用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 伍季明上午校家長交流會
樓主: cc0524
go

伍季明上午校家長交流會 [複製鏈接]

醒目開學勳章

好多野我都有講, 不過跟唔跟住做就........

原文章由 jk67jk 於 07-9-5 11:24 硐表

搭下咀....
我下左命令,家中無第二人可以開門的話,不准倒垃圾,不准出大門外cleaning.
尤其以前得BB在家時,不止失火燒屋,人命關天呀!

不過,好彩你提一下這經歷,我唔記得有冇同新工人講過,今日要 remind 一下佢先! ...

醒目開學勳章

我都無 join "i classroom" 呀!!

原文章由 jk67jk 於 07-9-5 11:46 硐表
工人哩家野..... 唉!

順路問下你地,上午校有沒有 join "iclassroom"?
我係上午校網頁就睇唔到! 不過,如有,你地又有冇參加呢?

醒目開學勳章

要考慮, 考慮~~~~~~

不過都好多謝你既提意!! :D  

原文章由 hehe22 於 07-9-5 11:50 硐表
你可以叫個工人買定個飯盒, 放左學攞入學校張長櫈度等亞囝食, 夠鐘叫個工人走囉, 亞囝食飽仲可以叫佢做陣功課添! 咪唔駛走來走去囉, 好多同學仔下晝有學校活動都是這樣處理!

...

醒目開學勳章

係呀, 班主任仲有教音樂呀!!

嘩!! 你個女好識諗和!! 我諗 d 職位都好快會轉, 不過就好奇怪, 亞仔話今日老師會調位, 但早兩日唔係選左行長咩, 咁調左咪又要再選過??  

原文章由 acandf 於 07-9-5 14:07 硐表
cc0524

嘩, 你工人真是十分大意, 真是好大件事.
怪之得你不放心了,

再問呀女, 班主任還教音樂呀!

我女話個個職務佢都冇我份, 佢自己話都有小小失望, 跟住又話, 老師話會輪住做, 佢自己話要更乖喎, 希望自己 ...

醒目開學勳章

係架, 遲 d 正式開波, 會好忙架!!! 另外仲有中. 英既每日一篇, 數學同常識既練習呢!!

原文章由 jk67jk 於 07-9-6 11:00 硐表

多謝你和cc0524的回覆。
我現在都心大心細,亞細話想 join 喎! 佢都未完全知道是什麼!但係,學校除了 iclassroom,還有其他 「網上練習」的,我又怕唔夠時間俾佢,真係十五十六嘞!
諗諗下,都係唔 join 好,因為每朝早亞仔都無緣用 ...

醒目開學勳章

聽聞副校長辭左職啦!!

原文章由 hehe22 於 07-9-6 11:59 硐表
pigfrog,

係喎! 唔記得左副校長唔返得學添! 多謝你的提醒!

醒目開學勳章

聽聞好似係 cancer, 所以今年辭左職啦!!

原文章由 acandf 於 07-9-6 14:59 硐表
吓! 這我不知道, 只知道副校長之前有病, 不知道他現在怎樣, 當然, 健康最重要, 什息不教書住, 都應該.

醒目開學勳章

唔好咁客氣, 知幾多就講幾多, 有時我都十下十下架!!

原文章由 jk67jk 於 07-9-6 15:19 硐表

知道了!原來可以只 join 暑假,更好的選擇呢!
沒有了你們真閉呀!
什麼都不知道,便一大堆通告送上來;我知道有些家長,可能連「每一日篇」是什麼也不知呢?:-|
http://smileys.smileycentral.com/cat/23/23_30_126.gif ...

醒目開學勳章

係啦!! 點解開左學仲唔見有其他媽咪上黎既??

原文章由 acandf 於 07-9-6 16:12 硐表
Jk67jk
不用客氣, 講開, 我都有點旁徨, 始終, 我們要上班, 再者, 小學同幼稚園不同, 和學校的老師接觸較小. 真需要家長亙相幫忙.
我地上午校呀hehe22 個仔已升中, 我們都很需要指路明燈呢!

...

醒目開學勳章

係啦!! 唔洗咁緊張, 你唔好睇小小朋友的適應能力, 佢地仲適應得快過家長呀!!

原文章由 keimother 於 07-9-7 11:04 硐表
各位家長早,

我個女今年讀一禮,唔係唔想上嚟chat,
不過今年我都有啲緊張,聽完家長會後,
就更加覺得和幼稚園分別好大.
好多嘢都好嚴緊,我驚我一時大意,
累到亞女唔記得帶嘢,當然我都有教佢
一齊記.同埋佢每日放學返 ...

醒目開學勳章

pigfrog,

真係開心啦, 又有一個資深家長可以幫幫我們!! 咁你就多 d 上來留言啦!! thank you~~ :D :D

個仔都好想我參加呀, 但係可惜我要返工呢!! 其實真係好想多 d 返學校可以了解多些!!

原文章由 pigfrog 於 07-9-7 18:45 硐表
[quote]原文章由 cc0524 於 07-9-6 16:23 硐表
係啦!! 點解開左學仲唔見有其他媽咪上黎既??

cc0524,

我個仔今年升五年級, 如果你們有咪問題, 我試吓 ...

