用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學吹flute
go

學吹flute [複製鏈接]

我個女話想學flute, 請問大家去邊度學好呢?同埋有咩要注意呢?買flute的話,有無咩意見提供呢?謝謝!

0    0    0    0

回覆:學吹flute

我仔揾上門,$300/hr. 買Yamaha最平的flute.$3000有找

醒目開學勳章 王國長老

Flute吾算易卜手,無耐性吹到頭暈都吾響(真係頭暈架),而且投資吾細,點平大陸貨都要千幾蚊,除非學校有得借學器

小朋友幾歲,太細學吾好wor

謝謝各位!亞女剛剛五歲,其實我想佢試clarinet,但佢話flute靚啲,激死!

berrymama 發表於 13-1-7 23:11
謝謝各位!亞女剛剛五歲,其實我想佢試clarinet,但佢話flute靚啲,激死!

...

個人認為, Clarinet較易上手, 但較Flute難精.  同是Woodwind, 人大些, 有興趣可兩樣一起學, 不用激死

但是五歲, 不論學Clarinet / Flute年紀都太小.

berrymama 發表於 13-1-7 23:11

...

你亞女又真係識貨, 我都覺得Flute靚啲, 又唔駛好似Clarinet一直吹, 一地口水.

但五歲實在太小, 真係加埋U型管 (Yamaha原裝要過千元), 都未必拿得好, 吹得響.  如果識人, 借來試吹兩下先.

不過, 我之前見過有小學生拿一支特細的, 她說學校集體訂的, 我未見過琴行有售.

引用:Quote:berrymama+發表於+13-1-7+23:11+謝謝

原帖由 JustAParent 於 13-01-08 發表
你亞女又真係識貨, 我都覺得Flute靚啲, 又唔駛好似Clarinet一直吹, 一地口水.

但五歲實在太小, 真係加埋U ...
Thx for your info and advice!

醒目開學勳章 王國長老

想問U型咀係FOR手唔夠長? 我仔小3初學, 成日都對唔正吹唔響, 好多時係難得對正, D手指一郁枝FLUTE又走位, 練到佢發脾氣, 明明手指禁岩晒, 譜又識睇, 拍子又掌握到, 就係吹唔中, U型咀可以幫助到嗎? 定唔應該做壞規矩?

我阿囡小三,初學flute, 佢話好難吹得啱音,學校學左三個月,仲未吹到do, re, me, fa, so

當初決定支笛租唔係買是沒有錯。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

我仔10月開始學, 而家識一隻JINGLE BELL
我都係因為屋企有支長笛 (咪就係幾年前我老公SEAFOOD痕走去學: 一個靚字LOR), 所以至唸咋

回復 Charlotte_mom 的帖子

"想問U型咀係FOR手唔夠長? 我仔小3初學, 成日都對唔正吹唔響, 好多時係難得對正, D手指一郁枝FLUTE又走位, 練到佢發脾氣, 明明手指禁岩晒, 譜又識睇, 拍子又掌握到, 就係吹唔中, U型咀可以幫助到嗎? 定唔應該做壞規矩?"

我仔小二上學期開始學, 好明顯手唔夠長hold支笛, 要成個人歪晒來就, 就係阿sir覺得佢會學壞姿勢, 所以要我買U型咀, 一直用左半年度先轉番直咀

不過支U型咀真的很貴, 在TOM LEE買要$1600, 是支笛的一半價錢

醒目開學勳章 王國長老

嘩嘩嘩, 好貴呀真係, 我個女TROMBONE個咀, 3百幾蚊咋

醒目開學勳章 王國長老

咁我要認真問下老師先

引用:想問U型咀係FOR手唔夠長?+我仔小3初學,+成

原帖由 Charlotte_mom 於 13-01-08 發表
想問U型咀係FOR手唔夠長? 我仔小3初學, 成日都對唔正吹唔響, 好多時係難得對正, D手指一郁枝FLUTE又走位,  ...
移位很多原因,可能嘴型不對;可能手唔夠長,就算勉強夠長姿勢也維持不久;也有可能笛對小朋友太重;即使學了一段時間的小朋友一轉open hole,笛也可能移位。

如果手短或僅僅夠長加curved head joint有幫助,如果笛重你加了肯定衰上加衰。

配件太貴,不了解原因不敢建議你買來試,還是請小朋友老師看看找出原因。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-01-08+

原帖由 JustAParent 於 13-01-08 發表
移位很多原因,可能嘴型不對;可能手唔夠長,就算勉強夠長姿勢也維持不久;也有可能笛對小朋友太重;即使學 ...
哎喲,多謝提醒。我會問問老師意見

幾多歲學flute比較好呢?

不一定要用U咀,幫助初學者。我女小一開始學,起先買一支好像木童笛的橫笛,學好咀形和手指法,不用學半年便用真長笛,我女當時只有110cm 高, 未用過U咀。

引用:不一定要用U咀,幫助初學者。我女小一開始

原帖由 林嬌嬌 於 13-01-13 發表
不一定要用U咀,幫助初學者。我女小一開始學,起先買一支好像木童笛的橫笛,學好咀形和手指法,不用學半年 ...
請問可以係邊到學?

My boy has been using U 咀 Jupiter flute since he first learns playing flute a year ago, I have searched around for this type, but end up I ordered it through TL and not need to pay the shipping.  If I ordered it via US online site, it cost at least over HKD 5xxx.  Jupiter is quite alright as kick start for small kid.  Usually if  child aged above 6 and is big enough, he could use the elementary Yamaha.

‹ 上一主題|下一主題