用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

原帖由 herman-mame 於 08-11-5 13:09 發表
平時跟他的功課已經很忙,現在考試更加辛苦。我仔上次預測成績不好,給老師貼紙仔要"家長督促他溫書",唉..平時不是沒幫他溫書看功課,自問已經給了很多時間他,見他的成績不是太好已經有少少不開心,但見到老師這張紙條更加不開 ...

我小測都冇同兩個女溫書, 因為要默書我梗係同兩個溫默書啦~~~

原帖由 herman-mame 於 08-11-5 14:58 發表
他預測我有幫他溫書,所有見到老師的紙條有些不開心。我想請教妳平時怎樣問她們溫閱讀理解?我個仔這方面較為弱。

小一學生係要一段時間去識應小學既生活, 所以唔好禁灰心, 你既努力一定會係小朋友身上見到架!

我平時都會同兩個女溫下書, 所以測驗我都冇特登同佢地溫.

原帖由 Kennisliu107 於 08-11-5 16:45 發表
我買坊間的閱讀理解+補充練習比佢做.
Herman-mame, 你今個星期放假陪考?今天是是在"一粥面"午歺呀?

我都有買d 補充比兩個女做下, 當做溫書.

原帖由 KarenLam 於 08-11-7 16:30 發表

係啦! 打咗成個禮拜仗. 今個星期六日都要搵d節目放鬆下啦.

玩左d乜呀? 係呢~星期日買唔買到校服呀?

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-7 17:49 發表
係呀, 真係要好好輕鬆返吓呀, 但都要溫吓書, 因中、英又要默書啦, 不過今次中文默書好易呀, 咁都冇咁驚

我都係叫兩個女自己溫住先, 我過一兩日先同佢地溫.

原帖由 angelmumy 於 08-11-10 18:24 發表
我地今日派左兩科成績. 我囡數學小測100分, 但考試只得 90 分, 原來佢睇錯題, 將電視同埋電風扇的價錢睇錯左. 我同佢講, 唔緊要啦, 你粗心姐, 唔係唔識. 她說她檢查左6次喇   . 中文閱讀也派左, 98分全班最高 ...

你女女好叻呀!

我兩個女仲未派卷呀~好緊張呀~ hehe~

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-11 11:05 發表
elaineho73,

我唔記得你上次PTA選舉係未當選咗做委員呀? 如果係你負責咩崗位呀? 因我地做家長嘅好想有咩意見都可以有人代我地反影吓呀, 唔知...唔知有冇依個可能呢 例如依家學校嘅課外活動, 我真係有少少 ...

BOSKERMA,

HAHA~~你唔知呀~係呀~我當選左呀!

今日開始家教會個意見箱放左係學校地下校工接聽電話個度附近, 如果有意見可以放係個個箱入面.

原帖由 herman-mame 於 08-11-12 10:24 發表
但現在家長都不可以入學校,怎放入個箱到?

我個仔今次測驗成績好過上次預測,雖然不是100分但我都已經很開心,因為我感覺他是有用心去思考,不是好似上次求其咁答了就算。

...

係星期六興趣班唔比入, 其他時間ok架喎!

原帖由 KarenLam 於 08-11-12 11:46 發表

hi elaine

買咗啦! 買完放咗去機洗. 件運動服外套的拉鏈兩條邊甩色呀(其實有d似牆身甩灰咁). 一撻撻咁. 我第2日叫老公攞去換. 你地洗時都要小心d. 雖然可以放機洗, 仲要反轉. 我打算下次用手洗算啦. 我老公嗰日去 ...

嘩~~~禁大件事呀! 等我小心D先..........

早晨呀!

大家仲乜禁靜???

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-17 12:27 發表
elaineho73都好少見你喎, 琴日同囝囝學游水時, 同D高年班媽咪講開, 完來一個學期裹面果4堂游水堂, 係一連4堂上晒, 跟住會有一個考試, 係唔係呢? 聽佢地講上游水堂時都幾趕吓, 游完涼都冇得沖, 囉水沖吓個身就算, 即刻著返衫趕下一堂, 嘩! 好慘啫, 死啦, 我個仔都唔知會唔會周身"r"添呀, 比d泳池水"葉"成日, 唉!

