用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記playgroup一星期上3日定2日好?
go

維記playgroup一星期上3日定2日好? [複製鏈接]

你係full time mom但平日又得工人同奶奶o係屋企?
你意思係你係working mom?

我自己係FTM,我比阿囝返2日 (唔係維多利亞),對我黎講已經好夠,因為其餘既時間我可以自己同佢玩 / 去公園玩!

我覺得佢返PN時已經一星期返五日,不如珍惜而家既時間同佢玩多D好過!

而你又有奶奶同工人,其實可以叫佢地帶阿B去公園玩,戶外空氣好D又可以訓練佢地大肌肉!

sobmama  你講得好啱呀, 返幾日, 又同佢去下公園好好呀, but我99話公園好熱會晒親, 佢想學佢朋友咁, 日日帶個孫去高場流連, 因為大人舒服d嘛, 不過我好唔想囉...  發表於 12-6-19 15:58

sobmama 發表於 12-6-19 16:04
你地就好啦, 99都會帶佢去公園玩... 我係working mom, 返工時比99同工人湊, 99又唔識同佢玩, 一扭計就抱佢, ...

其實我唔係好介意老人家只係同D孫玩點虫虫,因為如果個大人係有心同佢地玩,個小朋友都會感受到樂趣同埋大人既愛!

不過我介意既係:究竟幫手湊既人既出發點係為小朋友定為自己?

我自己除左落雨之外每日都會同阿囝去公園玩,冬天就朝早去,因為暖D;夏天就傍晚去,因為涼D!
我覺得只要唔o係中午去曬,就算個小朋友玩到成身汗都冇問題 (其實連我自己都會成身汗),我覺得咁對個小朋友既成長係重要既!

至於pg,我都有同阿囝一星期返2日,等佢見下平時好少見既野,亦等佢見多d人!
PG又唔係返學,其實大部份小朋友都enjoy架!

不如你搵你老公同99傾下,睇下有冇兩全其美既方法!

sobmama 發表於 12-6-20 11:58
回復 irene_the_pooh 的帖子

thank you ar...  傾過啦... 上一代既唔明架... 因為我地細個時無pg, 唔同而 ...

o岩!
我地細時冇PG,但我地細時都會去公園玩千秋sir滑梯burn下D energy呢!

不過有99湊有個好處,就係唔駛怕比工人恰個小朋友囉!
‹ 上一主題|下一主題