用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學讀物理治療/職業治療
go

[英國] 英國大學讀物理治療/職業治療 [複製鏈接]

有冇子女響英國讀物理治療/職業治療?阿女今年中六,打算考完DSE後過英國,有冇同路人交流下?或者現已讀緊的可以給些意見(emoji)(emoji)

6    0    0    0

小女上年已完成OT課程, 今年己經開始OT工作.

Zsokol 發表於 21-10-22 13:51
請問是在英國工作嗎?畢業生英國找工作容易嗎?

chriwily 發表於 21-10-22 16:03
請問是在英國工作嗎?畢業生英國找工作容易嗎?
她沒有留下英國, 已回港工作.

Zsokol 發表於 21-10-22 13:51

真羨慕你(emoji)(emoji)請問你阿女是否考完DSE才過去?介唔介意講她是那間大學的?讀得辛苦嗎?是否讀三年便可考牌?

回覆樓主:

如物理治療或職業治療師,什麼科是A Level必修科?

ctslhkc 發表於 21-10-22 21:18
真羨慕你(emoji)(emoji)請問你阿女是否考完DSE才過去?介唔介意講她是那間大學的?讀得辛苦嗎?是否讀三年 ...
當年佢考完DSE過去year1,頭year1&2無咁辛苦,比較容易。但year3就真係辛苦。主要做placement真係有難度。

Zsokol 發表於 21-10-22 17:25
她沒有留下英國, 已回港工作.

他是否一開始就決定返香港工作?如果留英工作容易嗎?

ctslhkc 發表於 21-10-23 18:19
他是否一開始就決定返香港工作?如果留英工作容易嗎?
我女兒不大喜歡英國的生活,所以她從來沒想過留下。其實只要攞到英國0T證書,要找工作不會太難。

回覆 Zsokol 的帖子

工作空缺我相信一定有,但要NHS 幫你搞working visa的話,可能就不容易

Lofty 發表於 21-10-24 15:35

工作空缺我相信一定有,但要NHS 幫你搞working visa的話,可能就不容易 ...

響英國讀書,其實之後如果可以響當地做幾年野都係一個幾多經驗,不過真係要睇吓會唔會難搵嘢做!

唔知道嗰度缺唔缺一行?

ctslhkc 發表於 21-10-25 12:18
響英國讀書,其實之後如果可以響當地做幾年野都係一個幾多經驗,不過真係要睇吓會唔會難搵嘢做!

唔知道 ...
或者,我女兒的學校比較偏遠, 不近什麼大城市, 老人又多, 所以他們願意幫助像她們的學生留下來工作. 如我女兒有香港來的同學便留下工作.

Zsokol 發表於 21-10-25 13:54
或者,我女兒的學校比較偏遠, 不近什麼大城市, 老人又多, 所以他們願意幫助像她們的學生留下來工作. 如我女 ...

請問讀OT/PT其實揀學校排名定學科排名重要呢?你阿女是否住boarding school或有家人朋友照顧?三年約用多少開支?

ctslhkc 發表於 21-10-25 14:25
請問讀OT/PT其實揀學校排名定學科排名重要呢?你阿女是否住boarding school或有家人朋友照顧?三年約用多 ...
當然學科排名重要. 何況這類學科也沒有超出名的大學.我女兒3年大學第1年是宿舍,第2-3年和朋友租屋住.每年費用約30-40.

請問英國讀物理治療邊間大學好? Thanks!
:idea:

Zsokol 發表於 21-10-25 13:54
或者,我女兒的學校比較偏遠, 不近什麼大城市, 老人又多, 所以他們願意幫助像她們的學生留下來工作. 如我女 ...
意思係你女兒的香港同學在大學附近的醫院找到工作?

Zsokol 發表於 21-10-25 15:17
當然學科排名重要. 何況這類學科也沒有超出名的大學.我女兒3年大學第1年是宿舍,第2-3年和朋友租屋住.每年費 ...

請問住宿舍是否很貴?如果有朋友住在UEA附近,又願意收留,是否應該去住,節省一些?只是限住大學的選擇,如果這學科沒有出名大學,是否揀近及方便的大學,出來也一樣?

Lofty 發表於 21-10-25 17:30
意思係你女兒的香港同學在大學附近的醫院找到工作?
係,佢同我女兒一齊入year1,畢業後在當地找到一份OT工作,但不是醫院,是近似我們的健康院。

ctslhkc 發表於 21-10-25 19:44
請問住宿舍是否很貴?如果有朋友住在UEA附近,又願意收留,是否應該去住,節省一些?只是限住大學的選擇, ...

如果係私人大學宿舍有平有貴,睇你想要咩設備,我女兒year1大約一年為港紙8~9萬咁上下,之后year2,3就搬出去私人租房,2人計平均每人一年約港紙7萬多。不過是很費心和時間,還要看你的運氣。UEA已經係PT和OT名學,如果收你,吾洗考慮。這幾年PT和OT可以話係熱門科目,好多時都會滿,如果真有心入讀,應盡早安排。

謝謝你。我的兒子都想在畢業後留英找工作,所以想問一問有沒有過來人否分享經驗😆似乎要找到僱主願意幫你做working visa都不容易
‹ 上一主題|下一主題