用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
樓主: 喧嘩
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [複製鏈接]

嘩! 你地已經開始咗借書? 我阿仔話, 仲未可以辦圖書證...

學校出咗個表, 咁我唔去公共圖書借啦! 剛剛過去的暑假, 阿仔總共睇了20本書, 全都是我在公共圖書幫佢選的.

原帖由 童童媽咪03 於 09-9-14 07:13 AM 發表

咁你睇咗幾多本呀! 我睇咗3隻小豬咋.

燈籠我都做咗,你唸住幾時交呀.

喧嘩,
點解唔洗打ar? 係你個女唔打住, 定係???

原帖由 喧嘩 於 09-9-21 12:15 PM 發表
....本來佢地今日要打針, 亞女驚到cc下, 咁我咪帶佢去睇我同c6捐血囉, 點知今日又唔洗打

c 囉! 忘記了默金句的schedule! 幾時係第一次背默呢?

做現代o既阿媽, 真係命都短幾年!!

原帖由 chanst 於 09-9-20 01:05 AM 發表
喧嘩,

聖默係背默金句.

carcar,

Thanks!

唉! 噚日我陪阿仔睇圖書+佢又揀左40分的工作紙(要作句)... 佢個腦又好似去左放假咁! 足足攪左成半日...

真攞命! 我叫佢以後, 唔願作句, 就唔好揀40分的工作紙...  佢仲話第日想試吓80分wor!  唉!!

原帖由 carcar 於 09-9-21 01:37 PM 發表
龍柱:
我記得係10月中, 唔洗擔心, 得一句only. 好似係"天父創造世界"

maggie, carcar:

我地勇班, 每借一本書, 同學就可以揀一張工作紙, 答完老師會俾分. 俾分會上閱讀龍虎榜...  你地信/望班無咩?  

阿仔暫時攞過20, 40 & 60分的工作紙.  其實好不容易, 上周末才做了20 & 40 分的工作紙,噚日交了,但未知幾多分。 但阿仔噚日,竟膽敢攞了份60分的工作紙返嚟!我諗佢會遲早挑戰埋80 & 100分....

20分 (基本分20, 另有 1-10的獎賞分)
- 這份工作紙的要求是: 找出5個形容主角的形容詞.

40分 (基本分40, 另有 1-10的獎賞分)
- 這份工作紙的要求是: 找出4個書內的佳詞, 再用找出的佳詞作句子.

60分  (基本分60, 另有獎賞分, 唔記得是否1-10)
- 這份工作紙的要求是: 找出2個書內的人物, 要選擇"喜歡/不喜歡", 再要說明點解.

但阿仔話, 工作紙是在自己課室攞, 不是在圖書館攞的.

原帖由 carcar 於 09-9-21 03:51 PM 發表

揀分的工作紙係咩黎的呢?

我阿仔都有話d飯好味wor! 佢都係全部自己揀架! 上個月, 佢揀左好多D餐, 但佢就話沙律餐好難食, 好苦!! 又凍到結冰!!  所以, 今次揀10月飯餐, 就一個D餐都唔揀.
佢話已後都唔再食D餐

我阿仔仲話, 佢多數係佢個班, 最早食完飯果個... 咁就唔知真唔真喇!

原帖由 fi-fi 於 09-9-22 08:49 AM 發表
我仔食嘢都好黑人憎嫁,唔食肉(連丁點肉碎都唔得)....我最初都好擔心佢食飯點搞....但暫時又無聽到投訴,而佢就話好味喎!

Hi Maggie,

唔係好耐無見姐! 10日前都見過!! 遲些, 我會約一些媽咪出來dinner (Fri) or lunch (Sat).  你有無時間?

另外, 你就好啦! 有時間同阿仔串字... 我仲未開始呀! 但聽ching-ho 媽講, ching-ho已經一早全部中英文, 都溫識曬喇! 佢依家只係擔心緊, 英文課外要溫咩!

原帖由 maggie2008 於 09-9-21 09:58 PM 發表

Hi 龍柱,
好耐唔見。
點解工作紙可以揀分既,好似你地班D進度快D咁既?
講開默書,而家呀仔溫中文就無乜問題,不過英文串字就..... ,所以雖然英默在十月十二日,所以而家都一日串兩組,慢慢溫,咁我同呀仔都覺得輕鬆D。

Maggie ...

我阿仔上個月初, 已經話老師叫佢地, 將飯餐表zip係手冊後面, 等佢地自己容易睇番, 自己訂左咩飯.

原帖由 喧嘩 於 09-9-22 01:25 PM 發表
又唔係餐餐難食喎, 我個女係超級鐘意食嘢果種, 我諗佢前世係餓死, 但係有d嘢佢就唔洗, eg: 蕃茄, 菠蘿, 所以如果選錯左,  挑得出黎都仲好, 如果唔係果餐就唔洗食, 亞女今次叫我有包果d千祈唔好選, 好難食, 唔知係咪 ...

