用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 ...
go

2009年9月決定讀禮賢, 不如過黎相認下先啦 [複製鏈接]

HIHI,  我8月1號會去交學費, 買校服啦, 我問左校車, 要6:55上車, 好早AR
   1    0    0    0

HI 喧嘩,
你唔係等埋天神的結果先,才決定嗎?

唔洗等啦, 雖然未有結果, 啱啱in完, 嚇親我, in足兩個鐘, 不過全部考筆試, 中英數, 深到嚇死你, 有家長見到數學係一年班下學期的文字題, 而其他小朋友都有講番d題目, 數學雙位加數, 10+_+_=22, 英文就who take care the patient?跟住答nurse, 好多好多超深題目, 自知亞女一定唔識, 就算俾佢入到都會讀都太辛苦, 佢又辛苦我又辛苦, 算啦, 都係 培養佢讀書興趣緊要d, 我怕佢怕左讀書, 橫掂佢咁鐘意禮賢, 最近我見樓市ok, 試下放樓, 有人上黎睇, 亞女問做咩, 我話買樓, 因為禮賢要交學費, 冇$$, 佢竟然話寧願買樓都要讀禮賢, 咁咪算囉, 唔好煩啦
其實讀禮賢我只係胆心中學, 不過如果讀書叻, 就唔洗驚, 希望佢會俾心機讀書啦
原帖由 chengwaiking 於 09-7-18 00:55 發表
HI 喧嘩,
你唔係等埋天神的結果先,才決定嗎?

Hi all,

多謝"喧嘩"開呢個post呀!

8月1日,我都會帶埋個囝返學校買校服+鞋+書
想問吓你哋買1對or2對皮鞋呀?另外買唔買長袖冷衫呀?

我記得你AR, 你真係一心一意讀KRS喎, 我訛皮鞋一對都應該夠, 同埋好快會唔啱著, 冷衫當然買啦, 我諗朝早校車上都要著, 唔知一個星期有幾多日著PE衫呢?
原帖由 fi-fi 於 09-7-20 20:13 發表
Hi all,

多謝"喧嘩"開呢個post呀!

8月1日,我都會帶埋個囝返學校買校服+鞋+書
想問吓你哋買1對or2對皮鞋呀?另外買唔買長袖冷衫呀?

喧嘩,

嘻嘻...自K1開始就諗住直上KRS小學部嫁,以家如願以償,當然咬實唔放喇...我D朋友個個都笑我"全家都愛禮賢",哈~~

我囝果架校車D冷氣唔係好勁嫁咋,所以我估朝早都係著背心冷衫OK,所以我諗緊長袖果件係咪入秋先買囉!!!

至於皮鞋,我係擔心落雨天濕咗水,第2日無得著,所以諗緊要唔要買多對

而PE衫,一個禮拜應該係著一日嫁咋!!!

係喎,你幫囡囡揀咗聯課活動未呀?我寄咗張回條返學校喇....我揀咗"趣味科學+溜冰"

原帖由 喧嘩 於 09-7-20 22:55 發表
我記得你AR, 你真係一心一意讀KRS喎, 我訛皮鞋一對都應該夠, 同埋好快會唔啱著, 冷衫當然買啦, 我諗朝早校車上都要著, 唔知一個星期有幾多日著PE衫呢?
...

NNGG

咁講法...裇衫咪可以唔洗買2件囉!放學即洗,第二朝都應該乾透囉!

原帖由 NNGG 於 09-7-21 09:01 發表
而PE衫,一個禮拜應該係著一日嫁咋!!!
NNGG, two-three days. ...

哈哈! 終于有人出手喇!

多謝晒 "喧嘩" 開創這個topic, 俾KRS 09-10 P1.

雖然, 我6月12已經買了一套校服和交了學費的期票.  但8月1, 我都會返去買書, 順便交埋飯餐和聯課表.

照NNGG話, 一星期兩至三日要著PE衫... 咁一套校服都可以wor! 我今個學期, 唔買PE衫住, 下學期才買, 著住舊個套先.  6月12日原本想買外套, 個職員話遲些買都行, 不用緊... 可能每逢有家長會, 供應商都會來擺檔.

