用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生何解不能早些公佈結果?
go

自行收生何解不能早些公佈結果? [複製鏈接]

王國會長

目前各中學的自行分配學位申請結果與統一派位結果是同一日一併公布, 但點解唔好似派小一咁會早些先統一公佈自行收生結果, 讓已被取錄的家長/學生安心, 讓未被取錄的家長/學生早些部署?

0    0    0    0

王國會長

bbfish1992 發表於 13-1-7 14:23
拫據教處講
一旦公佈咗自行結果,恐怕已有學位嘅學生不再用功讀書,同埋避免標纖效果 ...
唔覺會有乜標纖效果喎? 有些學生或許會不再用功讀書, 但相信有些仍會努力爭取校內全年全級排名.

我都係寧可早些先公佈結果.

王國會長

e12340 發表於 13-1-7 20:56
回復 瑩瑩老豆 的帖子

我非常讚成,因為起碼唔駛填乙部30間,又浪費又唔環保,! ...

x2, 如果自行收左唔駛再花時間選30間學校塡報統一派位

王國會長

a_mum2009 發表於 13-1-8 12:19
回復 bbfish1992 的帖子

而家不停折磨家長學生, 5年級玩到6年級,足足折磨你2,呈完第一次,擔心第二次,擔心完第二次,要煩2間自行,再黎玩你第三次,再折磨你到7,死唔死,我就死左一半la ...

點只折磨到7, 如果7月派得唔好仲有排折磨. 我囡才小五, 仲有一年半要捱

其實真係要3次呈分又怕有學生無心機考, 不如就由小五上開始到小六上考試, 然后就先公布自行收生結果, 唔得既再塡表等統一. 致少有30%家長不用再受
折磨又要選幾十間學校塡表又要等, 教局也可省點人手吧, 而其他70%家長也可以早點作準備找直資或準備去叩門, 唔駛個個到了7/8月才趕找學校.

joyjoyparent  佢地教育局就係唔想分咁多次公佈, 煩到佢地.  發表於 13-1-22 11:46
gagamama20  十分同意  發表於 13-1-9 12:13

王國會長

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=2176&langno=2

不如大家email 去教育局提出要求提早公佈自行收生結果.

王國會長

ming2013 發表於 13-1-12 12:49
呢個方法好, 我都send左email.
我都send 左, 不過都冇乜期望佢會改 :;pppp:

王國會長

tao7113 發表於 13-1-15 16:39
反而早日公佈了,知道自己將要到什麼學校讀,還可以早做準備,早日和新學校銜接,唉,發郵件沒什麼用的,每 ...
看國教要人上街圍政府總部才"徹回"(仲要唔認)就估到唔會咁易肯改的.

王國會長

tao7113 發表於 13-1-15 16:39
反而早日公佈了,知道自己將要到什麼學校讀,還可以早做準備,早日和新學校銜接,唉,發郵件沒什麼用的,每 ...
其實不論在自行派到位與否, 大家都可早做準備, 派到的故然可以早日準備和新學校銜接, 未派到的也可以早日準備叩門. 可惜....

王國會長

tiggger 發表於 13-11-6 11:12
Agree. 宜家香港社會已經咁大壓力,早d告知家長直資或自行收咗,好讓大家放鬆心情和讓未有取錄學童的家長去 ...
睇返近期hktv 就知高官諗野係不在乎民情的

王國會長

miffy 發表於 13-11-6 16:29
你女全級頭幾名,你都要?

阿囡只是一次呈分試頭幾名, 仲有兩次未知, 又冇十八般武藝, 外面一山還有一山高; 本身小學也只係普通地區小學又冇一條龍中學直升, 點可以唔駛?

王國會長

candyhmama 發表於 13-11-6 19:25
其實我想問:學校有意見,教局可以睇到,甘我地+意見邊個顧及?個小朋友好辛苦,真系減壽咩……地家長啦就離填自行,你地唸好學校了嗎?

暫時shortlist 左幾間未選定最后二間, 目前先要顧掂第二次呈分試
‹ 上一主題|下一主題