用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記playgroup一星期上3日定2日好?
go

維記playgroup一星期上3日定2日好? [複製鏈接]

full time mum, 平日 only 工人和奶奶在家, playgroup 一星期上幾多日好?

3    0    0    0

回覆:維記playgroup一星期上3日定2日好?

我女上3日,是工人姐姐或婆婆帶近學,她好開,不用上堂的兩天反而有些失落,好期待返學

我都想俾BB返平日的Playgroup,因為我地要返工,屋企只有工人及婆婆湊佢,婆婆又唔識教,成日叫佢點蟲蟲,我樓下都有一間Playgroup,逢星期二至五返學,每日個半鐘,$2380,我好想佢返,但老公怕返4日咁多,驚佢容易病喎,但點都好過曰日喺屋企點蟲蟲呱

sobmama  係啦, 佢地都唔明, 我99仲話咁細個(下個月一歲)就返學好慘喎.... 激c我....  發表於 12-6-19 15:56

depend on the location and no. of family member can take care of your kids ~~

我會擇返3日,等佢返去玩下都好

你係full time mom但平日又得工人同奶奶o係屋企?
你意思係你係working mom?

我自己係FTM,我比阿囝返2日 (唔係維多利亞),對我黎講已經好夠,因為其餘既時間我可以自己同佢玩 / 去公園玩!

我覺得佢返PN時已經一星期返五日,不如珍惜而家既時間同佢玩多D好過!

而你又有奶奶同工人,其實可以叫佢地帶阿B去公園玩,戶外空氣好D又可以訓練佢地大肌肉!

sobmama  你講得好啱呀, 返幾日, 又同佢去下公園好好呀, but我99話公園好熱會晒親, 佢想學佢朋友咁, 日日帶個孫去高場流連, 因為大人舒服d嘛, 不過我好唔想囉...  發表於 12-6-19 15:58

irene_the_pooh 的帖子

哈哈打錯咗,想話我唔係full time mum

我都覺得如返playgroup, 一星期返兩三日已足夠,其餘時間去公園玩下,戶外活動多d, 本人都係99/62湊,佢地都係同佢玩點蟲蟲、唱何家公雞何家猜、氹氹轉,菊花園等等,同我們30年前細個玩嘅嘢一樣,但我覺得唔out, 又無所謂,最緊要佢地都enjoy玩嘅過程,唔駛下下都要佢地不斷學習,到佢兩歲便入N班。所以兩歲前比佢同家人玩多d, 相處多d, 其實老人家教嘅嘢有時都幾funny。

維記係要排,比到幾日咪幾日,2 /3 都冇問題。

I just heard a rumor and would like to know if it is true or not. People said if you only study sat/week playgroup at Victoria, the chances of getting into their PN class is very slim. Please kindly help clarify?

my son is 22 mths now, he will attend playgroup in the morning Mon - Friday for 1:30 hour, then each tuesday and thursday 2 hr in the afternoon, so far he enjoy a lot, cos their are no clubhouse nearby, all the playgroup he attend is major in ENG, the afternoon class is NAT from UK, so his pronunciation in English is pretty good.

你地就好啦, 99都會帶佢去公園玩... 我係working mom, 返工時比99同工人湊, 99又唔識同佢玩, 一扭計就抱佢, 我叫佢唔好抱咁多又唔聽, 叫佢帶去公園玩, 就唔會stay home悶扭計, 佢又話天氣熱會晒親, 想學佢個fd咁日日帶個孫去商場流連 (自己就可以涼冷氣) 咁我就建議報幾日平日既pg佢上, 好過屋企日日抱啦, 但佢又話咁細個就返學好慘.... 激死.....

回復 a328 的帖子

which 2 pgs your son is attending ah ?

sobmama 發表於 12-6-19 16:04
你地就好啦, 99都會帶佢去公園玩... 我係working mom, 返工時比99同工人湊, 99又唔識同佢玩, 一扭計就抱佢, ...

其實我唔係好介意老人家只係同D孫玩點虫虫,因為如果個大人係有心同佢地玩,個小朋友都會感受到樂趣同埋大人既愛!