醒目開學勳章

你好呀!!

原文章由 p_y_chow 於 07-9-8 11:04 硐表
我個仔又是 (一禮).  我亦覺得真時須要時間比家長及小孩去適應.  我亦是上班一族, 家中亦有小弟弟, 很難再分身做義工.  

有時間, 多詳談.

醒目開學勳章

你好!! 我個仔今年才升小二, 所以我對學校都不是太認識, 只可以解答你簡單的問題!!
不要太客氣, 各家長都是借這個地方大家互相交流.

張老師我都不認識呀!! 不知道他是否新老師.
小一係無編班試既, 只是由升小二開始有精英班, 每年用全年的平均成績四十名內就入 "智" 班, 其餘同學就會平均三班.
將有參加既課外活動寫在學生檔案, 我暫時睇唔到有咩影響, 而且學校只是在最後一次派成績表時夾了一張白紙寫著曾參加的活動, 而不是在成績表內.
檯墊我是在精品店買的, 一張好像學校書檯大小的軟身膠墊, 作用只是在視藝堂墊在檯上以為弄髒書檯, 我聽個仔講去年有些小朋友沒有買檯墊就只帶些舊報紙回去, 也是可以的.

原文章由 baba3506 於 07-9-8 22:40 硐表
各位小朋友的媽咪:
希望受埋我這位爸爸一起討論。
小兒一仁,班主任張鳳霞老師是否新老師?學校網頁無佢名?
請問小一入學前有無編班試,我七月中叩門入既。
小兒讀緊佐敦一劍橋英文(Sat 3-5pm),搞到想報學校的課外活動都唔得, ...

醒目開學勳章

HI~~ 咁慘呀!! 係公司無得上網??? :( :(

我覺得最奇怪係點解到而家都仲未有英文書派羅!!

原文章由 amy3010 於 07-9-10 19:11 硐表
Hi cc0524 & acandf,

由於公司block咗上網,所以要放工後有空才能上嚟! 你哋個小朋友點呀? 鍾意今年d老師嗎? 我個小朋友就好似冇嘜特別咁,只係話今年英文深咗,上英文堂時老師差不多全部講英文唔係好明喎! 我叫佢用心 ...

醒目開學勳章

嘩!!!! 你千其唔好咁講, 大家交流下咋~~

原文章由 baba3506 於 07-9-10 22:02 硐表
cc0524,
非常多謝您詳盡的解答。
這裡有您的確生色不少。

醒目開學勳章

係啦!! 今年真係唔知做乜, 到而家都未有英文書, 亞仔話兩堂都係用大書講故事, "bear bear everywhere" 真係想同佢溫下 d 生字都唔得!!

amy3010 係同我地既小朋友一班架!! :D

連你都咁講我?? 真係流晒汗啦!!

原文章由 acandf 於 07-9-11 09:37 硐表
cc0524
這點我都很奇怪, 為何到現在仍未派英文書?
只是派了隻VCD.

amy3010, 我忘記了, 是不是我和cc0524 的小朋友都是同你小朋友讀同一班?
我呀女一些都沒提到上英文堂的情形.
而且又未派英文書, 都不知道內容怎 ...

醒目開學勳章

請問你講那本 "resource sheet" 可以在那裡找到??

原文章由 pigfrog 於 07-9-11 16:20 硐表
[quote]原文章由 cc0524 於 07-9-11 10:02 硐表
係啦!! 今年真係唔知做乜, 到而家都未有英文書, 亞仔話兩堂都係用大書講故事, "bear bear everywhere" 真係想 ...

醒目開學勳章

咁可能你們高年班就叫 "RESOURCE SHEET", 我地低年班就係 "LEARNING SHEET" 不過最奇怪就係到而家都未派~~

原文章由 pigfrog 於 07-9-11 18:18 硐表

好似 'Learning sheet' 咁大本.  因為我哋都係上年先有, 所以我估你哋可能會跟隨. 千祈不要太緊張, 或者是我估錯!

pigfrog

醒目開學勳章

我就剛和你相反, 只有 OFFICE HOUR 才可以上來傾計, 因為放工返到屋企, 我就只係屬於個仔, 無晒自己時間!! :evil:

係啦!! 而家有本故事書頂下檔都好, 起碼知道佢地既課文內容!

唔該晒你先~ 時間表我自己都有打, 因為要比印傭姐姐睇幾時有體育堂!

原文章由 amy3010 於 07-9-11 20:26 硐表
Hi acandf, 非常同意你的見解!!

Hi cc0524, 真係好慘!! 係office hours想上嚟chat吓都唔得!

Hi pigfrog, 本'Resource Sheet'的書,會唔會只係高年級先有呢?我小朋友舊年只有S/N 和 L/S!

a ...

醒目開學勳章

係呀!! 唔知點解會默咁少既??? LS 係派左, 最慘 SN 未派呢!! 得一張紙好驚亞仔會整爛同埋唔見呀!!

原文章由 amy3010 於 07-9-12 19:35 硐表
11/9已經派咗L/S啦,當日已做EX1.2, 而今天做EX1.3, 今日重派咗張DICT LIST內容,但好奇怪只有3句?
‹ 上一主題|下一主題