用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

原帖由 nck 於 08-11-25 23:48 發表
my email is [email protected]

cocochiu,

原來咁多家長有興趣, 睇黎間English Centre 就黎可以再開新班喇!

我Friday 會接送++, 妳上次話有d好野聽, 食唔食到早餐呀?

原帖由 fatbabyfat 於 08-12-1 09:34 發表
stliu,

我都好同意你話 kv 果然有辦法, 禮拜五我係呢度已經知道佢地會有第一份 assignment, 對肥妹都無咩期望, 因為我禮拜五晚要去威, 所以一早叫定愛女號試探下肥妹睇佢會唔會講有功課做同氹下佢做功課, 結果我去 ...

cocochiu, stliu, fatbabyfat,

真係大家都飲得杯落lu.
kv

原帖由 cocochiu 於 08-12-1 10:01 發表
mandy,stliu,

近兩日,macros做連線好似做到上咗癮.
我買咗新雅出版嘅"愉快學寫字"book 1,2,3,4.佢呢兩晚,晚晚話要做,一做就做3,5,7頁.要我叫停先識停.
希望佢唔係3分鐘熱度啦.

大家有興趣都可買嚟比小朋友做下.好 ...

cocochiu,
Marcos好生性呀! ++書櫃長期都有幾本類似嘅練習簿, 不過唔係成日做, 不過呢排e.nopi成日有連線, 佢都幾鐘意做, 我都係希望佢唔係3分鐘熱度, 希望佢地對讀書嘅興趣一直保持到啦。

原帖由 Lorac 於 08-12-8 18:10 發表
thanks a lot~
我已經搵左rayvonne啦, 佢都好幫忙咁試下幫我contact其他媽咪架啦 !
真係難得一次聚會都去唔到, 真係可惜

Hi Lorac,

Please check pm, thanks!

原帖由 ManKeimama 於 08-12-14 21:52 發表
Yvonne and 其他家長,
今日下午個party啲小朋友真係玩得好開心,其實啲大人都一樣好enjoy,真係唔該哂有份出力的家長,因為大家都有個愉快及難忘的下午。YEAH!!! ...

好好玩, 大人細路都好開心, 多謝哂!

原帖由 fatbabyfat 於 09-1-14 14:31 發表
stliu,

我只可以報告比你知我盆花已經死左啦

same same, 上個月連埋個花盆一齊安葬左落垃圾筒囉!

原帖由 fatbabyfat 於 09-1-14 14:41 發表
jumbo_mandy,

今日咁得閒, 唔使同++去 playgroup 呀, 我先叫"愛女號" 比新銀紙你有無問題?

fatbabyfat,

no problem, 禮拜六先比我呀, 唔該哂!
今日++ 5:45p.m.先去學普通話。

原帖由 cacatam 於 09-1-14 14:49 發表
hi, jumbo_mandy,

nice to meet you! would you mind telling me where does ++ learn 普通話ah? does ++ like it? i do want to let my son to learn 普通話 also ah..thanks a lot!!  

...

cacatam,

妳好! 我地係4個小朋友自組學嘅, 地點係其中個小朋友屋企, 行去唔駛5分鐘, 貪佢就腳咋! 老師係現職幼稚園普通話教師, 都算o.k., 其實呢d平日上嘅興趣班, 我覺得就腳好緊要, 舟車勞頓對佢地黎講會好攰, 其實我都會攰。

原帖由 雙子媽媽 於 09-1-15 14:22 發表
stliu,

我頭先都call 左亞囝問佢有無功課做, 佢好開心咁無話, "無呀" .  我估可能聽日-星期五會有, 等佢地over the weekend做. 咁都好, 唔係日日做, 佢地唔會咁大壓力.
...

今日++話上堂時冇寫任何功課, 冇"A"又冇"B"。
佢地今日玩舞獅同打鼓, 個個都有得玩, 又因為今日冇咁凍, 所以出左playground玩。

原帖由 雙子媽媽 於 09-1-15 14:48 發表

舞獅同打鼓都係我亞囝的至愛, 因為我地以前住圍村, 有咩大時大節梗有呢2樣野. 而我地屋企仲有迷你獅同鼓比亞囝玩tim. 等我今晚都返去問吓佢先.

stliu,

其實我尋日問過亞囝有無做大paper, 佢都話有.  ...

尋晚++同我講, 話尋日係班房做左一張細paper呀? 成班每人一張紙, 圈出唔同圖案同動物等(中文文字題), 佢話似我同佢玩觀察力訓練果d問題, 因為++尋日冇訓晏覺, 係極度眼訓下"鄧"左d咁奇怪嘅留言就訓左喇, 所以想向妳地求証下。 重點係.....1) 並非由Miss Wong/Miss Ng 叫做, 而係坐office果位Miss Ko, 透過廣播叫佢地做, 所以只聞其聲, 不見其人, 因為佢地聽見廣播時, Miss Wong話呢位係Miss Ko, 所以知係佢。 2) 做完後, Miss Wong 話會交比校長睇。 妳地話++講嘅係咪夢話???

至於今日, 係Miss Wong比一張細paper佢地做, (英文文字題), 由教英文嘅Miss Ng解題, 題目係, 美美個姐姐想到market買d水果比美美食, 請在圖中圈出"水果", d圖入面有好多野, 有香蕉, 蘋果, 橙, lolipop, cake etc...., 唔知++講得啱唔啱。

原帖由 雙子媽媽 於 09-1-15 15:13 發表

真係頂唔順, ++簡直係天才兒童.

