用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田迦南vs朗思,點睇
go

藍田迦南vs朗思,點睇 [複製鏈接]

藍田迦南vs朗思,點睇

因為要為我大女搵N1,想睇邊間好0的,thanks

Re: 藍田迦南vs朗思,點睇

Hi 萬樂珠
有冇考慮藍田啟思?

hellofanny
都有考慮過啟思,請問它們那一間好些?

我的選擇次序
1)啟思,這是我首選的幼兒園,我都有報名但無灑上午班,所以放棄。
2)朗思,都係無灑上午班所以連interview都無去。
3)迦南,我報左kln tong個間收左上午班,但都放棄,因覺得學校好鬼商業化。

只是我的個人意見姐。

kae,
其實我都試問過啟思,朗思,迦南都係無上午班,所以都諗住讀下午班,唔想去咁遠

藍田啟思 will have an open day tomorrow, 20 Jun (Sun), from 12 pm to 4 pm.

萬樂珠
如你唔介意返下午班的話,又想小朋友能開開心心無壓力地度過佢地0既幼稚園生活就揀啟思啦,如你想小朋友d英文根底好d就揀朗思啦。

各位媽咪
今日有冇去藍田啟思Openday呀?

多謝咁多位0的意見,迦南同朗思都有去interview,都收囡囡,但是我老公驚朗思無咁容易適認,所以都可能選擇迦南,點解無人講迦南呢?唔通真是咁差

hi,
my girl study at 朗思 lower nursery since oct/2003 when she was 2 yrs old and so far I found her pick up very quickly.
朗思 have a lot of different actitivies which is quite amazing. I'm quite satisfy with their teaching method.

chingchingma

希望你0地俾多0的意見我,因為要做決定,兩間都要今個星期registration

你囡囡係唔係讀nursey?我仔仔會o係今年10月入讀朗思nursey, 因為我鍾意朗思nursey有英文堂, 但係迦南冇, 而且我聽人講朗思英文程度比迦南好d, 所以我選朗思.

kevinmom,
咁你有無考慮仔仔讀上去,小一0的問題,朗思排位好唔好?

萬樂珠,

我打算o係朗思讀一年nursery, k1報九龍塘d幼稚園, 如果考唔到, 先讀返朗思.
  我估朗思多數派返藍田呢區, 如李少強,循道衛理呢d小學.

My son may go to Think Int'l Kindergarten this Sept. Personally I find Cannan too commercial but my friend whose daughter is studying in Cannan Kowloon Tong doesn't think so. It is really subjective.

Another friend's daughter is in P.1 now and her daughter graduated from Creative last year. Her comment is Creative gave her daugther a good foundation on Chinese. Her daughter had some hard time in catching up the English in the first term.

I will attend the Orientation Meeting of Think Int'l this Sat. Through this, I will try to know more of it and make the final decision.

Ktf,

我亦會參加今個星期六既家長日, 我想問你朋友個囡囡o係邊度讀P.1?
  聽人講啟思英文程度都算好, 點解佢個囡囡D英文追得咁辛苦?

萬樂珠 寫道:
希望你0地俾多0的意見我,因為要做決定,兩間都要今個星期registration

我之前都係Think & Cannon中選一,I picked Think。我原本又係諗住只讀Nursury,再考Kowloon Tong D K1,後來我發覺我仔好遲都仲未講野,加上係細仔,我自已都冇信心去考,已經打算比佢讀上去。

我滿意Think架,當初我都係因為Think英文好D的原因,Cannon又太Commercial,我見過佢D教材/習作太花考law,我反而吾buy。我仔讀落Think之後,覺得各樣都好有用心做,意思係,習作紙可能係普通A4紙,唱遊書/識數書又係A4釘起,好似好化學,但內容是相當實用,我仔學到好多野(當然要家長同佢溫下),另有幾本書,我仔成日自已law黎睇。英文方面,我有2次機會同2位英文老師傾計,雖然樣似係華人,但D英文相當相當標準,我就好放心,每日都有英文堂,Cannon好似1/week。上堂前15min全校學生一齊做exercise,上吾上都得,不過多數學生都會上,v happy架,每日肯定有得出playground活動,Cannon個playground聽講只for display!又冇乜雜費,校服我之前以為佢掠水,點之大把媽咪話算平,呢樣肯定合理過Cannon,我見佢褸都有幾款,Think就你鍾意著乜褸都得,又save返。我仔好大汗,D老師仲肉緊過我,叫我放2件t-shirt入書包勤D同佢換(其他同學只放一件夠),仲有仲有,佢位置返/放學安全過Cannon好多,Cannon一落樓梯就幾乎到馬路,中間分隔的行人路好窄,一放學,幾架校車又係park嗰條馬路度,又多小巴經過,返/放學好迫下架,Think就離好遠至係馬路,中間仲有撻空地(touchwood有車撞埋黎,有排都未撞到學校),校車park係則邊停車場,又近又安全。

希望資料對你有用。咁可能Cannon都有佢adv係我吾知,都要睇你咩心水。而且父母都要肯配合學校,主動了解,吾係學校做得幾好都冇用,我間中Sat都走去同老師吹水架!我今日holiday都要返工,不過見你咁急都寫比你先,希望吾算遲!我有條屎橋,如果你仲想諗下,咪打去話你去左trip下星期至比$law(吾好話我講呀,hehe)! 希望你找得理想學校。

我有一個全新藍田朗思書包送出for Nursery Class (兩歲班), 有興趣, 請pm.  尖沙咀mtr交收.  

其他幼稚園我吾清楚, 但朗思係好樂意同家長溝通.

多謝你0地,睇黎朗思有好多優點,可否講多0的迦南,等我有得選擇,好壞都想聽,謝謝

請俾意見

多謝chinchingma & tt2001 0的意見
‹ 上一主題|下一主題