用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不解之迷-Net 95 馮晴小學15分沒有機會在自行分配成功? ...
go

不解之迷-Net 95 馮晴小學15分沒有機會在自行分配成功? [複製鏈接]

其實係咪淨低果20%學額一定係同分抽籤呢? 因為我見政府果份guideline 係話由學校自行抽籤, 咁即係學校可以揀?  我問過將天, 佢話佢地可以自己押番or 交番比教統局抽籤, 佢地會選擇比番教統局抽喎...

原帖由 ziyi 於 09-8-6 23:26 發表
根據「計分辦法準則」分配的學位佔學校小一學額不少於20%

那我系統性分析一下:

一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作-20分 (但馮晴是獨立校舍)  ...

我諗唔會有人出黎講LU..因為都問左咁耐都冇反應..唯有我地自己諗下值唔值得膊一膊...

咁我地都總叫有機會嘛...嘻.(阿Q精神)

原帖由 ziyi 於 09-9-7 18:05 發表
但上年真的必收生超過了全級的30%學額,要係大抽獎那50%的學額扣下部份滿足,結果甲乙兩部大抽獎只有約40%學額

- 35% 必收生 (有哥哥姊姊那些)
- 20% 自行收生 (計分那種)
- 45% 大抽獎

20% 學額只有25 ...

因為得廿幾個人會係計分入, 咁相信冇乜人回應我地15分入唔入到既問題都正常, 因為唔係人人都會入BK 留言...

WWS 其實都係TKO 既頭馬學校, 我自己就覺得將天係好有潛質既小學, 但係我地冇宗教分既就會輸蝕少少...但係我都識人15分入到..

ANYWAY, 希望大家都入到心儀既小學.

原帖由 monkey妹 於 09-9-9 12:40 發表
sorry 我不是話你話大話, 我都知 tko 人口好多, 只不過想像不到都係咁多世襲咋  
‹ 上一主題|下一主題