用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會伍季明紀念學校 伍季明上午校家長交流會
樓主: cc0524
go

伍季明上午校家長交流會 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我諗搬走既係上午校, 而又有外來資金, 所以要改名, 而下午校留在原處, 實在不需要改!

原文章由 PINKAVA 於 07-8-16 11:46 發表
hi, Dear all mummy

唔8入黎都唔知上午校會改名喎。 係咪下午校就無影響?

呢度有無家長及子女上左小一普通話暑期班呀? 覺得點呀?
唔知上午校同下午校既導師是否同一人呢?

我同亞仔都覺得難, 同埋教得 ...

醒目開學勳章

唔好意思, 識既都係坐校車架!! 幫你唔到啦~~

原文章由 jk67jk 於 07-8-16 12:05 發表
各位上午校的媽咪:

我知你地大部份係行路返學的﹐但你地有冇識得一d 同學仔係坐「保母車」架?  如果有﹐可唔可以問下佢地攞保母車司機的聯絡電話呀?

我朋友住祖堯邨, out of the area.  未 ...

醒目開學勳章

珈媽媽,

咁我就試下答你既問題啦!!
1. 我覺得唔算係活動教學, 不過我個仔去年遇到的老師都好好, 他們會用故事形式來教書, 其中中文科老師教課文時還會配合一連串既動作, 我個仔覺得好有趣, 好好玩!! 但就不是每位老師都如此.
2. 功課唔算多, 每日三至五樣左右, 有些很容易, 只是中文科的生字及抄課文就會用多些時間.
3. 一年考四次試, 科科都要考.
4. 我個仔覺得返學係好開心既事, 就算考試都係.
5. 都 o.k. 架, 不過一班有三十幾個同學只有一個老師, 你不可要求太多.

希望你滿意我既回覆啦, 睇下有無其他媽咪有補充??!!

原文章由 珈媽媽 於 07-8-22 15:35 發表

各位家長,

我囝囝今年要報小一, 以下有些問題, 麻煩幫忙解答一下,  謝謝!
請問伍季明上午校(寶血會思源):
1) 是否活動教學
2) 功課多吾多 (聽聞有好多, 不過吾知系上午校定系下午校)
3) 考試 ...

醒目開學勳章

唔洗咁客氣! 希望資料幫到你啦!!

我個仔今年升小二, 佢唔係用普通話教中文, 呢個係由今年入讀小一才開始. 關於新校既野, 學校仲未正式通知, 但我諗應該明年九月開學時會搬到新校.

原文章由 珈媽媽 於 07-8-22 18:09 發表

cc0524,
多謝你的回覆, 咁你既小朋友讀幾年班呀, 我睇簡介話用普通話
教中文, 你地覺得點, 小朋友會吾會適應吾到呢?, 同時2008年;新校會建成, 是否要08年下學期先會去新校, 上學期仍然返舊校呢?  謝謝!

醒目開學勳章

咁... 其實你係住係邊既呢???

其實馬基間學校都幾好架, 特別係個校舍, 真係好大好靚, 但我就最唔鍾意佢遠羅, 萬一有咩事想入去, 又車又船........
我覺得如果唔係想出去搵名校, 梗係搵間比較近自己屋企, 起碼慳番 D 來回時間, 個小朋友都唔洗咁辛苦!!
"伍" 就係一間比較傳統既學校, 對學生都有要求架, 不過我諗其實間間小學都會, 想要小朋友成績好, 將來派位好, 梗係要出 D 力架啦!!

原文章由 珈媽媽 於 07-8-23 11:30 發表

好高興認識妳, 其實我十五十六, 吾知揀馬灣基慧好定伍上好
我個仔今年參加左伍上"Q版夏令營"佢話好開心,可以比啲意見嗎?