你地無咩?!

原帖由 喧嘩 於 09-9-22 01:27 PM 發表
點解我從來未聽過?

me too!

原帖由 BB豆 於 09-9-22 08:34 PM 發表
喧嘩  :

我認同呀...如果唔番工對住d小魔怪一定入硬青山醫院喇~哈哈

我問過另一個信班的媽咪, 佢都有印象 "讀龍虎榜的分數工作紙", 但佢無見過佢阿仔攞過番嚟... 而我阿仔就話, 佢都見信班課室, 無放那些工作紙... 會唔會要問老師先有架?

原帖由 童童媽咪03 於 09-9-22 10:54 PM 發表
我都唔知喎,淨係好似聽過閱讀龍虎榜,但唔知有工作紙這回事,係唔係每班唔同架.

乜要讀報紙內容咩? 唔係只要求口述報章大概內容, 及講些個人感想, 就得咩? 一分鐘時限... 邊讀到咁多呀?

原帖由 喧嘩 於 09-9-23 08:46 AM 發表
好彩啫, 我仲以為我成日遊雲太空, 我諗下次開家長會先同我地講掛
童童媽咪, 我好慘呀, 又俾老師寫手冊啦, c啦, 一個月未夠就兩次, 自問都跟到好足啦, 今次話我個女份剪報好多字都唔識讀喎, 叫我跟進好d , 其實亞女已 ...

我阿仔前日已經攞左張"閱讀報告"紙番嚟啦, 張紙寫明係12/10交.  而本書就噚日先借番嚟, 我就事先叫阿仔, 帶埋張英文booklist去圖書館, 問吓老師邊本書係booklist裡面有的... 咁佢噚晚就話我知, 借了書, 但唔洗自己揾, 係圖書館個老師俾佢的... 當然本書真係booklist裡面有的!

原帖由 喧嘩 於 09-9-23 08:46 AM 發表
我攞返張英文booklist啦, 唔好意思, 我老人痴呆, 請問要做乜嘢閱讀報告? 做邊本? 幾時交, 我又好似聽過老師講, 但係又好似冇喎 ...

hi all,

學校網頁有09-10年度的相睇喇! 睇過未呀?!

童童媽咪,

阿仔星期一已經連booklist & report紙一齊攞左番嚟.  我諗應該係老師派啦!  你叫阿女問老師吧!

原帖由 童童媽咪03 於 09-9-23 11:28 PM 發表

不好意思, 我想問閱讀報告紙係邊度可以攞到呀,點解我個女無攞嘅.

BB豆,

上網對家課果個版面 =>
E-learning - 網上功課系統 - 學生,家長進入 - XX

原帖由 BB豆 於 09-9-23 09:01 PM 發表
龍柱 :
我知呀,影到我仔仔同埋有一幅放學高處影落去影我我個lv袋+我對涼鞋呀...哈哈

不過我仲搵緊上網對家課果個版面呀...  

BB豆,

話時話, 我諗我知道你係邊個... 你個仔暑假時, 係咪頭髮後面留有一條長尾? 如果係, 我就知你係咩樣喇!

原帖由 BB豆 於 09-9-24 09:13 PM 發表
龍柱 :

thank ar..我搵到喇~

話時話, 其實我從未上網對過, 阿仔寫的手冊寫得arm唔arm! 開學以來, 我都信佢寫既野, 無刻意對(因為係屋企唔得閒上網).  亦見無咩出錯過, 咁就更加無去對.  

我依家要嘗試, 訓練阿仔自動自覺溫習... 其實阿仔尚算聰明(sorry! 好似自大左少少!), 但衰在懶... 仲係好鬼懶果種! 好聲好氣, 唔得既! 係要鬧過, 再用激漲發... 先肯去溫書和做一些功課以外既野.  好似星期五要中默, 我話 "我唔會再提你去溫書, 你唔識你既事... 我最多等你溫完, 我讀你默...).  其實, 阿仔好唔想俾老師, 知道佢唔好的一面, 所以佢會係老師面前, 盡量做到最好!

希望lee條橋OK吧!

原帖由 fi-fi 於 09-9-27 03:07 PM 發表
chanst,

咁你話死唔死?無得對...真係錯到暈到似!

喧嘩,

最弊... 聰明唔=讀書叻呢!

原帖由 喧嘩 於 09-9-28 06:15 PM 發表

龍柱:
你就好啦, 亞仔咁聰明, 我都想自大下
我細個讀書 ...

噚日勇班有7個無返呀! 大家小心啊! 唔係就~ 遲早停課!

‹ 上一主題|下一主題