用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生in 完好失望
go

民生in 完好失望 [複製鏈接]

26個日in!本來對民生好有期望,但d 老師完全吾掂!吾知係咪in得太多人!d老師完全無笑容,問問題無高低音好似背書咁!feel 到佢hea 唒咁!講故事一d吸引力都無!我係小朋友都吾想聽佢講野!總之成個過程我見到2 個老師都係打緊一份死板既工咁!唉!收阿仔都要諗下!點解民生係咁?有冇人好似我一樣感受尼?
   0    0    0    0

I did not do any interview with MS. But it happens to us all the time. I think that's bcoz the teachers are exhausted during the interview days.

Don't take it too personally.

Hi Doni,

我同藤仔都係26號in架,可能我地比較幸運,in我地既老師都托賴唔錯,好有心機去引導藤仔答問題,藤仔賴皮唔出聲時老師會轉目標同我傾下計先...

不過,我in11:30am,岩岩去到係門口排隊時見到有家長極度不滿,仲係學校大叫搵主任。我唔清楚成件事係點樣唔comment,不過至少我知道唔止你一個覺得有部份老師唔掂!

same feeling...部份老師唔掂
原帖由 doni 於 11-11-28 23:34 發表
26個日in!本來對民生好有期望,但d 老師完全吾掂!吾知係咪in得太多人!d老師完全無笑容,問問題無高低音好似背書咁!feel 到佢hea 唒咁!講故事一d吸引力都無!我係小朋友都吾想聽佢講野!總之成個過程我見到2 個老師都係打緊一份死 ...

我都响26號11:30interview, 間學校一啲都無warm既感覺, 仲要面試果個老師寸寸地.

same here!! both my son and I have poor feeling about this kinder!
my son asked me the name of the kinder while we were leaving the campus, and then he said he didn't like munsang kindergarten!!
very surprising!

Me too, D老師超唔掂超hea...我個囡答野,D老師只掛住收拾東西!

I am sorry to hear the bad experience from you all.
We were so lucky to meet a nice & experienced PTH teacher at Munsang's interview at 4:00 pm on Nov 12.

But last Sat, the teacher we met at GH .... though she was not bad... but seemed not experienced to draw or attract kids' attention. Maybe, she was tired at 5:00 pm and urged to get it finished. Even one more teacher looked around me and pushed me to complete the questionnaire quickly. I needed to submit even before the interview ended. But what I heard was that parents could submit as the interview ended. I was so worried to be asked to stop suddenly.....so I had written a mess under big pressure ...... :( Sigh!!

Luck is very important for interview.... Anyway, we can do nothing more now but just waiting patiently. Good luck to all of us !!

我小朋友都有IN 民生,係11月12日個BATCH,其實大家唔講開都唔想講,講開先講埋一份。

我個組有四個小朋友,個老師一開始淨係理其中一個女仔(睇反應應該係大女),只係問佢野,唔理其他人。到老師真係要問下一個,佢問問下,先前個女仔走去插咀問老師,佢想LAW 個擺係櫃頂既鐘玩得唔得,個老師即刻唔理問緊問題既小朋友,走去LAW 個鐘俾個女仔玩,LAW 完先繼續番去問埋淨下既問題。

到老師問我小朋友既時間,個女仔同佢亞媽唔知點解係我地背面,不停用英文對答,極度騷擾,個老師都唔理,唔出聲。到睇英文字,我個仔玩緊個U字,個老師問佢呢個咩字,我心諗,我小朋友係細仔,真係唔識答,仲要係個U 字,係咪要問到咁深﹖(我相信有大仔做到。我個個真係太細。)

去到講故事環節,自問自己個小朋友真係唔惦,都費事坐咁前,等另外一個可以同個個女仔較高下既坐前D。點知,個老師全程只係望住個女仔,另外個男仔望都唔望下,當然我同另外一個小朋友,個老師已經當我地隱左形。坐前面男仔都好醒,見老師唔理佢,佢走去副圖度,話俾老師知,個隻動物係MONKEY,有一隻。點知,個老師話,「呢位小朋友,唔準出位,快D坐番自己個位度。」(其實大家坐係D MAT 上面,有咩位??) 呢頭鬧完個小朋友,個頭又望番個女仔,問佢問題。

我明白我地小朋友真係無個個女仔咁叻,但係作為老師,係咪要係家長面前咁樣處理﹖

哈哈, 我果個又無話叫佢返埋位,我只係驚佢會影響其他小朋友先捉番低佢. 但就真係無咩點理佢, 同埋我果組都係FOCUS左係一個應該都係大女身上. 至於其他的都無咩問佢地問題. 我諗佢地應有一套準則的. 話哂佢地都係第一年轉制, 揀D大B都無可口非. 祝大家好運啦! 但話分兩頭說, 我又覺得個老師又唔錯架噃, 都幾有耐心架.

