用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論  

為方便元朗屯門區B1及B2生來年(2021年)首次選校的家長,歡迎入來討論及分享。現在先分享個人在近年的觀察:適合屯元區小六生組別的中學(並不代表該中學符合全港水平)。

元朗區:(註: *英中 #半英中)

1A(3): 鄉中* / 崇德* / 信義*
1B(2): 趙中* / 元商*
1C(5): 白中* / 盧中* / 基元* / 羅中# / 李兆基*(直)

2A(7): 元公* / 翁祐# (龍) / 伊舊中# (龍) / 基朗# / 青中* (直) / 天官# / 鄧佩瓊
2B(4): 十八鄉 / 元裘 / 天循 (龍) / 張煊昌
2C(3): 鄧兆棠 / 西門英才

屯門區 (註: *英中 #半英中)

1A(4): 董玉娣* / 百周年* / 陳瑞芝* / 梁球琚*
1B(2): 譚伯羽# / 田家炳*
1C(2): 馬可賓* / 屯官*

2A(5): 南屯官* / 劉金龍*(女) / 屯天# / 呂祥光# / 辛亥年#
2B(4): 屯崇 / 迦密 / 永隆 / 宣道
2C(3): 梁植偉 / 仁濟二中 / 新生命

<以上純粹個人意見歡迎討論,內容如有偏差請指正,並非將學校排名,目的只幫助屯元兩區首次選校家長,為子女選擇合適程度中學。> 

ikenmak 發表於 20-6-9 15:29
為方便元朗屯門區B1及B2生來年(2021年)首次選校的家長,歡迎入來討論及分享。現在先分享個人在近年的觀察: ...

謝謝分享
跟學生組別不代表中學水平······
講出現實屯門B1/B2生要選低一線

回覆樓主:

屯門B1位不足以致下移選校

2019年 33222 | 22222 | 2+ (主科)
------------------------------------------------------
屯官 57.0% | [···] | [···] (98.1%)
------------------------------------------------------
呂祥光 39.3% | 94.4% | [···]
屯天 [···] | [···] | 94% (96.3%)
南屯官 [···] | [···] | [···] (93.5%)
---------------------------------------------------------
屯崇 [···] | [···] | 90.3% (90%)
唐賓南 整體5+ 約4%*
---------------------------------------------------------
辛亥年 20.2% | 84.2% | 87.2% (···)
梁植偉 [···] | [···] | 76.7% (···)
平安福音 [···] | 49.5% | [···] (···)
劉金龍/永隆/宣道/仁濟二中 無數據

* 5+: 26 考生103人 假設人均6科

咁係未元朗網好過屯門網?

akubi_ay 發表於 20-6-14 03:31
咁係未元朗網好過屯門網?

如果純粹以英中選擇來界定,屯門B1生入讀英中機會率,會高過元朗20%以上(大概而已,歡迎指正)

元朗B1生只有75%左右入英中,屯門就95%以上入英中,而B2生入讀半英中機會率,屯門也看高一線(因為元朗小部份B1生蠶食半英中,而屯門則沒有這問題。)

王家爸爸    發表於 21-7-8 09:52

回覆 ikenmak 的帖子

屯門校網入英中機會大啲,所以我有朋友住元朗報讀屯門小學,就可以用屯門校網。

ikenmak 發表於 20-6-15 08:32
如果純粹以英中選擇來界定,屯門B1生入讀英中機會率,會高過元朗20%以上(大概而已,歡迎指正)

元朗B1生 ...

