,咦原來Miss Wong會教K1,死喇咁佢會唔會都會教K1呢,呀仔會唔會又係佢教,要打比湯主任問清楚先,

皓皓媽,
我知你講邊個(係米最細粒果個)........唔駛驚,得Miss Wong一個升上教k1......... thanks god

bebe_c,

就係佢,原來佢咁出名連隔離班都知呀,好彩K1唔使見到佢,呀Miss Wong都唔錯,呀仔係屋企都成日黃先生前黃先生後提住佢個名,我諗Miss Wong都好照顧小朋友,多謝你報料呀,咁我先放心D咋﹗

萬樂珠
唔刻哂, 我想問 "朗思"是不是 即是 Lam Tin Think, 可否PM 我他的地址及電話. 我想取些資料. 我住油塘,麻煩哂.
其實我都有考慮聖安當,不過到中學是女學校. 囝囝不能入.  
萬樂珠 寫道:
babydoris ,
其實係我0的囡囡搵學校,唔係我個仔,佢要下年先返學,不過我可能都係遲搵,所以依家先registration,同讀下午班   
如果你囝囝就要今年報名9月或10月(唔係好清楚),唔係上午班full唒,要下午班喇
‹ 上一主題|下一主題