用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教郭得勝中學交流區
樓主: kamtong
go

天主教郭得勝中學交流區   [複製鏈接]

回覆樓主:

有私訊問:

請問你的孩子是否在郭得勝中學就讀?校風及老師如何?老師推薦這間學校給我仔仔,因錯過了簡介會時間,知不知入大學率如何呢?課程是深或淺呢?高中選科有沒有太大限制呢?

對不起,太多問題(emoji)(emoji)

回覆樓主:

是啊

校風得優良,老師也關愛啊。

大學入學率.... 我明天查下校網再覆

課程深淺?其實唔係所有津校都要跟教育局嗎?深淺也是和學生相對。我孩子覺得英文科學好ok, 反而中文和通識辛苦。當然有中文成績好的孩子感覺就不一樣了。

高中選科.... 因2024 DSE改革,我不知現在選科有沒有分別(因我已經高中)。呢樣我未必能即時答你。我只講我那些年:
phy chem bio m2 econ basf 中史 宗教 健康及社會 geog ict 唔知有無漏....

nicolemummy 發表於 21-12-11 23:03
是啊

校風得優良,老師也關愛啊。

好,謝謝你詳細的回覆。(emoji)
從學校網頁看,見stem活動都好吸引。

pudding71 發表於 21-12-11 23:22
好,謝謝你詳細的回覆。(emoji)
從學校網頁看,見stem活動都好吸引。

STEM活動係其中一大強項。

我孩子參加過太陽能車仔比賽。

我地亦有架可以載人的太陽能真車。

還有水底機械人,代表香港去過美國幾次。

我們有幾個STEM Labs, 其中一個好似我以前D大學同學玩既迷宮老鼠,但當然現在新穎得多。也有inno master lab, 初中學生最愛上的堂。

還有drones Training... 其實我唔知得哂咁多。高中要讀書,少左玩。

明白明白呀,高中真要俾心機讀書,我見到你甘講stem活動,我都覺得好吸引。

pudding71 發表於 21-12-12 00:12
明白明白呀,高中真要俾心機讀書,我見到你甘講stem活動,我都覺得好吸引。
...

覆返妳有關DSE 2021。我都係睇

https://www.ktscss.edu.hk/hkdse-results

超過98%繼續升學
88.3%有JUPAS offers
JUPAS入UGC 學位中,44.8%是3大

網站可參看圖表。

大家好!
我小朋友喺沙田二線小學,老師話係Band 1B
中英數常 呈1 : ABBB / 呈2 : ABAA
請問自行機會大嗎?

gigicola 發表於 21-12-15 22:39
大家好!
我小朋友喺沙田二線小學,老師話係Band 1B
中英數常 呈1 : ABBB / 呈2 : ABAA

gigicola,

因為我孩子不是自行入,所以我答不到。希望有自行成功的家長解答

回覆樓主:

另有家長問:

1. 請問郭中校風算純樸嗎?學生的學習氣氛算積極投入嗎?

2. 請問學校有精英班嗎?如有,是每學科分,還是純粹其中一班是精英班?

3. 英文學習的學科,老師上堂是100%全英語嗎?還是中英文兼備?

4. 小兒對數理方面比較有興趣,請問你對老師教授數理科的效能是否滿意?

5. 學校提供多不多境外學習給學生?並且這些機會是每個同學均等,還是要挑選呢?

6. 你認為小學是中文小學,升上英中會否需要很長的適應期呢?

7. 請問學校在英文環境方面提供了什麼支援?

回覆樓主:

1. 請問郭中校風算純樸嗎?學生的學習氣氛算積極投入嗎?

校風一直都不用懷疑,參考各大升中入學書可看到。學生學習氣氛..... 我無上過堂唔敢答啊,我的孩子好喜歡返學

回覆樓主:

2. 請問學校有精英班嗎?如有,是每學科分,還是純粹其中一班是精英班?

中2開始會有1班精英班,不是分學科,是全級排名吧。所以有機會由精英班去返非精英班。不是分每學科的。

回覆樓主:

3. 英文學習的學科,老師上堂是100%全英語嗎?還是中英文兼備?

我們早會、祈禱等等都是英語。我無上過堂不知實況。但理應英語上用英文的科目吧.. 因為有些選修科本身是以中文作教學語言,如視藝、宗教等,應是能力上的配合吧。

回覆樓主:

4. 小兒對數理方面比較有興趣,請問你對老師教授數理科的效能是否滿意?

我覺得數理的效能幾強。因為孩子的數理比較強,但都不算出眾 ,有很多好朋友比佢更叻。

回覆樓主:

5. 學校提供多不多境外學習給學生?並且這些機會是每個同學均等,還是要挑選呢?

有,去美國的STEM比賽,我想你在資訊日都聽過。還有回國內的活動。不過,大家都知道,Covid19咩都無。是的,要挑選的。孩子都未去過。

回覆樓主:

6. 你認為小學是中文小學,升上英中會否需要很長的適應期呢?

不會很長適應期啦。沙田區既小學有幾多是英文小學? 全部都是中文小學吧,學校會令大家一齊適應。

回覆樓主:

7. 請問學校在英文環境方面提供了什麼支援?

英文環境是學校最重視  
- 學校要講英文吧
- 早會是學生負責要講英文
- 有D咩英文寫作平台(電腦?)
- 有寫作比賽?
- 有閱讀比賽?
- 英語辯論隊很強(要㨂選)
- Drama club/musicals是我們最大型的課外活動,是全英語的。
.... 我唔係學生,唔係知得太多,但應該仲有好多其他野....

回覆樓主:

收到私訊:

唔好意思咁唐突找你,見你提及孩子在郭得勝讀書,想請教郭得勝宗教氣氛濃厚嗎?宗教科多功課嗎? 需要考試嗎? 高中選科組合容易㨂到理科嗎?

- 宗教氣氛.....   我唔知呀。不過,孩子話學生會在台上用英文領祈禱,咁算唔算呀? 好少聽過要彌撒... 中一有... 仲有上2個月35周年有。

宗教科功課.... 好少聽喎... 但宗教科要考試,仲要係張成績表既第1科    

選理科?當年易架,當年每科有2班quota,唔知依家。

回覆 nicolemummy 的帖子

機會應該都幾大

回覆 nicolemummy 的帖子

中四選科要視乎中三整體成績
如果在全級前一半相信選擇理科都十拿九穩

就算成績未如理想,我仔除主科只選修2X,
老師有建議星期6再修讀APL也是學校津貼的
阿仔返學好開心,老師校長也很好
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