BOSKERMA,

我呢排公又忙私又忙, 所以咪少D上黎LOR.

你阿囝係學校既史丹福學架?
一個學期係得4堂游泳課, 係連續4個星期上曬, 第4堂會有一個考試, 都係考返好簡單既野. 通常游泳堂前小息落換衫, 之後未打鐘就換衫, 通常都OK喎! 沖身就真係冇, 因為拍小朋友係換衫既地方玩水.

到下學期上游泳課, 你都可以做下游泳家長義工, 到時你可以睇下. 但係要記住教小朋友學定點換衫同D濕既衫點換!

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-21 10:39 發表
嘩! 做咩今次中默得咁少時間溫習嘅! 琴日先派默書範圍, 25號就要默, 未得2、3日時間溫, 又要默埋「人」字部首嘅字, 點習呀!!!

係呀! 真係好少時間~ 但係阿女已經溫曬lu~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-11-24 11:13 發表
我都想知呀, 因我果日有d唔舒服, 所以都冇去到呀, 唔知有冇重要嘢講呢?

Joanne_lau & BOSKERMA,

星期五既家長會一開始係幼聯講返英文既課程同點教小朋友, 跟住有一個普通話既交流老師講返普教中既好處, 跟住分組討論lor~~

原帖由 angelmumy 於 08-12-2 15:20 發表
有的, 每次考試前中英數都有小測. 不過下次考試會多好多科, 電腦, 中英聆聽, 中英oral, 普通話,音樂都要考, 部分科目係隨堂考的. 呢d成績按比例計入成績表.考試範圍應該在聖誕假前派比我地, 假期記住要比d時間溫書啊 ...

angelmumy,

我大女今年參加左兩項校際音樂節既比賽.

大家好呀!

我都好耐冇上黎啦~~

我上星期請左兩日假, 一日去頒獎禮而另一日去拎成績表.

我都少左好多時間睇功課, 因為同時要睇兩個既功課真係好吃力呀!

兩個女都有上台拎獎, 所以要影下相~hehe

原帖由 ansonbb 於 09-2-24 22:10 發表
I will choose P1 in coming Sep. As I know that PLK WWS is very popular in TKO but I only have 15 marks. Can you tell whether I have the chance to have a seat in 1st round (not luckily draw) ?

HIHI~
我大女都係15分入PLKWWS架~~~
所以唔好太過擔心~總之一心一意報心儀既小學, 就算攪珠唔入, 都可以以誠意叩門.

原帖由 BOSKERMA 於 09-2-25 12:24 發表
兩位媽咪, 真係好耐唔見喎, 以為你地唔上BK添, 我囝囝成績都好一般呀, 但分數比之前好咗D囉, 希望佢keep住努力啦, 其實名次真係幾虛榮嘅嘢嚟ga, 當然想自己小朋友名列前茅, 但最緊要知道唔係自己小朋友退步, 小朋友 ...

我都係覺得最緊小朋友覺得開心就OK~

禁你咪知我係點?哈哈~ 你叫我MA~ 話起排波個度真係幾危險~ 小朋友又企曬一D冇欄既地方, 我睇到好驚呀!

原帖由 BOSKERMA 於 09-3-2 11:14 發表
係呀, 真係幾危險, 我猛叫我個仔企後D呀, D小朋友又心急喎, 不過果日都OK啦, 我仔玩得好開心呀, 下年PTA再努力啦。

我一家人都玩得好開心, 不過真係天氣都好好~

講真~自從兩個女上左小學之後我都忙到死~
原帖由 angelmumy 於 09-3-3 12:44 發表
我囡囡都有上台領獎, 不過我要返工, 無去睇啊. (我個囡話最希望攞學科獎 )

這個星期六, 合唱團要去比賽, 預祝小朋友奪標而回.下星期還要去鋼琴比賽; 跟著就要溫書考試了; 還報左4月的劍橋英文考試;應該5月初還有芭 ...
‹ 上一主題|下一主題