用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) ...
樓主: BOSKERMA
go

有冇TKO黃永樹升小一嘅家長呀, (交流吓啦) [複製鏈接]

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-19 15:57 發表
係呀, 所以我要9:00叫囝囝瞓, 如果唔係冇得睇呀, 今晚可以同佢一齊睇lu, 好嘢

係呀! 可以一齊睇~~hehe~~

我兩個女今晚學游水, 所以只睇左下半集咋~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-19 16:28 發表
頭先睇WWS網一敬同一勤英文開始有dictation啦, 即係我地都跟住嚟料啦, 好驚呀 見佢地默第一課喎即係咩呀, story book? 但我見2/10先默, 咁早講定都好d。 ...

中英文科默書係全級都同一日&內容係一致~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-19 16:32 發表
有冇睇WWS網呀? 頭先睇一敬同一勤2/10有英文dictation啦, 即係我地都就嚟嚟料啦, 好驚呀 默第一課喎, 即係咩呀? story book?

應該會有默書範圍派架~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-20 11:09 發表
你兩個囡囡係返學校d游泳班定自己出去學ga? 我報咗學校嘅游泳班呀, 星期日開始。

咩真係同一日ga? 咁點解佢地唔係一齊通知嘅? 但又只通知dict 1, 講d唔講d即係默咩啫?

...

BOSKERMA,

我兩個女不嬲都係係出面跟阿sir學, 係將軍澳泳池游, 因為我地學個group已經有兩個小朋友游過大池(Augustina大仔同我大女), 所以我地都係返tko泳池游, 因為學校個池太淺.

未必係統一同一日通知, 因為唔同老師教, 另外今年轉左用story book 教英文, 所以默書都等待老師通知, 係咪同往年一樣派默書紙. 希望快d 通知啦~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-21 14:37 發表
我仔今年都有學緊, 但因教練有私人問題暑假前停咗lu, 又諗住到小學時報學校d游泳班, 用學生名義報重可以平咁多添, 不過唔知教得好唔好囉, 因始終唔係一對一, 依家要5-7個小朋友一齊學。

係啦, 我都好心急快d收到默書範圍呀, 希望唔好一嚟就太多啦。

我地會長期比小朋友游, 因為對身體好.

琴日阿細女個班派左啦, 好簡單既一次默書.

原帖由 KarenLam 於 08-9-22 11:55 發表
hi 各位:

我又有問題想問題呀!
i-classroom互動xxx, 係咪你地之前所講的網上功課呢? 如果唔係的話, i-classroom又係咩黎ga. 應唔應該join呢?

唔該晒!

我大女都有join過一年, 但係真係冇乜時間做, 所以今年都係唔join啦~~

原帖由 adayclee 於 08-9-22 14:15 發表
請問wws在舊年開始用story book後, 大家覺得如何?? 請比d 意見, 因欲報只校, 但恐此形式會比傳統模式淺 ??

ycmama

yumama,

英文故仔事都係幼聯個邊訂, 除左故仔書外, 有老師設計既其他輔助教材, 所以唔使太怕會淺得濟, 哈哈~

岩岩學校有位主任打黎, 關於打風既校車安排, 係自己接定照坐校車.

做得好好呀~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-23 12:41 發表
係咩? 點解冇call我嘅, 請問有咩安排呀? 之前唔係填咗通告咩?

我聽唔到電話, 所以我老公聽左, 佢話學校個主任打黎問一問如果真係打風, 係咪都係照坐校車. 係有少少多餘, 但係諗深一層, 佢都係想睇你家長會唔會自己湊返小朋友姐.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-23 12:45 發表
係呀, 初時以為會默I love my family, 重一早叫阿仔串定添, 我見佢第3次開始默課文啦, 重兩課一齊默, 不過好彩學校兩星期先默一次, 個心都定d, ha ha~~

仲有中文要默, 都唔知幾時tim~~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-23 14:28 發表
係呀, 重有中文呀, 我諗都快囉 最好一個禮拜中, 一個禮拜英啦。

我都想係禁! 唉!

我大女三年級就同個星期默中英文呀~~

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-23 15:51 發表
你大女P.3啦? 唔係P.2咩? 係未P.3開始忙好多啦?

係呀! 我大女係p.3呀. 其實今年同舊年差唔多,好彩係今年轉左上堂既時間表, 唔係好似舊年p.3 既哥哥姐姐禁要補課就大件事啦~~~

原帖由 herman-mame 於 08-9-23 20:17 發表
第一、二次的默書好真的很簡單。如果不是一次過默不太多的字,一星期內默中及英小朋友是可應付到的,因我個仔在幼稚園時都是一星期默兩次書的。

另請問妳們會不會買普通話及英文的光碟?買這個有沒有用?

...

普通話作業光碟係一定要買,因為要用黎做功課用.

原帖由 herman-mame 於 08-9-23 21:05 發表
我見有課本和作業,是不是要買齊一套?謝

買作業就夠啦~~~

其他就唔係必需架!

原帖由 herman-mame 於 08-9-23 22:00 發表
elaineho73,

非常之謝謝妳呀,近排太多通告是關於買物品,好在有妳給意見,如果不是買了太多,增加小朋友和大人的壓力。

herman-mame,

咪禁客氣啦, 大家都係wws既家長, 都係想小朋友好.

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-24 11:18 發表

係呀!去年我全部都有買,稔住會當phonics碟咁播比佢聽, 結果...
只買作業好啦!留返d錢買其他cd/vcd仲化算.

其實我大女一年級我都有買曬架! 但係都係覺得冇乜用, 所以二年級冇買lu~

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-24 11:56 發表

導修課係咪做TSA訓練? 35mins x 4 = 2.3hrs < last years (4hrs/week), 足夠嗎?
今年有導修課, 但家課比去年少, 我覺得囝囝心散, 考試吾知點算 :(

kennusliu107,

TSA 係 P.3&6先上, 其他級別係導修課, 我聽我細女講班主任用黎收下回條禁. 所以咪變成舊年既班主任課.

每次上完TSA個日功課係特別多, 因為要做補課個科既功課, 所以我大女都唔少功課呀!

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-24 11:58 發表
其實舊年幾耐一堂ga? 點解要補課呢?

舊年係半個鐘一堂.

因為TSA, 所以要補課.

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-24 12:12 發表
係未今年學校嘅功課少咗, 所以導修課時間都短咗呢? 但有時功課多(5樣功課)佢實做唔晒, 由其係英文, 實要等我返去先做, 我都驚緊考試要佢自己睇題目唔知點算呀

...

我兩個女d功課都始多啦, 尤其琴晚大女d功課真係嚇死我! 老師好似一早知道今日唔使返學禁.哈哈!

原帖由 Kennisliu107 於 08-9-24 12:16 發表

我仔今年都係; 去年上學期仲慘, 英默8次, 中默10次, 有6次係同一個星期
今年英默只有6次,希望早d通知范圍,夠時間温習啦!

我大女下星期又兩科一齊默啦~~~
‹ 上一主題|下一主題