用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

請問灣仔區Band 1 學位是否多過Band 1學生人數?Thanks
   41    2    0    0

正確

al5135 發表於 15-4-22 15:00
請問灣仔區Band 1 學位是否多過Band 1學生人數?Thanks
表面上係, 但男女比例係一個關鍵.
因為多數可選學校係單性, 而且女生可選學位較多, 如果男女比例太懸殊會有危險.

王家爸爸  灣仔區女仔著數過男仔  發表於 15-4-22 17:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Thx
即係男仔危險啲?

男仔如果排哂Band 1先,會吾會好進取?
Thx

引用:Quote:al5135+發表於+15-4-22+15:00+請問灣

原帖由 hkpapa852 於 15-04-22 發表
表面上係, 但男女比例係一個關鍵.
因為多數可選學校係單性, 而且女生可選學位較多, 如果男女比例太懸殊會有 ...
咁即係如果我肯定我囡囡係band1, 我可以大膽選哂所有band 1女校在前面?

例如:

1. BPS
2. YW
3. St. Paul Sec
4. MSS
5. 真光
6. 鄧

最差最差都係真光同鄧?

我比老師睇,佢話ok, 但我睇完個排位都覺得自己好搏

王家爸爸  應該最差都係真光同TSK  發表於 15-4-22 17:12

al5135 發表於 15-4-22 16:18
男仔如果排哂Band 1先,會吾會好進取?
Thx
如果B1學生中男女比例係6:4或以下(即係男生佔不多於60%), 咁排無問題.
但如果6:4以上(即男多女少, 男生佔B1學生超過60%), 風險就會提高.

不過, 除咗教育局, 應該無人會知本區B1學生既男女比例, 所以自己評估下風險
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

austism 發表於 15-4-22 16:27
咁即係如果我肯定我囡囡係band1, 我可以大膽選哂所有band 1女校在前面?

例如:
係一定要"放晒所有一線學校", 包括St Francis, 高主教, 金文泰, 最後點都要排番一至兩間二線.
女仔可選既一線學校共10間:

中學名稱中學網性別統一派位非保留學額
聖公會鄧肇堅中學HK2男女64
香港真光中學HK248
瑪利曼中學HK29
嘉諾撒聖方濟各書院HK210
聖保祿中學HK212
高主教書院小學部HK1男女3
聖士提反女子中學HK13
英華女學校HK14
庇理羅士女子中學HK32
金文泰中學HK3男女3

放晒既話應該9成都派到其中一間,  放唔晒就好難講. 不過為安全起見, 一定要放一至兩間可接受既二線排尾

hkpapa852 發表於 15-4-22 16:35
係一定要"放晒所有一線學校", 包括St Francis, 高主教, 金文泰, 最後點都要排番一至兩間二線.
女仔可選既一 ...
hkpapa852 THX咁男仔可以嗎
吾該哂

引用:Quote:austism+發表於+15-4-22+16:27+咁即

女仔可選既一 ...
謝謝,老師要我填哂所有30個位!
請問邊間是靠得住的 Band 2?

王家爸爸  舊年我只填左15間。  發表於 15-4-22 17:14
王家爸爸  填哂30個位?  發表於 15-4-22 17:14

al5135 發表於 15-4-22 16:40
hkpapa852 THX咁男仔可以嗎
吾該哂
男仔風險高D, 因為揀盡都係得8間:
中學名稱中學網性別統一派位非保留學額
皇仁書院HK251
聖公會鄧肇堅中學HK2男女64
香港華仁書院HK29
英皇書院HK13
高主教書院小學部HK1男女3
聖若瑟英文書院HK13
金文泰中學HK3男女3

可選學位得136, 比女仔少22個機會. 不過今年升中人數仲係低位, 所以都應該去搏, 再補二至四間二線係尾

回覆 austism 的帖子

嘩..真係好博WOR~~我乙一只放他區名校..乙二已是本區女校.老師仲話,他區女校,吾放乙一個D他區名校,放晒係尾..於是我打算放28,29同30位...ANYWAY..都係自己決定.不過男女好明顯既失衡啦...好少女仔..

1. QC
2.聖公會鄧肇堅
3.華仁
4.聖約瑟
5.KC6.高主教
7.金文泰
8.鄧鏡波
9.維官

軒官男仔咁排ok嗎?
謝謝

elbar  KC不錯   發表於 15-4-23 19:53

hkpapa852 發表於 15-4-22 16:45
男仔風險高D, 因為揀盡都係得8間:

可選學位得136, 比女仔少22個機會. 不過今年升中人數仲係低位, 所以都 ...
吾該哂

ydoris 發表於 15-4-22 16:51
回覆 austism 的帖子

嘩..真係好博WOR~~我乙一只放他區名校..乙二已是本區女校.老師仲話,他區女校,吾放乙 ...
整體學生人數, 一定係男女失衡, 但如只計B1呢? 未必咁嚴重.

如以坊間智慧, 女仔理論上係小學階段成績好D, 所以佔B1比例會唔會高D呢?

不過都係估估下 (好似軒小B1男生多過女生喎, 是嗎?)

引用:Quote:ydoris+發表於+15-4-22+16:51+回覆+a

整體學生人數, 一定係男女失衡, 但如只計B1呢? 未必咁嚴重.

如以坊間智慧, 女仔理論上係小學階段成績好D,  ...
軒小好似男仔多band1生,比例上少女仔,不過跟本係少女仔在軒小,軒小似男校

al5135 發表於 15-4-22 16:52
1. QC
2.聖公會鄧肇堅
3.華仁

如果你對金文泰接受度較TSK高, 不如金文泰放乙2, 咁樣可以搏下仲用唔用到金記既聯繫位 (我早兩年打去教局問, 佢地話如果乙一乙二乙三都係聯繫中學, 都係可使用聯繫位), 即係話應該抽獎時會變成咁:

假設乙一QC, 乙二金文泰
1. 抽QC聯繫位
2. 抽金文泰聯繫位
3. 抽大抽獎乙一
4. 抽大抽獎乙二

hkpapa852 發表於 15-4-22 17:07

如以坊間智慧, 女仔理論上係小學階段成績好D,  ...
灣仔幾間多Band 1生既小學,都係Band 1男生多過Band 1女生。

hkpapa852 發表於 15-4-22 17:12
如果你對金文泰接受度較TSK高, 不如金文泰放乙2, 咁樣可以搏下仲用唔用到金記既聯繫位 (我早兩年打去教局 ...
明白另想問咁排,如吾好彩係咪好大機會最差都系派鄧鏡波?
Thx

王家爸爸 發表於 15-4-22 17:17
灣仔幾間多Band 1生既小學,都係Band 1男生多過Band 1女生。
整體B1生要計埋兩大男校同三大女校(仲有一間女多男少既真光小學)既B1人數.

所以實質B1生男女比例係幾多呢?

不過點都好, 灣仔係除咗中西區之外, 女仔最著數既區份之一
‹ 上一主題|下一主題