用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問那一所小學是用"普通話"教學,或設有普通話班?? ...
go

請問那一所小學是用"普通話"教學,或設有普通話班?? [複製鏈接]

學會"普通話"是時勢所驅,我女兒現在就讀的幼稚園也是普通話/英文班,所以我希望幫她選一間以普通話教學的小學,請問那一間小學有普通話班呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

有普通話堂就好多學校都有, 如果用普通話教中文, 即係日日都有堂, 效果當然更理想
不過我見有部分家長話, 雖然學校用普通話教中文, 不過小朋友竟然默書時聽唔明 , 所以有班都唔代表質數一定好, 要好好選擇呢!
原文章由 Lindamami 於 08-6-19 10:22 PM 發表
學會"普通話"是時勢所驅,我女兒現在就讀的幼稚園也是普通話/英文班,所以我希望幫她選一間以普通話教學的小學,請問那一間小學有普通話班呢?

蘇折

原文章由 Lindamami 於 08-6-19 22:22 發表

[quote]原文章由 tontonma 於 08-6-19 22:27 發表
蘇折

九龍區有嗎?

sfa

Pa Leung Kuk Tan Siu Lin , English school, use Putonghua to teach Chinese

原文章由 Lindamami 於 08-6-19 22:34 發表
[quote]原文章由 tontonma 於 08-6-19 22:27 發表
蘇折

九龍區有嗎?

培道

九龍邊區? 如果40區的我所知有很多: 如聖紀文, 開平, 荔天, 基愛等, 而英華除了中文用普通話教, 還有常識也是用普通話教.
其他我就不清楚, 因為以上我識小朋友今年在入面讀小一.  

原文章由 Lindamami 於 08-6-19 22:34 發表
蘇折

九龍區有嗎?

係, 開頭係真係未必聽得明, 快則上學期中段便ok, 慢則下學期也一定會聽得明及說得到, 所以我覺得不需要擔心, 因為小朋友適應力好強.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-19 22:27 發表
有普通話堂就好多學校都有, 如果用普通話教中文, 即係日日都有堂, 效果當然更理想
不過我見有部分家長話, 雖然學校用普通話教中文, 不過小朋友竟然默書時聽唔明 , 所以有班都唔代表質數一定好, 要好好選擇 ...

支持.當然啦!都好睇小朋友被唔被動,家長的鼓勵.普教中唔一定中文寫作會好,但聽和說會唔差;不過,加多句,就是小朋友的被動性,如果很內向,唔敢講,"說"這方面,媽咪就唔敢包!因為普教中點都係只得一科"中文"是普通話教,如果其他科目(除了英文外 ),全以普通話教,可能效果又唔同,不過,媽咪會諗有無咁多具有普通話能力的老師教各科?
有人曾提出案例說小朋友默書要用回廣東話,諗可能是早期,因需要"適應期',可能亦有些語言能力比較弱的小朋友會出現此等情況.
如果真係相信"普教中"效果的話,要堅持下去,相信會有成果.媽咪小朋友現是普通話班(普通話教中文-學校),有效果,囡囡可以隨時用普通話和其他人溝通,已開始了差不多2年;但班上亦有同學仔效果不太理想,因為本身不喜歡普通話/中文,又或者自信心不足,少說.所以媽咪覺得因人而易,不能一竹干打晒成條船!

原文章由 dickielam 於 08-6-20 10:26 發表
係, 開頭係真係未必聽得明, 快則上學期中段便ok, 慢則下學期也一定會聽得明及說得到, 所以我覺得不需要擔心, 因為小朋友適應力好強.

現時弘立、維記及蔡繼有均定位為雙語學校,他們的語文政策除了運用在教學上,亦會要求學生平時以普通話/英語溝通。所以,學生運用語文的機會會較多。

原文章由 Sherryko9 於 08-6-20 10:51 發表
支持.當然啦!都好睇小朋友被唔被動,家長的鼓勵.普教中唔一定中文寫作會好,但聽和說會唔差;不過,加多句,就是小朋友的被動性,如果很內向,唔敢講,"說"這方面,媽咪就唔敢包!因為普教中點都係只得一科"中文"是普通話教,如 ...

[ 本文章最後由 kyliema2006 於 08-6-20 11:35 編輯 ]

KTS & APS

原文章由 Lindamami 於 08-6-19 22:22 發表

醒目開學勳章 王國長老

我女係無問題既, 發音好鬼標準tim, 佢只會話聽唔明我講既普通話
上次去中學版八掛, 有部分家長就覺得普通話教中文, 唔係想像中咁有用, 佢地識某d小朋友, 連默書都聽唔明, 又投訴上堂唔知做咩, 想轉返廣東話班.....所以我相信師資同學校配合好緊要, 有教普通話唔等於辦得好, 有感而發姐......
原文章由 dickielam 於 08-6-20 10:26 AM 發表

絕對支持.
有人話好,有人話唔好,實情好睇小朋友,越細學越好,越容易吸收,發音越好.
囡囡現是小3,學校上年由小2開始實行,普教中,得一班,因師資有限.中文默書問題,早期會有廣東話加入,今年差不多無,只有少部份聽不明某些字才說回那個字;其實,媽咪覺得不是大問題,就算廣東話都唔係每個字曉讀啦!如果小朋友真的上堂完全唔知講物,就要轉番廣東話班啦!費事拖累整體分數.所以媽咪覺得越細學,本錢越多,可以多D時間適應,影响少!

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-20 12:09 發表
我女係無問題既, 發音好鬼標準tim, 佢只會話聽唔明我講既普通話
上次去中學版八掛, 有部分家長就覺得普通話教中文, 唔係想像中咁有用, 佢地識某d小朋友, 連默書都聽唔明, 又投訴上堂唔知做咩, 想轉返廣東 ...

I know that in Hennessy Road Government Primary School (PM) in Wan Chai. There is a Putonghua class in each form. All the Chinese subjects are taught in Putonghua. As there is only one class, students need to go through lottery to get in.

當然, 我仔就係屬於被動, 以前幼稚園教完, 你想佢返黎講都好難; 但至今年下學期開始, 佢有時同我哋講野都會加插普通話, 所以我都覺得小朋友會習慣姐. 唔係一竹桿話晒一船人.  

原文章由 Sherryko9 於 08-6-20 10:51 發表
支持.當然啦!都好睇小朋友被唔被動,家長的鼓勵.普教中唔一定中文寫作會好,但聽和說會唔差;不過,加多句,就是小朋友的被動性,如果很內向,唔敢講,"說"這方面,媽咪就唔敢包!因為普教中點都係只得一科"中文"是普通話教,如 ...

醒目開學勳章 王國長老

當然,當然
每個小朋友學習能力唔同, 就算一班學生同一個老師教, 吸收都有快有慢
最怕學校為左"趕潮流", 人有我有又唔夠資源, 攪到唔湯唔水......所以如果想學好普通話, 揀學校都要小心d
原文章由 dickielam 於 08-6-20 12:58 PM 發表
當然, 我仔就係屬於被動, 以前幼稚園教完, 你想佢返黎講都好難; 但至今年下學期開始, 佢有時同我哋講野都會加插普通話, 所以我都覺得小朋友會習慣姐. 唔係一竹桿話晒一船人.  

...

簽名被屏蔽

45網--聖文德(鳳禮道)每級有兩班普通話班, 中文同數學都係用普通話上堂.
原文章由 queeniekwang 於 08-6-20 19:50 發表
65網 基真小學

回覆 #5 SundayOff 的文章

There have two class in this year.
‹ 上一主題|下一主題