用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位"主動尋寶法"
go

統一派位"主動尋寶法"   [複製鏈接]

主動尋寶法的原理是靠自己的選校策略求穩。

要小心自己學校推薦小朋友有無特別的policy.
有些學校派乙3或乙5內,唔會為學生出薦信。

當有人唔識策略,排哂4大天王係頭,跌入谷底,有的學校會因此搏命幫手,(仲要扣門因此有著數)。但見你乙3都入到,就同你講:你乙3入到wor, 我再幫你就講唔通wor.

係呢個狀態扣門內心會好難受。要查清學校以往做法再考慮呢係咪用呢個方法。

回覆 siden 的帖子

係呀.... 要好好查下學校的前科.

但到扣門階段, kg先同你講: 你乙3入到, 我唔幫你.... 咁就好難受.
自己都係怕唔知去左邊先會求穩降格咁用呢個"主動法". 但今年面對此情況, 有人無研究過data, 無strategy , 有推薦排條快pass, 你就排普通通道, 到時就唔係太爽

不過區內基督教小學幼稚園都多交流, 校長出動救命的機會都唔可以話細.
好似48網..... 其實唔需要用尋寶法, 一個表現正常的學生, 就算能力平庸一點, 都唔難扣到二線 (e.g.基樂, 秀明, 樂天, 秀天, 堅樂)
如在48放喜歡的幾間在甲1, 2,3,乙1,乙2,什至乙3,  至少在扣門時有4, 5間都有誠意的証明.

用唔用呢個主動法好睇家長的個性, 和小朋友的扣門力和心理承受力.
用的好處就係預左求人不如求己, 乙3止蝕, 簡單地用半年至一年時間集中準備由甲1扣到乙2.

回覆 hkpapa852 的帖子

係, 抽哪個網都有d關係.

但好似14網, 有學校在扣門時會睇排位係咪在乙1-3內, 有朋友後悔在乙3放左寶, 因寶扣門都入硬.(好似康山, 今年6月6日排頭果d即刻話收.)

如果重來一次, 乙3反而想放心儀一點的, 至少扣門都多個point 講下.

回覆 康鈣C 的帖子

其實香港爸爸可去收人錢,有指點人迷津的級數ga la, 但係佢無收錢咁係度幫人諗計,真係好好人。

數據呢d野,唔信咪自己去搵d數字計下lor.

回覆 hkpapa852 的帖子

家庭輔導,都幾貼切。選擇困難時,去搵社工傾下,搵個人做聆聽者,有系統咁統整過d fact, 講講下就會解得通。

回覆 kitblack 的帖子
係幼稚園

有d 學校每個學生可寫1至2封。有d就自己主動要求就幫你寫。
我學校就唔入乙5內先幫手寫。

‹ 上一主題|下一主題