用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

新開張!! [複製鏈接]

嘩!好開心我們終於擁有宣基小學的聚腳點,感謝版主!!新的空間, 希望大家有新的發展!!
我個仔今年小三,個女今年小一,歡迎各宣基家長入黎交流吓啦,加吓油啦!
   0    0    0    0

哈! 宣基終於都有一席啦.
查實點解而家先有呢??
tszyan1001 你仔讀三幾?  我仔D 班
10月課程晚會你去唔去? 我會去, 睇下今年要留意D 咩, 話晒叫做考公開試.

有冇諗定玩咩課外活動?  我仔話要學滾X溜冰, 因係上年大考既獎勵,(但又好大機會撞而家學緊武術既時段)
我唔想報, 在校外阿仔都學緊三種, 再報校內好似唔夠時間,
我又唔想佢平日學課外活動
但佢自己又參加左老師推薦既田徑, 要在11月尾星期三放學後開始...
我成日問佢, 你攪得掂D 學業嗎?

回覆 # 的文章

一年前上呢個網我都詫異點解沒有宣基? 最近見Baby-Kingdom轉做Edu-Kingdom咪要求西貢區(將軍澳)新加入宣基小學供家長留言或發表主題lor!!
我個仔讀B班,佢一直都係小學學緊長笛,仲學得幾好,而老師推薦既田徑班(好似全級大部分男生都有份),阿仔都好開心, 因為佢好喜歡運動!
10月課程晚會我會去! 

我又參加,我個女今年小二,讀A 班.希望大家交流吓!

開學才三星期,  明天就要默書.  
溫默書溫到就快嘔血
重複又重複都串唔孰D 英文字.

好開心有這個討論區
我小朋友今年08年打萛報 宣基 ,
各位媽媽 .
你地覺得這間學校好唔好呢 ?
我心中都想試 "王余家潔" , 因為我是住在寶琳區 , 宣基要坐車 , 王余家潔 不用坐車 ..
謝峻岳: 2003 年 11 月 7 日英文名 : Everest (Mount Everest)出世 : kg 3.345幼稚園-保良局易擇峰2006 年 9月1日上午幼兒班 A

amyivan,
我地小朋友讀緊就緊係話好ga la
你自己慢慢搜集下資料啦.
至於要唔要坐校車依個問題.....ng....

你想下由寶琳行去東華要幾耐 ? 仲有日曬雨林呢.

回覆 # 的文章

今星期四默中文果三段D字夠深啦!仔仔都要努力D先得!

tszyan1001,
今早幫阿仔報埋課外活動先出門口返工
想起要溫默書就想嘔:

各位宣基既家長,

請問可唔可以講下妳地對呢間學校既一d睇法.
例如程度深淺,功課,課外活動及老師學校各方面既意見.
聽講學校係以活動教學為主,那麼功課是否比傳統小學會少d,定差不多.
有d學校要家長同子女一起做project的,呢間又使唔使呢?
因為我都係等左好耐先等到呢個post,
希望各位家長可以幫幫忙,等我地呢d搵學校既家長可以多d資料搵間適合自己仔女讀既學校.

謝謝!!
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

rr925
你可以睇返之前既message, 就搵到你想要既answer
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... &extra=page%3D1

phoebepanan,
你報左什麼課外活動?我報左奧林匹克數學,希望對數學有幫助啦!!

tszyan1001
滾x溜冰, 係升到三年級既獎勵
遲下sat 要走三場 (溜冰, 武術, 網球)

哈哈 ~ 等我都黍報到先 ^^
我個仔今年讀緊六年級喇 , 而家煩緊升中學 ^^
以笑臉迎接每一天 , 以信心去對抗逆境  ^0^
一個人的快樂 , 不是因為他/她擁有得多 , 而是因為他/她計較得少 ^0^
因為愛,學會珍惜.因為愛,學會不捨.因為愛,你要學會放下.
每個人都有一顆慈悲心,視乎你有沒有好好運用它. 慈=施予別人快樂, 悲=拔走別人痛苦.

交流一下

您地好, 我個仔今年讀緊1E, 你個女讀邊班呀 ?

原帖由 tszyan1001 於 08-9-5 16:59 發表
嘩!好開心我們終於擁有宣基小學的聚腳點,感謝版主!!新的空間, 希望大家有新的發展!!
我個仔今年小三,個女今年小一,歡迎各宣基家長入黎交流吓啦,加吓油啦!
...

我個女讀1C班呀,有時間交流一下,呢度唔係
咁多宣基家長,有你加入可以熱鬧些!!

回覆 # 的文章

覺唔覺得下學期--功課多左, 書又教快教多左?

覺呀,下星期二英默兩課,星期三小測數學,星期四中默,今次中文默書仲要默三課詞語,第七課全課課文!!!adatsang,我地要努力d先得!

係呀TszYan, 一齊操fit隻馬
原來C,E班默書日期範圍都相同

原帖由 tszyan1001 於 09-2-18 21:59 發表
覺呀,下星期二英默兩課,星期三小測數學,星期四中默,今次中文默書仲要默三課詞語,第七課全課課文!!!adatsang,我地要努力d先得!
mouth:" /> mouth:" /> mouth:" />

公平起見,同級各班默書小測日期範圍都相同ga!!
‹ 上一主題|下一主題