用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

回覆 austism 的帖子

嘩..真係好博WOR~~我乙一只放他區名校..乙二已是本區女校.老師仲話,他區女校,吾放乙一個D他區名校,放晒係尾..於是我打算放28,29同30位...ANYWAY..都係自己決定.不過男女好明顯既失衡啦...好少女仔..

灣仔既女仔..係寶..軒小少女仔,阿囡學校都少..數字上真係好似好著數.但男仔,QC加鄧肇堅都過百個位啦.女仔,加晒所有女校都吾阿100..
係未真係個個男生乙二都係鄧肇堅?我覺得仍有人心儀華仁同聖JO既..阿囡張選校草稿又打回頭啦,好心灰.究竟老師係想D學生中既機會大D定學生喜愛既程度來定個次序??預左今日可能又打回頭啦....借問聲乙三放鄧肇堅乙四放真光可以嗎??是否很博?定真光鄧肇堅只可放一間在乙三,乙四要B2學校?成日聽人講,B2都抽到,點解B1咁驚佢無位??好灰好灰...

回覆 hkpapa852 的帖子

我只計本區男或女校姐..男女校..一齊爭...又吾可以一人一半..都係選擇困難症啦...如果男仔吾QC第一...(軒少既B1尾,B2頭會否都係乙一QC???)咁係未會好些呀??一陣祈下禱先,希望老師吾好REJECT我張表啦....

係啦..抽中未必係好事...讀得辛苦...照計B1,B2生..抽晒 B1,B2學校仲有位有剩D俾B3..首3志願係心儀,4,5底線..OK嗎??

回覆 mcl203 的帖子

出吾晒d字tim!!!全港b1,本區b2..咩情況會是?係未b1同b2個1/3中間既學生??亦是否b1尾b2頭??

自小數學不太好..呢條數計C人....即係坑真放乙三..咁中首3機會就大好多..至於鄧可否係B2校前出現?...B1吾敢填,B2填晒乙一既神奇學校......

回覆 ernestchow 的帖子

如果好LIKE真光..佢放第1TIM~~放乙二吾算保險掛??算係心儀掛??咁乙三填咩好??當然啦..乙二入既機會超大....BUT阿囡仍是喜愛區內其他直屬..放乙三都好盡啦...成日覺得灣仔區,鄧肇堅同真光.係魚與熊掌...是旦1間放乙二就有覺好訓啦...

回覆 ernestchow 的帖子

明白..多謝提點.老師話,好奇怪架.有時會有一堆人,吾知點解,個年一齊選某一學校.所以變左有些人跌左去B2學校OR更差既B3學校...如果吾係估錯BAND既,咁去年就係咁樣?不過吾知所謂後..係未6,7位??定3,4位??叩門真係好慘...我見過啦....吾想發生係自己身上.....

明白,大囡B2,入左何東...佢同學估錯BAND..入左嶺南再叩何東...SO..我細囡就真光保險線,跟住報定旅行團..係未呢??

分析得非常好...我大囡曾經係天水圍讀到小三過來...真係程度差好遠..跌BAND機會好大...妳最好預係B1C好啦...仲要早D放B2A...妳選校LIST...真係我阿囡係灣仔B1A女都吾會咁填..不如再改改啦..呢度D人意見好中肯..幫左我好多..昨晚我填晒30間俾老師..C就C啦...瑪利曼..我放左係28個位..吾會同妳爭架....

借問聲,全港b1,灣仔跌去B2...點樣去計呢?都師同我講,每年有學生,預計係B1生,點知派出來係B2生..叫我地小心D..特別係邊緣人...我都有些驚..但又吾可以當阿囡係B2生架,明明係學校係B1生....好想解左呢個心結..等我到7月6日都可安睡...

回覆 CrabPincers 的帖子

真光...我都覺係好學校..但點解我又吾放佢係乙一乙二..?.灣仔區可能真係太多選擇啦...,而且佢咁多位..所以排後些.結果未係每年都有學生把佢作為保險線又卻失左手...但係如果B1,B2同B3..係平分既..係強區分分鐘多左好多跌BAND人...吾多信..例如以上個例子,灣仔多左100人會變B2.但學校只有少數呢D估錯既人..而吾係跟住名次落去既人....十幾人...(平均返每間小學)??

老師又曾經話過,可能PRE S1後.每個小6生都會調整.咁個位同學係某科弱左,再調整低左..計埋D分..結果低左好多跌BAND.但考得後過佢既同學,因為咁亦可能無事.所以要主科好穩陣先吾怕跌BAND..吾知係未咁呢??

回覆 Amaz 的帖子

我都認同第2點..軒小生..有些B1C...都會去博QC..反觀同區小學,自行只有頭幾位去報.到抽獎時,只會多些人去博.應該不會所有B1男仔乙一都QC...我俾盡2/3既男生...咁好平均咁,多人抽未多人中啦..
另外,不知而家所有小學都係咁9996XX...咁去計名次.我地學校係.吾明白佢既準確程度去到邊.但師兄師姐百幾二百人去考PRE-S1..仲要計2次..出來既會調低師弟妹既BANDING..咁係未考得好差先會係???真係好吾明老師呢堆說話,但又好介意咁放左係心度...

老師會叫那些學生,會選其他B1學校做乙一博一博.乙二就係維官OR波仔...對嗎?

夠分嗎??乙一加埋好少位..不過有部入自行已收啦...

講來講去,強區得一間強校..就係軒小.有直屬既升吾到既吾會係B1.其他全部係弱校?無全級十幾廿既..分分鐘只是本區B2...
話時話.係未甲部係B1咁抽,乙部係B2咁抽..好彩既,甲部俾佢中左QC..吾洗煩...乙二放TSK..真係吾甘心.....

回覆 Amaz 的帖子

呢位同學..有高主教收左,都好LUCKY...WOR..SORRY..第三係鄧肇堅??睇錯左....係未個年好多人選??

回覆 Amaz 的帖子

如果有9成以上都中乙一,又全部或大部入乙一都是QC.咁就算乙二係鄧肇堅,都吾係攞左好多位姐.咁D位去晒邊?吾會乙二就抽得咁盡既..係未乙三多人抽,成為一個金字塔咁...B1乙生乙4已去抽B2..如果個年到乙三仍有位,所以變左B2既乙一有機會中...對嗎?

OH~~有D頭緒..軒小B1生多於50%.抽晒QC既位後,仲有既B1生佢地入吾到QC就選TSK.最後..同區他校既B1男女生,就要係乙三度大家一齊抽..除左個D一早已在乙一同乙二放TSK既男女生會成功抽入,其他由乙三開始抽既就已經買少見少啦..不過確有例子係B2生抽到..BUT只是非常小數...
‹ 上一主題|下一主題