用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

fatbabyfat,

妳想唔想試湯包, 我亞囝早排都咳左好耐都唔好, 又係只係夜晚咳得最犀利, 於是亞媽叫我走去藥房買川貝燉比佢食. 咁藥房d人介紹左一隻湯包比我, 內有鱷魚肉, '甲''怪'干, 果皮, 蜜'早'等等. 我亞囝同我飲左一次就即刻止咳. 我之後都有幫同事買個, 佢地都話得. 我覺得就算唔得, 咪當湯水飲, 起碼唔會有害羅. 如果妳想試, 話我知, 我買左星期二比妳, $59一包.

另外, 蜜糖過左2歲就飲得啦. 至於猴'早'散, 我亞囝就唔work 羅. 同埋, 妳食緊西藥, 唔可以食, 因為會撞架. 仲有食左猴'早'散個日, 唔可以食魚, 呢個好似係余仁生d staff 教架.
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-20 12:04 發表
雙子媽媽

我肥妹尋日又再去睇醫生, 因為佢都重係晚晚咳到好犀利, 佢多數都只係夜晚瞓左先係咁, 個醫生話係氣管, 可能因為天氣問題, 醫生尋日開左一隻藥比肥妹食, 係抗張氣管, 不過應該唔 work, 因為肥妹尋晚一樣咳 ...

stliu,

係架, 2樣野都要識買先好. 因為我老爺之前有養蜜蜂, 所以我地係飲自家製ge蜜糖同另一隻係泰國買ge. 至於魚肉, 我未試過買.
原帖由 stliu 於 08-11-20 13:15 發表
All,

咳真係好難斷尾, 特別係每個人/醫生所講的都唔同!

NamB,

我自己要返工, 所以都冇咁多時間煲野俾仔仔飲, 個工人又新來的, 仲要教到我嘔血! 不過我都要的起心肝煲俾佢飲了.
蜜糖水的蜜糖, 買咩牌子呢? 會唔會 ...

cocochiu & stliu,

用pampers咭都可以係護協買野.
原帖由 cocochiu 於 08-11-21 16:50 發表
stliu,

我都試過燉鱷魚肉+川貝+廋肉比老公食,每燉一次,可以食兩日.

每次份量,川貝(大約半両,药房話最好打成粉,全部食落肚)可叫药房幫你打成粉,每份分開一個細膠袋放好.
鱷魚肉,我在吉之島買急凍鱷魚肉,每包可分兩 ...

rayvonne,

Please check email.  I have transferred $ to you, but since there are something happened in my family, I may not be able to attend (not sure yet).  Anyway, will update my status when closer to the time.  Thanks

Lorac,

rayvonne 好似有個waiting list, 邊個去唔到佢會安排另一個補上. 妳不如pm 比rayvonne, 睇吓佢點安排啦.
原帖由 Lorac 於 08-12-8 17:55 發表
Hihi 各位媽咪,
12月14日我去唔到同rayvonne攪嗰個KV X'mas Party呀 , 你地有冇人有興趣呀...請pm我啦....唔該晒~

Lorac,

唔緊要, 來日方長ma. 我諗我地好快又會攪下一次聚會架嘞. 可能會係新年都唔定呢
原帖由 Lorac 於 08-12-8 18:10 發表
thanks a lot~
我已經搵左rayvonne啦, 佢都好幫忙咁試下幫我contact其他媽咪架啦 !
真係難得一次聚會都去唔到, 真係可惜

係呀係呀, 好謝晒有份出力ge家長, 特別鳴謝yvonne & 董子謙daddy
原帖由 LA 於 08-12-15 09:50 發表
Dear
rayvonne, Amymitpro,Wenwenlou,
Jambo_mandy, June_05 mami, Tommysimmy,
Keroro_him , stliu, fatbabyfat , 2個bb的媽媽  

Tk you very much.
The children are all very happy, s ...

想問吓星期五開party係唔係都係唔使著校服架?

stliu,

有朝早仲差D唔記得除, 戴埋出門口返學添呀! 我Cyrus就相反, 佢好唔鍾意帶帽. 所以無論去麥記參加其他小朋友ge birthday party 定係X'mas party, 所贈送ge帽全部佢都唔肯帶.

其實我早幾日都好似問過Cyrus party日使唔使著校服, 佢答我話"要著靚衫". 不果因為我唔係好信得過佢, 所以都上黎confirm吓.

原帖由 stliu 於 08-12-17 13:13 發表
雙子媽媽,

哈, 你問起呢個問題, 我覺得KV真係好犀利, 佢唔單止訓練小朋友要獨立同埋有記性,  仲訓練埋家長添呀!
你有冇發覺, 老師通常只提家長 /學生一次, 跟住所有之後就跟住咁做? 好似帶圖書返學, 帶美勞袋... 佢 ...

stliu,

X'mas 去disneyland會唔會好多人架? 妳粗身大細, 小心d好. 如果妳真係打算去, 妳book ge時候多口問吓佢酒店員工仲有無優惠(因為酒店員工11月入住有半價, 入廸士尼玩ge飛都係半價). 不果12月係high season 我估多數都無. but if 真係有, 我叫我老公幫妳手(好似check in 時比個員工証佢地look see look see就ok架嘞). 我地都無咩地方去, 多數都又係返大嶼山, 所以如果真係需要幫手, 我地揸車去酒店都好快同方便架咋. 總之, 妳有需要再搵我啦.
原帖由 stliu 於 08-12-17 13:45 發表
雙子媽媽,

咁Cyrus都冇講錯咯. D女仔就可以著公主裙, 男仔真係唔知點著呢. 都係便服算...