醒目開學勳章

咁係你心目中, 活動教學又係點既呢???
我都識有個媽咪佢個小朋友係馬基讀, 他同樣說每天有好幾樣功課, 亦要默書及考試, 每到考試期間也要閉關, 同我個仔沒有兩樣, 記得他們的英文科是用 longman express 亦比普遍的深!!
都係那句, 要得到好成績, 係一定要付出努力既~~~

原文章由 珈媽媽 於 07-8-23 12:52 發表

我系住響荃灣石圍角村再上 ,伍上都算系附近, 如果讀馬灣基慧就要搭校車, 伍上就搭巴士第三個站落車(是計第日新校), 因為我見伍上新校都幾好, 我只怕傳統教學讀書壓力大, 我個仔話, 媽咪同我搵間吾洗考試同吾 ...

醒目開學勳章

"伍" 既功課就真係唔算多, 真係 3~4 樣左右, 但就一定唔係排排坐, 亦都有精英班, 至於靈唔靈活就真係睇個別老師啦, 咁你有無再問過馬基, 他們又是如何上課???
其實個個家長都想仔女有個快樂既童年, 我個仔好鍾意返學架, 同 d 同學仔玩得好開心架!!
我住係麗城既, 因為要搭車, 所以我無參加學校既課外活動呀!
點解你個仔讀幼稚園減左半個學期?? 唔係好明和!!
唔洗咁客氣, 大家傾下計, 互相交流下, 其實呢度仲有好多媽咪架, 不過可能放暑假, 好多都無上黎, 遲 d 開左學就好熱鬧架啦!!

原文章由 珈媽媽 於 07-8-23 16:21 發表

我心目中既系少功課(3-4樣, 聽聞有啲學校有成10幾樣功課), 學習模式吾系排排座, 而系一組組, 靈活上課, 無精英班, (如果小朋友入吾到精英班我吾知對佢地心理及學校會點) 以上咁多諗法, 總括都系想佢有 ...

醒目開學勳章

咁我諗你自己慢慢考慮清楚啦~~  :

原文章由 珈媽媽 於 07-8-23 17:28 硐表

有呀, 我問過"馬基"既家長:
(不設精英班。老師對學生很關心, 也肯花時間與家長溝通。課程及功課進度適中, 特別是對一、二年級的學生, 不會一下子以功課默書來嚇怕他們) 其實家長評語幾好架. 起初馬基系我第一選擇 ...

醒目開學勳章

我都係對個仔入唔入精英班既感覺十五十六!!!

我好同意, 無出過力, 又點會有回報?? 無用心去記憶, 溫習又點會識番課文 D 字出來???? 真係可以上堂嘻嘻哈哈就可以???

原文章由 jk67jk 於 07-8-27 10:11 硐表
講真,點解要抱住鬥分入精英班的心態呢?
我就不曾期望孩子能入讀精英班。 只要知道學校的非精英班,老師/校長一樣全心去教,就 okay啦!

哩個世界, no pain no gain —  「愉快學習」﹐已經將某些人洗了腦,對這個 term 的理解,過 ...

醒目開學勳章

好耐無見你上黎和!! 個仔開學 d 野攪掂晒未呀?? 佢係咪好期待中學既生活呢??  

原文章由 hehe22 於 07-8-29 13:39 硐表
cc0524,

又講緊精英班既問題??!!!!
小朋友讀書係有點壓力才成的! 你要留意其他班d同學仔的言行, 有家長唔比個囡入精英班, 讀其他班, 我就唔敢啦, 因為我仔會近朱者赤, 近墨...! 一般操行都....

...

醒目開學勳章

我都不知道呀!! 可能真係要等開學派了手冊才知!!

原文章由 jk67jk 於 07-8-30 09:30 硐表
哈~ 想問一下,你地知道上午校第一個長週星期六是 9 月 X 日未呢?

我有個 Saturday 要去camp, 好心急想知道有冇撞期!

校內事務通告寫明,不可隨意轉放學隊伍,咁有些日子放學後有其他活動,咁點呢?  仲要寫明要家長留意,唔 ...

醒目開學勳章

你個仔真係樣樣都鍾意, 讀書又得, 運動又得!!

咁又唔好咁講, 每個人表達佢自己既意見麻!!

原文章由 hehe22 於 07-8-31 10:41 硐表
cc0524,

, 我唔係無上來看, 不過不知回應甚麼才好! 你看我一答咀就...
我仔無乜話祈唔祈望中學既生活, 只關心學校有無田徑隊可參加咋!

jk67jk,

令你不安, 不快, 在此說聲對不起!
那段說話是我回應cc0524, ...

