用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀一條龍小學的理由
樓主: mormorl
go

讀一條龍小學的理由   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 19-4-30 20:17
世事無絶對,官津小班25人,環境是可以嘗試一下活動小組式教學,只是乎老師肯不肯試。
直資龍校身邊都有幾 ...

官津25人係算少班,但教學方式唔係人數少就可試。一科老師們既意願,PANEL。 背景條件當然係學生差異,包括背景,程度及學習能力。

某年去某區一二線間既小學參觀,順口問起老師邊年分精英班。

佢感嘆亦好坦白話:小二已分精英班,因為無法,學生參差大,有學生英文睇緊哈利波特,又有學生ABC 仲未識哂。

朋友係有心英文老師,講掂PANEL 主任試行READER 教學,其實其他老師反對聲很大,結果亦真係唔WORK OUT。

秩序,程度,能力,家長支持,很好既英語教材借俾學生返去睇,學生無能力自己睇,家長為生計無時間無能力陪讀,教材當玩具玩,光盤花哂,等等。

理想亦需要客觀條件配合。

retriever 發表於 19-5-1 12:55

官津25人係算少班,但教學方式唔係人數少就可試。一科老師 ...

終於等到一個甘有分析力說服力的訊息

官津25人係算少班,但教學方式唔係人數少就可試。一科老師 ...

官津生源差異大,以精英班去分流我覺得是很適合哦,有能力學生可以教高一層次,只可惜有些學校將它變成谷班。i imagine其實精英班傳統都會ok(可能更effective),反而活動教學用在普通班更適合,當然太多唔聽書搞搞震就唔work

MrBeast 發表於 19-5-1 08:01
英文名thematic 較貼切,唔可以話gimmick 但老師技巧對成效有一定影響

其實幼稚園就已經係主題教學,哈哈!

山貓姐 發表於 19-5-1 00:11
我也不太明白。

另外「新派直資」也是個陰陽怪氣的稱號,倒頭來也是谷成績,show 這樣那樣的%。可能個別 ...

直資某程度係教育市場化,新派直資就係市場產物。

平地一聲雷,無名氣新校,要家長俾銀,當然要針對受眾需要,市場所缺。

龍校安排幾乎係必須,受眾怕填鴨咪賣活動/愉快學習囉。

無論佢哋係咪真活動教學,呢個市場動力(影響)係好事。因為唔少傳統直資,亦都或多或少要加入活動/多元/國際元素。

我個人認為直資係德政!

至於活動教育能否在官津實行,某程度上事在人為,主任校長唔buy, 可以在自己任教的課堂做。至於用readers個eg,  involve 太多,冇後台撐腰真會很難實行,事實上學生差異大如家長又support 唔到更本冇可能,以我所知LS 是用readers, 朋友比過小一的書我看,普通學卷kg 裸上根本是找死。

自己亦試過做家長䕏工,入課室攪活動,試過就知有幾難原來阿仔學校,常識有時係有兩位老師分組上,所以我唔知津校資源上做唔做得到。

MrBeast 發表於 19-5-1 14:40
至於活動教育能否在官津實行,某程度上事在人為,主任校長唔buy, 可以在自己任教的課堂做。至於用readers個 ...

冇學校支持係好難做,要教師自己摸索,成效朩未必一個學期可以見到,成績好咗,就當你好彩,如果成績差咗,可能已經有壓力要你跟翻大隊。

haihaimom 發表於 19-5-1 16:11
冇學校支持係好難做,要教師自己摸索,成效朩未必一個學期可以見到,成績好咗,就當你好彩,如果成績差咗 ...

唔好話一個學期,甚至一個學年都未必有成效,課程改革係需要整個教育團隊去支持同配合,將理念貫穿6年小學甚至中學階段。
直資除咗學生學術差異較少,家長配合度高之外,學生的learning style亦都相近,部分直資考小一除咗學術成分外,亦包含了唔少aptitude testing去揀選學生。

haihaimom 發表於 19-5-1 16:11
冇學校支持係好難做,要教師自己摸索,成效朩未必一個學期可以見到,成績好咗,就當你好彩,如果成績差咗 ...
老師肯做一個學期會見到成效la,providing 之前有相關的training,至於成績跌要唔要咩wok 就唔知了

Diversifyedu 發表於 19-5-1 17:56
唔好話一個學期,甚至一個學年都未必有成效,課程改革係需要整個教育團隊去支持同配合,將理念貫穿6年小學 ...
我小朋友k3-初小時因一些學習上問題我也從職業治療師學到一招兩式,活動教育唔係rocket science, 邊有咁誇張(當然唔係講全校去改)

醒目開學勳章 王國長老

山貓姐 發表於 19-5-1 00:11
我也不太明白。

另外「新派直資」也是個陰陽怪氣的稱號,倒頭來也是谷成績,show 這樣那樣的%。可能個別 ...

