用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

醒目開學勳章

kanhan 發表於 21-12-9 12:20
信X點解網上D評語唔太好?
而且好多資深老師走既?
羅中下年係咪有D科仍不是全英? ...

因為經過這兩年一些事件的洗禮,有興趣可以用校長名google一下。自行领悟。

kanhan    發表於 21-12-13 07:29

醒目開學勳章

Mintxxx 發表於 21-12-26 22:55
咁其實元朗區 B2B 學生晌自行階級只係陪跑?因為本身元朗區唔夠 B1 學位,B1C 學生可能會報 B2A 中學, 咁  ...

甘又唔係既,因為有些家長自行會進取些,B1C未必揀B2A, 而B2A會搏B1C英中, 因為搏唔到,仲有呈三可以追,又真係有的B2A可以呈三追到上黎band1。甘抽獎唔分ABC, 係band1就可以抽任何一間band1英中,機會均等。不過,都要衡量自己小朋友能力。所以,大部分這些家長都會抽番1C中學。

甘B2B如果想自行有著落,揀番B2B中學,唔好揀大熱的B2A。面试好,自行還是有機會的。進取些的話,可以一間2A, 一間2B。自行入唔到,就等抽獎。

醒目開學勳章

細細軒 發表於 21-12-27 19:06
想請教大家,我仔天水圍區小學,屬B1,自行諗住跨區揀馬可賓,仲有一間唔知點揀好,本來諗住排屯天,老師唔 ...

羅桂祥

醒目開學勳章

ho_wu 發表於 22-1-10 12:41
回覆 7-seven 的帖子

小朋友係B2A, 英文同數學表演同興趣都較佳, 自行1:元商同埋2:元公好嗎?

元商自行只收1A或1B有獎項學生。不過,如果你B2A駁呈三升band1,可以照報自行到時統一再抽既。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