用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑vs 英華
樓主: 黃凱珊
go

培僑vs 英華   [複製鏈接]

ok3 發表於 18-2-20 00:05
影響力同權力都未識分
不論影響力同權力, 主教係學校都近乎零, 辨學既天主教會都幾分裂, 唔太受教庭上面既一套, 你有你教!

真正影響學生既係每間學校校長(修女神父)和入課室既老師, 講到主教好似好大影響力咁, 太無知了!

講返正題, 上面講緊依家選校, 再討論已退既前主教無乜意思!

ok3 發表於 18-2-20 11:21
管理教會學校嘅係咩人?  主教當然唔會對所有教友(尤其嗰啲偽教友)有影響力。但如果講到主教對教友一啲影響 ...

管理教會學校嘅係咩人?  神父 / 修女

你似乎離了題, 我地講緊對小朋友/學生, 唔係教友, 讀天主教學校既小朋友, 有幾多個真係信天主教?
仲有, 當年佔中, 親戚小朋友讀天主教學校, 如被發現參與係會被趕出校的

但俱往矣, 人都退左, 同依家有咩關係?

mcl203 發表於 18-2-20 15:24
真正影響學生既係每間學校校長(修女神父)和入課室既老師 ~~~ 真係咁 ??
...

經驗之談,我都係教育界,基督教天主教學校都教過,如果你問天主教學校既學生,陳主教點點點,衰d講句,佢地理佢都傻。
真正最影響學生既係通識老師,如果LS老師有意無意講左自己既立場,真係會影響左學生既思維。

李大人 發表於 18-2-20 19:04
黃老師真係會教壞小朋友,影響一生,慘
唔好搞錯, 我意思係兩邊極端都有, 我知道有黃亦有藍

李大人 發表於 18-2-21 00:30
我仲查到1995年,勝出議員是陳婉嫻,張漢忠,佢地有係回歸前有拉過布咩?等你答䅁,呵呵 ...
正確係回歸後兩年, 不過你又唔好叻唔切

拉布的確係民建聯開始先, 香港立法機第一次拉布係喺1999年12月,譚耀宗同埋曾鈺成發起

你要批評拉布唔該批評埋民建
‹ 上一主題|下一主題