All,

小朋友聖誕假期有咩做呀?我頭先同老公傾起, 話不如同阿仔去迪士尼(我地冇年票的), 又話不如去住一晚... 不過唔知而家 ...

fatbabyfat & stliu,

如無意外, 紅假個幾日我都會stay係大嶼山. 不果冬天入去, 其實無咩野玩架bor . 如果妳地唔怕多人, 可以去大澳/天壇大x行吓ge.
原帖由 stliu 於 08-12-17 15:05 發表
fatbabyfat,

哈哈, 係我地兩個係度一唱一和, 要睇下雙子媽媽得唔得先.

stliu,

好呀. 隨時歡迎.
原帖由 stliu 於 08-12-17 15:23 發表
雙子媽媽 ,

又好似係喎, 夏天可以去玩水...
咁不如留返暖天先來探你啦!

stliu,

長隆都好好玩, 我連續2年9月都帶亞囝去玩. 不過我估妳未book, chance唔大, 因為佢地d酒店都好full 吓.  不如同我一齊數手指把啦
原帖由 stliu 於 08-12-17 16:36 發表
All,

搞左一輪, 迪迪尼酒店full左, 我又忽發奇想不如去長龍動物園, 唔知去唔去得成... 或者最後邊度都唔去倒, 響屋企數手指!
其實都係見有長假期, 想同仔仔去下玩... 不過, 除左紅色假之外, 我自己又唔會 ...

stliu,

我有聽過呀. 好呀, 大家到時一齊留意吓, 然後再上黎報料.
原帖由 stliu 於 08-12-17 16:29 發表
雙子媽媽,

你有冇聽講/參加過愉景灣復活節有掘蛋活動?唔知佢下年仲有冇, 聽聞好full, 我想同晉晉報名, 如果有興趣, 到時一齊報名丫... 佢應該係2月倒報名囉... 就算報唔倒名, 掘蛋活動果幾日都有好多攤位, 好好玩的 ...

wasyinyin,

我2年都係自由行. 同中旅買package. 第1年住長隆酒店, 正呀. 佢有個白老虎餐廳, 一路食早餐一路睇住2隻白老虎行黎行去. 小朋友興奮到極點. 而且長隆酒店係歡樂世界/大馬戲對面, 過條馬路就係, 好方便. 不果價錢係最貴ge. 而上年因為長隆fully book, 咁我就聽中旅介紹入住左雅居樂酒店. 酒店係好新, 不過地點好隔'涉', 又無泳池(要搭一程shuttle bus去雅居好會所), 好唔方便.
原帖由 wasyinyin 於 08-12-17 17:01 發表
雙子媽媽,

如果長隆. 有咩酒店介紹. 有咩好食同玩. 我地未去過. 可能出年easter左右去.

stliu,

28號去, 29號返都ok呀. 趁依家個肚唔係好大, 快d去多d地方, 遲d個b大d, 妳想去玩仲難.
原帖由 stliu 於 08-12-17 17:08 發表
wasyinyin,

係囉, 呢D情況就一D都唔似金融海嘯... 都係怪我地太遲plan啦. 不過, 我地次次都係咁...我問我老公, 佢又話諗下, 諗得來就到架喇!
嘩, 你老公好忙啊, 我公司可以放, 不過, 我要就同事, 同埋自己都冇乜假, ...

wasyinyin,

其實我自己都好抗拒返大陸, 我對上個回鄉証, 10年期只返過1次. 不果長隆好安全, 話晒係國家5星的旅遊區. 自由行一d問題都無.
原帖由 wasyinyin 於 08-12-18 11:45 發表
cocochiu and 雙子媽媽,

Thank you 你地d資料. 聽落都真係幾好玩. 我老公一向好抗拒返大陸. 不過話帶阿囝睇動物. 佢應該都ok掛.

stliu,

上次個assessment 係唔會派返比我地架啦. 因為x'mas party時我問過miss tam, 係佢話我知ge. 不果佢話只係呢次唔派姐, 之後個d都會派返. 正當我想問佢點解時, 我隻小鬼同妳隻小鬼2個跑左去, 攪到我問唔到, 因為要去捉返佢.
原帖由 stliu 於 09-1-9 11:03 發表
wasyinyin,

咁你仔果班教得快D喎, 我仔果班每星期教3張字咭(一條),
今個星期教埋, 而家就淨返3張(一條), 我估係下星期會教埋.
真係唔知點同佢地溫架, 雖然D syllabus都寫得幾清楚, 但好似無從入手咁.

cacatam,
...

stliu,

我頭先都call 左亞囝問佢有無功課做, 佢好開心咁無話, "無呀" .  我估可能聽日-星期五會有, 等佢地over the weekend做. 咁都好, 唔係日日做, 佢地唔會咁大壓力.
原帖由 stliu 於 09-1-15 13:21 發表
danielmama,

尋晚我仔就話寫左A字, 今日要交返. 頭先佢放學, 我問佢,佢就話今日冇功課. 所以我都唔肯定係咪要日日做一個英文字.
只知道今日要帶返去俾佢果班的老師.

...

jumbo_mandy,

舞獅同打鼓都係我亞囝的至愛, 因為我地以前住圍村, 有咩大時大節梗有呢2樣野. 而我地屋企仲有迷你獅同鼓比亞囝玩tim. 等我今晚都返去問吓佢先.

stliu,

其實我尋日問過亞囝有無做大paper, 佢都話有. 都唔知信唔信佢好. 攪到雖然佢有d唔係好舒服, 我都唔敢唔比佢返學.

原帖由 jumbo_mandy 於 09-1-15 14:37 發表

今日++話上堂時冇寫任何功課, 冇"A"又冇"B"。
佢地今日玩舞獅同打鼓, 個個都有得玩, 又因為今日冇咁凍, 所以出左playground玩。

‹ 上一主題|下一主題