用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K3考直資小二插班
go

K3考直資小二插班 [複製鏈接]

樓主仔仔現為K3超大b? 你仔學術超晒班,應該已達小二或更高學術程度,但你今年先考完DB小一,學校一按電腦就睇到仔仔衰咩,插小二未必可行。

不如寫信去搏吓有無call waiting,或者出年讀小一有張亮麗成績表考插班,會唔會對小朋友身心發展都好啲?

Jerv2014 發表於 20-5-18 12:54
是超大B, 其實因為驚大抽獎唔知會點,叩門又唔知將會點安排,先諗多d唔同概方案。
...

小一跳去小三,比起K3跳小二唔同,始終幼稚園上小學有gap,好多嘢要適應,尤其係今年停咗咗咁耐課。

樓主,我覺得你仔最終都會入到DB尼種級數既學校,只係遲早既問題,EK好多前輩都分享過資優兒童有類似經驗。你暫時手上無其他offer?

Jerv2014 發表於 20-5-18 13:21
其實有係某校做左accessment可直接讀小二,因為小一已無位☹️

咁你更加唔需要擔心,如果抽中寶校、叩唔到門,都仲有某校讀小二,之後再鋪路轉去心儀學校。
不過恕我直言,你仔學術咁好,超大B考小一都仲未有offer,應該係有啲地方需要改善,所以我話多啲留意佢既身心發展,唔好咁心急。

如果唔係超大(適齡),我都唔贊成咁細個跳級。之前樓主提到仔仔面試唔好係因為唔鍾意講故事,選擇性揀task做都係唔夠成熟既表現,上到小學學唔同既科目、做咩task,邊有得揀。

資優生家長容易陷入迷思,只著眼小朋友學術水平,但懂得適時slow down反而更難得。
‹ 上一主題|下一主題