用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生何解不能早些公佈結果?
go

自行收生何解不能早些公佈結果? [複製鏈接]

王國會長

目前各中學的自行分配學位申請結果與統一派位結果是同一日一併公布, 但點解唔好似派小一咁會早些先統一公佈自行收生結果, 讓已被取錄的家長/學生安心, 讓未被取錄的家長/學生早些部署?

0    0    0    0

拫據教處講
一旦公佈咗自行結果,恐怕已有學位嘅學生不再用功讀書,同埋避免標纖效果

王國會長

bbfish1992 發表於 13-1-7 14:23
拫據教處講
一旦公佈咗自行結果,恐怕已有學位嘅學生不再用功讀書,同埋避免標纖效果 ...
唔覺會有乜標纖效果喎? 有些學生或許會不再用功讀書, 但相信有些仍會努力爭取校內全年全級排名.

我都係寧可早些先公佈結果.

瑩瑩老豆 發表於 13-1-7 13:25
目前各中學的自行分配學位申請結果與統一派位結果是同一日一併公布, 但點解唔好似派小一咁會早些先統一公佈自行收生結果, 讓已被取錄的家長/學生安心, 讓未被取錄的家長/學生早些部署?

可能政府唔想直資學校收生不足......

回復 瑩瑩老豆 的帖子

我非常讚成,因為起碼唔駛填乙部30間,又浪費又唔環保,!

王國會長

e12340 發表於 13-1-7 20:56
回復 瑩瑩老豆 的帖子

我非常讚成,因為起碼唔駛填乙部30間,又浪費又唔環保,! ...

x2, 如果自行收左唔駛再花時間選30間學校塡報統一派位

呢個就係睇得出教局係企係用家既角度/定係教育介既角度攞!!!!!!!!

杰杰媽媽 發表於 13-1-7 21:57
呢個就係睇得出教局係企係用家既角度/定係教育介既角度攞!!!!!!!!

從國民教育事件以來,大家應該看出,教局既不站在家長學生的角度,亦不站在教育界的角度,怎至也不是為了教育。

abcd0001  可悲!根本是一場慘劇  發表於 13-1-8 12:51

回復 bbfish1992 的帖子

根本成件事就多鬼餘, 如果怕已有學校收gei學生之後無心機考試,pres1 個試又如何? 呢個試夠關人鬼事la, 都入左中學la,做咩仲要為小學師弟妹考好個試?

而家不停折磨家長學生, 5年級玩到6年級,足足折磨你2,呈完第一次,擔心第二次,擔心完第二次,要煩2間自行,再黎玩你第三次,再折磨你到7,死唔死,我就死左一半la

joyjoyparent    發表於 13-1-22 11:44
kt2007  好同意呀!  發表於 13-1-14 16:36
gagamama20    發表於 13-1-9 12:11
whl  非常認同  發表於 13-1-8 13:47

王國會長

a_mum2009 發表於 13-1-8 12:19
回復 bbfish1992 的帖子

而家不停折磨家長學生, 5年級玩到6年級,足足折磨你2,呈完第一次,擔心第二次,擔心完第二次,要煩2間自行,再黎玩你第三次,再折磨你到7,死唔死,我就死左一半la ...

點只折磨到7, 如果7月派得唔好仲有排折磨. 我囡才小五, 仲有一年半要捱

其實真係要3次呈分又怕有學生無心機考, 不如就由小五上開始到小六上考試, 然后就先公布自行收生結果, 唔得既再塡表等統一. 致少有30%家長不用再受
折磨又要選幾十間學校塡表又要等, 教局也可省點人手吧, 而其他70%家長也可以早點作準備找直資或準備去叩門, 唔駛個個到了7/8月才趕找學校.

joyjoyparent  佢地教育局就係唔想分咁多次公佈, 煩到佢地.  發表於 13-1-22 11:46
gagamama20  十分同意  發表於 13-1-9 12:13

回復 瑩瑩老豆 的帖子

我都覺得應該係咁詔

回覆:自行收生何解不能早些公佈結果

十分同意!對大人同小朋友都係好大壓力

絕對認同!對自行收左嘅,咪同直資私立收左嗰D同學咁,全家唔駛喺4-7月咁煎熬!
自行唔倒嘅,喺睇倒學校入面邊D同學自行收左,對佢大抽獎選校亦可以更有把握!例如佢係band1生,若大部分band1同學已自行得左,佢可以喺自己區進取D。
教育局要員D仔女係咪全部海外升學?奌解唔明白小朋友同做父母嘅苦況

醒目開學勳章

回復 a_mum2009 的帖子

就是啦,讓家長把心力花在創益方面更好啦,每年家長都被玩得團團轉,整整一年都在選校,選校,填表,填表中折磨,誰還敢多生幾個呀?

絕對支持早些公佈結果! 好明顯而家呢個安排係玩弄家長的!

ic81473 發表於 13-1-8 13:37
十分同意!對大人同小朋友都係好大壓力
等等等.....!!!!!簡直係折磨呀!

可以減肥, 你哋唔會炳我掛.....
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

可以減壽就真

王國會長

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=2176&langno=2

不如大家email 去教育局提出要求提早公佈自行收生結果.
‹ 上一主題|下一主題