用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問那一所小學是用"普通話"教學,或設有普通話班?? ...
go

請問那一所小學是用"普通話"教學,或設有普通話班?? [複製鏈接]

九龍邊區? 如果40區的我所知有很多: 如聖紀文, 開平, 荔天, 基愛等, 而英華除了中文用普通話教, 還有常識也是用普通話教.
其他我就不清楚, 因為以上我識小朋友今年在入面讀小一.  

原文章由 Lindamami 於 08-6-19 22:34 發表
[quote]原文章由 tontonma 於 08-6-19 22:27 發表
蘇折

九龍區有嗎?

係, 開頭係真係未必聽得明, 快則上學期中段便ok, 慢則下學期也一定會聽得明及說得到, 所以我覺得不需要擔心, 因為小朋友適應力好強.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-19 22:27 發表
有普通話堂就好多學校都有, 如果用普通話教中文, 即係日日都有堂, 效果當然更理想
不過我見有部分家長話, 雖然學校用普通話教中文, 不過小朋友竟然默書時聽唔明 , 所以有班都唔代表質數一定好, 要好好選擇 ...

當然, 我仔就係屬於被動, 以前幼稚園教完, 你想佢返黎講都好難; 但至今年下學期開始, 佢有時同我哋講野都會加插普通話, 所以我都覺得小朋友會習慣姐. 唔係一竹桿話晒一船人.  

原文章由 Sherryko9 於 08-6-20 10:51 發表
支持.當然啦!都好睇小朋友被唔被動,家長的鼓勵.普教中唔一定中文寫作會好,但聽和說會唔差;不過,加多句,就是小朋友的被動性,如果很內向,唔敢講,"說"這方面,媽咪就唔敢包!因為普教中點都係只得一科"中文"是普通話教,如 ...
‹ 上一主題|下一主題