關于聯課活動, 我阿仔會選:
文: 1st is 法國號(min. requirement is P3, but I'll submit a justification memo together with the form), 2nd is 圍棋 and 3rd (唔記得)
體: 1st is 小型網球, 2nd is 兵乓球

飯餐全部都是阿仔自己決定, 好多餐都是D餐!! 我話, 到時唔夠飽, 你就C!

NNGG,
幾日前pm過你, 請問收唔收到?

龍柱,
八掛問下你係mama定係daddy? 個名好man, 乜野著舊果套PE衫? 同幼稚園一樣咩?

FIFI,
     恤衫好易殘, 起碼兩件啦, 我諗我買兩條裙, 兩套PE衫, 一對皮鞋,冷衫應該都會買, 我成日覺得無袖冷衫唔暖, 我鐘意包埋隻手臂果D(長袖), 好似暖D, 唔知PE鞋係咪要跟學校款呢? 平時著開有D牌子白色波鞋得唔得呢?
亞女選左佢超鐘意的
1.紙黏土,          1. 羽毛球
2.兒童畫              2. 體操
3.水墨畫           3. 小型網球
紙黏土亞女一直好鐘意, 啱啱先幫佢報左暑期紙黏土班, 聽日上第一堂, 如果佢真係仲好鐘意, 咁會繼續選佢第一
另外, 可能會轉游水, 亞女而家學緊, 睇下佢想唔想繼續學, 佢就好想學溜冰, 我唔俾, 因為佢而家學緊暑期班, 我就每堂都心驚担跳, 女仔黎GAR, 好怕溜冰鞋果把刀, 好鬼危險, 快D學完個COURSE就好啦

我亞媽佢好鬼煩, 好唔鐘意我地俾個女讀lee間, 日日都搵d嘢講, 好煩ar, 救命ar, 希望我冇選擇錯啦, 如果唔係我一定俾亞媽煩足我一世, 亞女千祈要生生性性, 如果唔係派唔到間好中學, 我亞媽又繼續話我, 洗咁多無謂錢讀私校, 到頭黎........

龍柱,

我寄咗返學校喇...張通告話如果已交了學費支票的人,咁就喺21號前寄返果2張回條返去for佢哋統計喎!

原帖由 龍柱 於 09-7-21 13:59 發表
...但8月1, 我都會返去買書, 順便交埋飯餐和聯課表. ...

喧嘩,

裇衫係"的確涼"料,如果係同幼稚園果條圍裙同質料,咁就相當"come新",所以我諗我都係買一件先!

游水,本身我都想比個囝學嫁...但因為佢仲細嘛,我擔心上水沖身換衫果時亂七八糟,所以都係P2至算喇!

講開老人家,我媽咪又係咁搞笑...話唔明我哋兩公婆做乜,近近地學校又免費唔讀,要比錢去咁遠讀....哈~但我當佢唱歌,無人理佢

原帖由 喧嘩 於 09-7-21 16:37 發表
...另外, 可能會轉游水, 亞女而家學緊, 睇下佢想唔想繼續學, 佢就好想學溜冰, 我唔俾, 因為佢而家學緊暑期班, 我就每堂都心驚担跳, 女仔黎GAR, 好怕溜冰鞋果把刀, 好鬼危險, 快D學完個COURSE就好啦

我亞媽佢好鬼煩, 好

我知krs係循環週上堂, 我以前小學年代一星期兩日pe堂, 唔知佢六日有冇兩日係pe堂呢? 如果有兩日再加一體日咁就真係有兩三日要著pe衫, 唔知幾時先有時間表出呢?