醒目開學勳章

好耐無見你出現啦!!  

係呀!! 我個仔都恨返學呀, 佢今朝都係一叫就起身, 用左十五分鐘食野同埋梳洗換衫, 從未試過咁快!!

原文章由 acandf 於 07-9-3 10:17 硐表
早晨!
今日係開學第一天, 祝各位小朋友有愉快的一年.
我女今日十分興奮, 一早就起身(其實昨晚都興奮過度, 訓得不好). 一早自己換好校服等閙鐘, 真好笑.
我女好想知誰是他班主任和有幾多同學和他同班呢! ...

醒目開學勳章

你都唔上黎, 梗係唔知啦!!  

我個仔都係鬼咁恨返學, 係我不情不願咋~~

原文章由 acandf 於 07-9-3 10:58 硐表
我不知道轉了版呀! 所以今朝早要花小小時間看這個topics在那裡, 哈哈!
我見我女那麼期待返學我都很開心, 但我自已都好不情原地同我的暑假再見.

醒目開學勳章

係呢!! 唔知佢地而家二年班星期六係放幾多點呢??

醒目開學勳章

唔該晒~~

你有無打算幫個女報課外活動呀?? 我想報 "武術班" 但係佢要一時多才開始, 中間段時間都唔知點好!!

原文章由 acandf 於 07-9-4 11:02 硐表
星期六一至三年班應該是放11:25 a.m.

醒目開學勳章

但係 D 時間真係............ 你知我住得遠架啦!!

原文章由 hehe22 於 07-9-5 10:24 硐表
cc0524,

武術班? 好呀, 又可強身, 又可攞獎! 學校武術班都幾有實力, 年年攞獎! 況且要各成員合作表演, 提高團結合作精神!

醒目開學勳章

咁你個女係邊度學游水呀?? 我個仔成個八月只學了一堂, 個個星期上堂那天都下雨, 真係激死!!

唔係和, 班主任係教英文和!!

原文章由 acandf 於 07-9-5 10:45 硐表
cc0524

係呀! "我都喜歡呀女學武術班"可強身健體, 但呀女不喜歡.
呀女一年班時在學校學跳舞, 老師話呀女今年都有得學. 呀女最鍾意跳舞.
其他因為時間不合適, 不報了.
現在呀女仍學游泳, 個個星期日. 不是在荃灣, ...

醒目開學勳章

把事情複雜左, 我就唔想羅, 我始終信唔過個工人呀!! 你都知去年開學發生左 D 事, 再加上...........

剛過去的星期日, 就係因為個工人唔小心, 差 D 發生左件大事, 中午時份佢係屋企開著個火煮緊麵, 跟住走出去倒垃圾, 點知大門關上了, 佢無鎖匙係身, 就拍隔離屋門借電話打比我, 我們因約了一班朋友食 LUNCH BUFFET 出了佐敦, 我們負責拿檯, 我就叫老公即刻坐 TAXI 返去, 我就 KEEP 住同隔離屋聯絡, 你都唔知幾緊張, 因為已經好大煙同埋好大陣味, 好彩最後都趕到返去, 真係差 D 要打 999 CALL 消防爆門!!

原文章由 acandf 於 07-9-5 11:04 硐表
cc0524

上課外活動那天, 你可叫你工人同你仔在外面食飯, 之後才返學就可以啦. :  

醒目開學勳章

唔好咁講, 細佬係咁架啦, 樣樣野都係七. 八成架咋!! 你唔好以為我個仔好醒, 佢有時都係一舊雲咁架!!

係呢, 你個女有無咩職務呀??? 我個仔好攪笑呀, 做左 "大隻佬"!!

原文章由 acandf 於 07-9-5 11:09 硐表
吓! 我女真係啦, 我問我女, 佢班主全教什麼, 佢都沒答我, 我問中文, 是否? 佢話是呀, ,.,. 真是好在有你…..
‹ 上一主題|下一主題