係﹗自行階段好多元朗人報屯門學校。 朝早搭西鐵就見唔少了。

29XX86 發表於 20-6-29 21:40
係﹗自行階段好多元朗人報屯門學校。 朝早搭西鐵就見唔少了。

對呀!無乜見屯門人去元朗讀。

另外請下年選校家長密切留意自己小學今年7/7派位情況,尤其是派B1校人數,例如:全級100人,B1校40人,B2校30人,咁下年你子女選校基本都係咁,如果係邊沿人(排35-40)咁就要在乙3/乙4設定保險線。

果啲小學頭3志願派位率可以不理,純粹老師向校長交數用。
家長準備好屯元二區各中學的BANDING仲實際,切勿太高估子女程度,選擇適合程度中學。

回覆樓主:

屯元二區家長留意2間直資英中開放日:

1. 李兆基(B1C)29/11[日]
2. 青年會(B2) 21/11[六](網上)
了解多啲,再決定都唔遲

SiuBBee    發表於 20-10-29 19:33

ikenmak 發表於 20-7-2 08:14
對呀!無乜見屯門人去元朗讀。

另外請下年選校家長密切留意自己小學今年7/7派位情況,尤其是派B1校人數, ...

仔學校上年有6X人派B1學校,仔考80。
如果佢呈2可以上番7X, 可唔可以試下博B1C學校?定係全部寫B2學校?謝謝

Chichiban 發表於 20-11-6 13:20
仔學校上年有6X人派B1學校,仔考80。
如果佢呈2可以上番7X, 可唔可以試下博B1C學校?定係全部寫B2學校?謝 ...
視乎你怎看B1C校, 英中等於B1校嗎? 不是B1校的英中考慮嗎?
如果是屯門的話, 自行1可以擺馬可賓, 自行2就屯官/南屯官, 統一階段就選一間B1C英中, 第2開始就屯官/南屯官,第3先揀半英中 (此為進取揀法, 保守啲唔想搏就自行2間官中, 乙1就屯官/南屯官)

如果是元朗的話, 自行2間都係半英中或元公, 元朗始終保守啲好...

以上純粹分享, 歡迎討教~

謝謝分享!
我個女老師提議揀劉金龍,自行1揀佢,我自行2應該點揀? 請指教 thanks.

hello_mimi 發表於 20-11-6 14:02
謝謝分享!
我個女老師提議揀劉金龍,自行1揀佢,我自行2應該點揀? 請指教 thanks. ...
自行2可揀與劉金龍同級英中有屯官及南屯官, 不過劉金龍係女校,勝算一定高過男女校(少咗一半競爭).

回覆 ikenmak 的帖子

thanks reply again

有沒有對屯官及南屯官睇法?

ikenmak 發表於 20-11-6 13:54
視乎你怎看B1C校, 英中等於B1校嗎? 不是B1校的英中考慮嗎?
如果是屯門的話, 自行1可以擺馬可賓, 自行2就屯 ...

我target元朗區,屯門始終冇咁熟。
半英中即係邊幾間?我都諗住自行會放元公。咁統一應該放邊啲會保守啲呢?請賜教

Chichiban 發表於 20-11-7 13:13
半英中即係邊幾間?我都諗住自行會放元公。咁統一應該放邊啲會保守啲呢 ...

或許自行 盧幹庭,仁愛堂田家炳 都不錯  

Chichiban 發表於 20-11-7 13:13
半英中即係邊幾間?我都諗住自行會放元公。咁統一應該放邊啲會保守啲呢 ...

以你仔一線校B2A自行元公機會頗大,自行另一間半英中有:
1.翁祐
2.伊舊中
3.天官
4.基朗
5.羅桂祥

ikenmak 發表於 20-11-7 17:16
以你仔一線校B2A自行元公機會頗大,自行另一間半英中有:
1.翁祐
2.伊舊中

謝謝你建議。
想問下羅桂祥而家係算B1C嗎?

elbar 發表於 20-11-7 13:22
或許自行 盧幹庭,仁愛堂田家炳 都不錯

謝謝你

hello_mimi 發表於 20-11-6 14:02
謝謝分享!
我個女老師提議揀劉金龍,自行1揀佢,我自行2應該點揀? 請指教 thanks. ...

或選 南屯  
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