直資要俾錢,無成效邊個肯落搭
講成效無可口非,重要的是經過一條咩路去達到咩效果。讀到傻果間又一半人入大學,日日玩泥沙果間又一半人入學,就緊係揀玩泥沙果間啦
講理念好簡單,間間都話自己關愛、綠色、有愛心、steam、重閱讀、拔尖補底、重視學生成長、生命教育(你話邊間唔講丫!)講,好易,但無得quantify,就更易流於吹水

Diversifyedu 發表於 19-5-1 17:56

唔好話一個學期,甚至一個學年都未必有成效,課程改革 ...

同意,我有幸睇過06年校刋,知道港同課程設計嘅理念,當年港同成立之初,設計課程時,係投入了港大教育學院很多資源,係一整個團隊的工作。仲要係咁多年都冇乜走樣。

MrBeast 發表於 19-5-1 18:03
我小朋友k3-初小時因一些學習上問題我也從職業治療師學到一招兩式,活動教育唔係rocket science, 邊有咁誇 ...

如果你有試過1:30,你就知維持課堂跌序係幾咁困難,一分組小朋友已經好興奮,一、兩個唔生性唔合作已經影響成個活動。如果老師唔夠經驗係好難有成效。

haihaimom 發表於 19-5-1 19:05
如果你有試過1:30,你就知維持課堂跌序係幾咁困難,一分組小朋友已經好興奮,一、兩個唔生性唔合作已經影 ...
當然當然,我之前都有講過若學生搞搞震冇幫襯就好難work.  所以要全面在官津推行不是易事,但若咁啱班同學ok 老師又願捱,就謀事在人 成事在天

retriever 發表於 19-5-1 14:24
直資某程度係教育市場化,新派直資就係市場產物。

平地一聲雷,無名氣新校,要家長俾銀,當然要針對受眾 ...

如果直資係德政,為何直資學校唔可以各方面拋離津校?辦得好嘅直資,除咗嗰尐本身已經係傳統名校之外,新直資辦得好嘅,來來去去都係經常喺EK出現嗰幾間。為何政府2012年後唔再批名校轉直資?為何政府唔再好似推行直資政策初期咁慫恿其他學校轉直資?甚至全港學校變成直資?一間學校要辦得好需要多方面因素,唔係揀學生同多咗資源就可以做到。

不論直資好壞,但佢令到社會分化,更加因為幾歲小朋友需要考學校而拔苗助長,催化「贏在起跑線」文化,而且令弱勢人士少咗入讀好學校嘅機會,社會確實付出代價實在太大。

負擔得起學費嘅既得利益者當然會支持呢個政策,更有能力嘅人更加希望SPCC、DB/GS呢類直資嘅學費加到五六萬一個月,趕走哂大部份對手,因為仍然有「市場」呀!

回覆樓主:

直資是有學費減免申請。
我都想有免費津小, 不過世襲小一計分, 其實有點不公平。

Soundervolt 發表於 19-5-1 19:41

如果直資係德政,為何直資學校唔可以各方面拋離津校?辦 ...

直資嘅出現,據聞(據聞咋)係希望學生可以有另一條學習路,起初係鼓勵新嘅辦學圛體行有別於傳統學校嘅路,但點解後來會變咗鼓勵傳統名校轉直資(我認為係有人諗縮數),變咗令冇財力嘅家長少咗選擇,我都想知。當年嘅臻美(福附前身)就係失敗例子,據聞(嗱據聞咋,有錯請指正)得個位%band 1學生。

assado 發表於 19-5-1 19:54
直資是有學費減免申請。
我都想有免費津小, 不過世襲小一計分, 其實有點不公平。
...

請先了解大部份學費減免條款個門檻有幾高同審計處嘅報告就會知道實際情況。而且為咗考學校去「軍備競賽」都要使唔少錢。

‹ 上一主題|下一主題