用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我的兒子不是資優,但他這些能力有無用呢? ...
go

我的兒子不是資優,但他這些能力有無用呢? [複製鏈接]

我的兒子不是資優,但他這些能力有無用呢?

My son is now 3 years and 3 months old.  

他現在讀K1, 有讀Pre-nursery,但A-Z仍未認得全部。

不過他鐘意將D兒歌改歌詞,中英文都有,唱起上來幾押韻及生話化。

例如佢有次食食下洋

Re: 我的兒子不是資優,但他這些能力有無用呢?

我仔都常有改詞.....我見都好普遍下.....有乜用真係唔知呀   

You maybe glad to hear: the boy 很有語感 and 思想敏銳,轉數高,creative.
However,可唔可以唔從呢個角度看--"這些能力有無用呢?又可以點利用呢?",好似好功利主義bor.

Can it be :
Just for fun!

take it easy!

利用,我意指開發及協助他的個人性格發展。
甘佢都無Й邊樣叻,我都想幫下佢,等佢發展得好D。

justinnma 寫道:
You maybe glad to hear: the boy 很有語感 and 思想敏銳,轉數高,creative.
However,可唔可以唔從呢個角度看--"這些能力有無用呢?又可以點利用呢?",好似好功利主義bor.

Can it be :
Just for fun!

take it easy!

我8掛想問下你個仔係咪資優?如果唔係,佢係幾時開始改詞呢?

Sindy 寫道:
我仔都常有改詞.....我見都好普遍下.....有乜用真係唔知呀   

我仔被懷疑係,但佢係幼稚園同學仔,機乎個個都識改詞呀,所以我覺得好普通的
Gisele 寫道:

我8掛想問下你個仔係咪資優?如果唔係,佢係幾時開始改詞呢?

[quote]
Sindy 寫道:
[/quote]

冬日勳章

Sindy ,
甘我囡囡一定係異類 佢從來都無甘做.....
你最近好嗎?係咪好忙呢

My daugher 兩歲都改歌詞 (中文)? 不過我諗係佢語言發展較好啦!  無咩特別?
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

小朋友喜歡改歌詞玩, 好普通!! 囡囡第一次改歌詞在20個月時, 婆婆教佢童謠, "排排坐, 食粉果", 佢就隨意改 "排排坐, 食燒賣" "排排坐, 食粟米"等   

自此以後, 間中都有作品, 新作係改刷牙歌, "向上刷, 向下刷" 改為 "向左刷, 向右刷"及 "你又刷, 我又刷"

Take it easy, 咪等佢地自由咁玩, 自由創作, 唔洗唸咁多

係呀,好忙呀,除左係學校有幫手做下義工外,仲好忙咁成日要調停阿女同阿仔既'分'爭呀....    
pigpig 寫道:
Sindy ,
甘我囡囡一定係異類 佢從來都無甘做.....
你最近好嗎?係咪好忙呢

冬日勳章

Sindy ,
甘你又真係幾忙
我日日只係個腦好忙.....不停解答同辯論問題....不過...未死得

雖然作下歌仔, 好多小朋友都會, 但係你個囝囝又真係作得好make sense 哦~ 我覺得佢音感能力都好好!

其實初初我聽個女咁作都係得啖笑ja.. 但後來個frd 介紹我俾個女聽d音樂cd, 慢慢發覺佢好有興趣.. 而且2.5 yrs old, 都準備買個電子琴俾佢.. 我諗k2 度俾佢跟teacher學... 其實會唔會好遲呢?

[quote]
Gisele 寫道:
My son is now 3 years and 3 months old.  

他現在讀K1, 有讀Pre-nursery,但A-Z仍未認得全部。

不過他鐘意將D兒歌改歌詞,中英文都有,唱起上來幾押韻及生話化。

例如佢有次食食下洋
:-D ALL BABIES ARE GENIUS :-D

原來甘普通,甘我現在就放心D啦,因為之前成曰有其他媽咪讚,又表現出驚訝的樣子,又話佢好似做緊musical。甘果D媽咪的小朋友都係超醒果種,等我以為個仔有Й特別能力。原來,they were just being kind.

我個仔又係識講話不久都就開始係甘。最記得係佢快2歲時, 帶佢去幼稚園interview, 老師問佢:

你叫咩名?唔答
幾多歲呀? 唔答
你平時鐘意食Й

Gisele,

咁你個囝就好似唔只改歌詞咁簡單, 佢真係好有音樂感, 好有唱歌劇feel, 睇尼你真係唔好埋沒佢既天份, 話唔定第日會成為一個出色既音樂家

[quote]
Gisele 寫道:

我個仔又係識講話不久都就開始係甘。最記得係佢快2歲時, 帶佢去幼稚園interview, 老師問佢:

你叫咩名?唔答
幾多歲呀? 唔答
你平時鐘意食Й

hi yvonnefrances

Thanks for your information. It is very kind of you. you have a nice day.

[quote]
Gisele 寫道:

你叫咩名?唔答
幾多歲呀? 唔答
你平時鐘意食Й

我地有交留位費,不過無讀。基本上,佢唸到就唱,係好生活化的。例如有次佢

我就覺得唔簡單
Given佢只係3歲人仔

有時係網上交流都要自已過濾下
記得有位媽咪曾經在此forum
post過自己個小朋友的異常行為
咁猛話你個仔能力“好普通的”果位網友
果次又係話果個小朋友的行為好普通的

好在果個小朋友的媽咪唔信
帶個小朋友去check
發現佢IQ爆燈
‹ 上一主題|下一主題