原來咁多家長同我情況一樣 個日面試 老師真係hea到不得了 冇笑容 冇耐性 完全唔俾小朋友諗一諗 2秒來答唔到已經問另外一樣野 求其枱上有咩就問咩講故事唔吸引唔pro 總之印象好差

我in果日, 一早去到門口等時, 見一個中年女人係咁向D童軍投訴, 好勞氣.  又話要見主任, 又大聲係到blah blah blah, 真係好騷擾呢! 我等咗咁耐, 佢把口唔停咁耐... sigh...

跟住, 到group interview時, 又一絕! 坐正我哋後面(等候位)兩位爸爸, 好似雀仔咁不停口講近排面試的嘢, 仲唔係細聲囉!!!!!!!!!!!!!!... blah blah blah... 真係唔明點解老師唔叫佢哋收聲囉! 我好辛苦地沈住氣, 忍佢哋成15分鐘, 到講故事時間, 先可以耳根清靜! 原來唔係三個女人一個墟, 兩個男人都一樣可以.

點解咁大個人都唔識尊重吓別人的感受呢?

but i think maybe the teacher intended to do that because some kids are too shy to face the teacher e.g. my son, so the teacher may focus on someone who is brave and smart so that the others will not be too scared!!!

correct me if i'm wrong^^

原帖由 giantkid 於 11-11-29 00:53 發表
我小朋友都有IN 民生,係11月12日個BATCH,其實大家唔講開都唔想講,講開先講埋一份。

我個組有四個小朋友,個老師一開始淨係理其中一個女仔(睇反應應該係大女),只係問佢野,唔理其他人。到老師真係要問下一個,佢問問下,先前個女 ...

我都係26號IN, 個老師又係一D笑容都冇, 好cool, 講故事又好細聲, 一D吸引力都冇.

原帖由 doni 於 11-11-28 23:34 發表
26個日in!本來對民生好有期望,但d 老師完全吾掂!吾知係咪in得太多人!d老師完全無笑容,問問題無高低音好似背書咁!feel 到佢hea 唒咁!講故事一d吸引力都無!我係小朋友都吾想聽佢講野!總之成個過程我見到2 個老師都係打緊一份死 ...

我去完民生in, 對老師既感覺都好差......
我都去咗好多間interview, 好多學校既老師都好攰, 但MS老師既態度最差同埋最唔considerate

Anyway, 個個人既experience唔同, 我相信唔係個個老師都係咁; 可能我唔好彩

我個仔都係26號in 11:30..點講呢, 個老師講故事個part 真係悶到我想打呵欠, 聲音細, 又無高低音, 不過我極力忍住唔打呵欠, 因為好無禮貌既嘛. 我係甘忍住,所以feel 到自己都有少少眼水係眼角徘徊....至於老師, 可能真係in 得太多, 有的行貨..問問題都好隨意,,有好有唔好啦, 隨意甘問,,反而仔仔唔緊張, 都有隨意回答老師問題..阿仔最開心拿住2個波波走...同埋學校既St John 隊員好有禮貌, 全程引導我地去課室...甘多人in,, 都未必收仔仔.....得唔得隨緣啦...話時話, 有無BaMa 都有去in TT, TT 雖然係in 6點幾7點幾, 但d 老師好好笑容,, 特別in 仔仔個組個個PTH老師, 會"mou"向度一個個問小朋友名, 幾歲呀.... 雖然間學校好舊, 不過入到都唔錯..我都等緊result..Wish all BaMa good luck!

我小朋友舊年都係細女, 去in個日同大家情況差不多, 當天有3個老師係班房到, 但係真係in我地得1個, 最初我地同個超大仔一張檯, 有個老師剩係同個超大仔傾計, 又剩係同佢玩, 玩完就走左去第二張檯唔理我地, 個一刻我同老公都覺得唔係好舒服, 覺得老師可能唔鐘意我地, 跟住仲好攪笑咁係到自我檢討, 係唔係我地衣著或態度有問題 (哈哈), 不過個日咁樣情況, 我地打定輸數, 反而同阿女自己係到玩, 最後小朋友好好彩第一Round就已經有Offer, 大家唔好咁緊張, 我相信學校有自己準則, 佢地可能對大仔同細仔有唔同既要求, 同埋佢地會睇埋小朋友同家長既互動, 所以平常心啦, 可能會有意想不到的結果, 祝大家好運, 間學校真係唔錯架

d老師真係好唔得...in 左咁多間...最唔like 呢間
‹ 上一主題|下一主題