唔知你仲記唔記得我, 之前有個POST俾你教訓過, 我最初有小小小睇唔起KRS, 完全冇諗住讀, 直至LEE半年來一直去了解KRS ,先知道咁適合亞女,  所以我都唔怪我亞媽, 當佢唱歌囉, 不過好煩, 因為係佢湊亞女, 亞女D事佢最清楚, 第日亞女有乜行差踏錯, 佢一定會借題發揮, 希望亞女升左小學之後, 佢可以體驗到果幾仟蚊係值得啦
我統一派左第二志願, 其實都OK, 係BK都見到有好多人去叩門, 不過我覺得完全唔適合個女, 好多新移民, 好多功課, 老師惡, 註冊果日已經要求買左兩本練習+要做十本讀書報告, 放完暑假交, 痴線, 又唔係乜嘢名校, LEE種方式我一D都唔鐘意
我係一個好懶而不稱職的媽咪, 我老公亦都係, 成家都懶蟲上身, 希望各位第日多多指教

喧嘩,

裇衫係"的確涼"料,如果係同幼稚園果條圍裙同質料,咁就相當"come新",所以我諗我都係買一件先!

游水,本身我都想比個囝學嫁...但因為佢仲細嘛,我擔心上水沖身換衫果時亂七八糟,所以都係P2至算喇!

講開老人家, ... [/quote]

喧嘩

哈...乜我教訓過你咩!?真係人老咗,無乜記性!!!

原帖由 喧嘩 於 09-7-21 20:28 發表
我知krs係循環週上堂, 我以前小學年代一星期兩日pe堂, 唔知佢六日有冇兩日係pe堂呢? 如果有兩日再加一體日咁就真係有兩三日要著pe衫, 唔知幾時先有時間表出呢?

唔知你仲記唔記得我, 之前有個POST俾你教訓過, 我最 ...

喧嘩,
我係媽咪! "龍柱"係我老公那邊的親戚, 常常叫我阿仔的"乳名"which is 有段故的...

係呀! 套PE衫是跟幼稚園一樣架! 但冬季那套, 就會買過套新的. 因為冬天衫若短了, 會比較覺眼嘛!
原帖由 喧嘩 於 09-7-21 04:15 PM 發表
龍柱,
八掛問下你係mama定係daddy? 個名好man, 乜野著舊果套PE衫? 同幼稚園一樣咩?

fi-fi,

雖然通告話, 如果不用1/8返學校買書, 就可以寄返去.  但去萬邦門市買, 好麻煩架! 只可收只定visa, 唔收eps, cash only... 同埋1/8想返去買多套校服 (依家可能會買多套運動衫, 因為運動衫比較難乾, 反而校服可能唔買多套), 所以1/8才返去交.

原帖由 fi-fi 於 09-7-21 07:31 PM 發表
龍柱,

我寄咗返學校喇...張通告話如果已交了學費支票的人,咁就喺21號前寄返果2張回條返去for佢哋統計喎!

喧嘩,

哈!哈! 好欣賞你咁坦白, 話你兩公婆係大懶蟲!

但從今日開始, 你們要 "微調" 吓喇! 禮小好著重親子關係和家校合作... 禮小有今日的名聲, 相信唔係單靠學校的努力, 就可以有今日的成就... 其實任何學校皆是也... 你個女唔係禮幼生, 都咁喜歡禮小, 證明這些就是緣份, 也是上天的安排...我個仔都是跟"禮賢"有著一份"緣份"...  上天只賜他"緣份"給"禮賢"...

話時話, 我個仔跟你個女好夾呀! 唔多鍾意讀書... 又多多野講, 口水多過茶... 好在係學校(K1 & K2)唔係咁... 但K3時就已經露出真面目

原帖由 喧嘩 於 09-7-21 08:28 PM 發表
.... 我係一個好懶而不稱職的媽咪, 我老公亦都係, 成家都懶蟲上身, ...

龍柱,

hi~忘記了同你say hi添~~

係喎,你果班有幾多個同學仔讀番禮小呀....我囝果班好似唔係太多(已知有三位),因為好多派位都派得好好呀!

原帖由 龍柱 於 09-7-22 13:34 發表
喧嘩,

哈!哈! 好欣賞你咁坦白, 話你兩公婆係大懶蟲!

但從今日開始, 你們要 "微調" 吓喇! 禮小好著重親子關係和家校合作... 禮小有今日的名聲, 相信唔係單靠學校的努力, 就可以有今日的成就... 其實任何學校皆是也. ...
‹ 上一主題|下一主題