如果比妳地發覺佢係亂"up", 我要妳幫我揾窿捐架!

原帖由 stliu 於 09-1-15 15:31 發表

計我話, ++講的冇十成都九成喇.
如果係圈水果呢, 我反而擔心晉晉, 呢個仔呢淨係鍾意食, 但唔係好分倒邊樣係水果 / 蔬菜, 佢見個蕃茄圓氹氹又話係水果. 希望佢答題醒D啦!

...

stliu,

哈哈, 放心! 妳信++嘅話, d圖係冇蕃茄同任何蔬菜, 答案好清晰。

原帖由 jjhh 於 09-1-16 14:00 發表
嘩!! ++講得好詳細呀.
我問囝囝:有無做大paper
佢話:有, 要圈d動物lor, 有老鼠, 白兔仔,emm...果d囉...

"up"得就"up"嘅++, 今日話學校又出新招, 但係做法又唔同上次1st assessment, 所以佢估只係revision.
今次係老師叫名出去, 老師張枱有一張紙, 有6條常識題, 每答完一條, 老師就tick 一 tick, 其他小朋友分2組玩遊戲同睇圖書咁囉。 我問佢除左做呢d, 仲有冇係學校做乜添呀? 由於佢剛比我逼供左果6條問題出黎, 好似精力耗盡咁, 就答 : 有呀! .......不過我瞓醒先講啦。

原帖由 stliu 於 09-1-16 16:17 發表

呢個做法似assessment多D喎. 不過, 好似小學呢! 逐個小朋友出去答問題... 哈哈!

stliu,

因為佢認為上次正式assessment時, 係每個小朋友面前都有paper, 而今次係只得Miss Wong張枱有囉!

Coco,
而家去叫醒佢, 不過要去playgroup 先.

原帖由 cocochiu 於 09-1-16 21:50 發表
wasyinyin,

pls check pm again, i've replied u la....

macros told me that some students went to the music room with teacher and needed to answer some questions individually. i dunno if it's a ...

++Friday報料下文 :
佢話除左果6條常識題, 原來每個小朋友枱面仲有3張紙, 佢話做counting喎, Miss Wong就將問題寫響黑板講解, 小朋友就自己做咁囉, 其實做法同上次1st assessment 吻合。 但係佢堅持話果日係做revision, 理由係果6條常識題, 佢話 :

1st assessment 果陣 :
1) 6條常識題係每個小朋友都有paper, 但Friday係逐個出去老師枱答。
2) 上次1st assessment 果6條常識題, 下面係有圖畫, 即第2條問題, 但Friday老師枱果張紙, 成張紙只有果6條常識題就冇喇。

所以Friday果日發生乜事, 我都仲係

原帖由 stliu 於 09-1-19 11:33 發表

多謝你和探子++報料!
今個禮拜係咪都會繼續做assessment架? 應該未咁快做完, 係嗎?

stliu,

如果上個Friday假設只係revision嘅話, 應該今日開始吧, 冇變嘅話, K1係連續做3日至做完。

原帖由 wasyinyin 於 09-1-19 12:26 發表
探子個阿媽,

唔肯定幾時開始考試同完. 但星期五有考的. 因為上星期五接囝放學時, 老師有講o個日考試.

wasyinyin,

多謝妳報料呀, 咁Friday果日係咪即係考左常識同數學? 妳話++幾低B, 少少野唔同上次就話唔係assessment。

原帖由 stliu 於 09-1-19 13:17 發表

哈, 你唔好咁話++啦!
我仔頭先都話今日做大paper, 問佢做乜佢就話唔知! 哈哈!

stliu,

++話今日做英文assessment , 有name the letters, Identify, 圈答案同連線, 共2頁紙, 佢話老師說明天繼續有assessment.

原帖由 wasyinyin 於 09-1-19 20:53 發表

哈. 唔好話++低b哦. 佢已經係報料報得最多嘅一個. 佢簡直係情報科阿頭. 我無追問老師考咩科呀.

我囝今日只話做連線, 又指住啡色問我係唔係brown. 我話係呀. 佢話老師以為佢拎錯. 我問佢仲要拎咩顏色 ...

wasyinyin,

我諗last friday考嘅係常識同數學啦, 今日英文, 聽日應該係中文。 ++都話有考油顏色, 連線就例如I - a bottle of ink (圖), J - a cup of jelly (圖), K - key(圖) etc...
++BB時肥d, 確實仲似佢daddy, 所以我要好好keep住佢身形, 千萬不可變肥妹!

原帖由 fatbabyfat 於 09-1-20 11:43 發表
stliu,

我肥妹同你囝囝一樣, 好似唔知發生咩事咁, 我估佢係上堂發夢咁, 真得人驚

All,

我係第二個 topic 見到有媽咪話有什麼 "春天朗讀二分鐘" 肥妹一d 都無提, 你地會唔會有d 資料? 可能又要jumbo_man ...

噢! ++冇講喎, 尋日手冊亦冇通告呀! 可能佢果班今日先派通告。 佢尋日話老師叫佢地Friday著"華服"咋! 仲有, 佢話原來尋日做assessment 要20 minutes 就收卷, 唔知點解佢放學果陣會攰到lunch都食唔到, 要瞓覺! 以前未試過架。
‹ 上一主題|下一主題