不過我介意既係:究竟幫手湊既人既出發點係為小朋友定為自己?

我自己除左落雨之外每日都會同阿囝去公園玩,冬天就朝早去,因為暖D;夏天就傍晚去,因為涼D!
我覺得只要唔o係中午去曬,就算個小朋友玩到成身汗都冇問題 (其實連我自己都會成身汗),我覺得咁對個小朋友既成長係重要既!

至於pg,我都有同阿囝一星期返2日,等佢見下平時好少見既野,亦等佢見多d人!
PG又唔係返學,其實大部份小朋友都enjoy架!

不如你搵你老公同99傾下,睇下有冇兩全其美既方法!

回復 irene_the_pooh 的帖子

thank you ar...  傾過啦... 上一代既唔明架... 因為我地細個時無pg, 唔同而家d細路.... 傾親就係話以前你地咪又係咁大 (激c) 如果我都唔洗返工, 都會同你一樣, 日日帶佢去公園玩, 所以而家只可以wkend帶佢去...

sobmama 發表於 12-6-20 11:58

thank you ar...  傾過啦... 上一代既唔明架... 因為我地細個時無pg, 唔同而 ...

o岩!
我地細時冇PG,但我地細時都會去公園玩千秋sir滑梯burn下D energy呢!

不過有99湊有個好處,就係唔駛怕比工人恰個小朋友囉!

係呀, 所以有辣有唔辣啦, 有99睇住當然放心好多, 唔洗裝眼仔, but... 叫工人點做點做就易過叫99囉, 佢會成日話... 我以前點點點.... but 而家時代唔同嘛.... 有時我都覺得, 而家大部份mama要返工, 只得工人or grandparents照顧唔似得我地細個咁幸福, 加上1-2歲人仔就話返乜返乜....

引用:I+just+heard+a+rumor+and+would+like+to+k

原帖由 Meeshell 於 12-06-15 發表
I just heard a rumor and would like to know if it is true or not. People said if you only study sat/ ...
首先學校不會單因為是playgroup 學生而收PN, 就是3天weekdays playgroup 的學生也有不少收唔番。但總覺得返Sat /weekend 一星期一堂都比冇上過好。收唔收主要睇interview 再參考playgroup 老師評語。
Playgroup 學生呢個身份不會使你有PN offer, 但可提高機會:
1)小朋友熟識學校環境及interview 模式(因interview 跟平時上堂有很多相似的地方),較易在interview 有好表現
2)我女的分校在interview 前一個月給了兩份功課(女讀了八個月只得呢個月有功課),當然是媽媽做,女帶回校分享內容。我心信影響考PN 的評分
3)每兩個月老師有份report, 有給小朋友的comment, 如果好,即會增加入PN 機會。反之可能衰過冇讀playgroup
4) 很重要的一點,就是試試自己及小朋友是否適合Victoria.  如果覺得學唔到嘢,可以快d走,連PN 都不用考,因Vic 不會是你杯茶,代表你不認同或小朋友不適合Vic的教學模式
5)其實,不要因覺得可入PN 而讀Vic playgroup, playgroup 本身課程很好,女兒兩個老師都超好,女返學好開心,又學到很多,單讀playgroup 也值得。但在EK 有好多人不認同,認為PN 冇offer, 學費是白交。

PS 女是3天playgroup 學生,當時是班中6個小朋友唯一的5天PN 正取生。同班有哥哥讀的一位得3天AM PN offer.  其他4個waiting.  後一個9月細b得了5天offer.  班中有約兩個一二月大b在interview前走了,可能他們也有offer.  老師說一般其他班也最少約3-4個正取生。

回復 sarubuta 的帖子

Thanks for sharing :D

我想問吓 Vic 係幾月 interview gar? 如果大仔 interview 前已經 > 2 years 無得再讀, 唔知 School 仲會唔會參考之前 d record.

同埋 interview 嘅老師係咪唔係平時 playgroup 果個 ??

‹ 上一主題|下一主題