用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 9月2004 入讀小一 基灣小學(愛蝶灣)
go

9月2004 入讀小一 基灣小學(愛蝶灣) [複製鏈接]

Re: 9月2004 入讀小一 基灣小學(愛蝶灣)

我個女06年入小一, 我對這小學都好有興趣, 可否告知你小朋友是1st round or 2nd round入到這小學,是讀那間幼園?  謝謝!

想請敎有小朋友讀西灣河基灣的媽咪, 小朋友是否一定要參加校內的課外活動, 一般放學時間是怎樣(聽聞每天放學時間都不同因要參加不同的活動)?

除功課外(多定少), 小朋友在校內生活開心否?  

可否分享你當初為何選西灣河基灣而唔選新基灣呢?

多謝KANTSOI,
想知你小朋友是愛蠂灣基灣還是西灣河基灣.
不過兩者我都想知, 這兩校是否要求每個小朋友要參加課后活動, 如果係放學時間約几點.
THANKS,

請各媽咪比意見!  
THANKS,

thank you kantsoi,
咁即每個小朋友都要學樂器,而放學話就2:40但上完樂器都要4:00放學啦!
萁實又要做功課又要錬習樂器咁小朋友有冇足夠時間, 會否做完功課及錬完樂器跟dinner都可能要sleep呢!
請賜教!
thanks,

kantsoi,非常多謝你, 由于距離交表只有2星期所以想多痳煩你提供多一些資料.
1/ 除了音樂有否其他活動?
2/ 是否星期一至五都需要練習樂器?
3/ 3測3考是那几個月份?
thank you very much

KANTSOI,多謝你的有用資料讓我可多了解這所學校.
BTW,你是全職媽咪還是在職媽咪呢?如果是在職媽咪可否分享一下你是怎樣幫小朋友安排時間讀書做功課及鍊習樂器,因本人是在職媽咪, 所以想聽聽你的意見.
THANKS,

kantsoi, 唔該晒你!
我本人真的好想選這所學校只是擔心小朋友真的追唔上,不知你的小朋友是第几round入到基灣.
thanks,

請問是否在放榜日到學校取后備申請表,我需要準備甚麼文件.(是否需要父母兵分兩路一人等放榜一人在學校排位).又考試內容約几張PAPER.(困難嗎?)
叩門對小朋友讀那間幼稚園有關嗎?不知你介不介意告知你小朋友讀那幼稚園?
THANKS,

KANTSOI, 可否告知PROFILE怎樣準備(即申請表外要有COVERING LETTER, K2成績表, 課外活動CERT,是否以上文件已足夠)可否提點一下.
真真唔該晒!

kantsoi,
想請教你多一樣,你小朋友默書是一星期中文一星期英文還是每星期一中一英.
thank you very verymuch!

kantsoi,
小二開始以成績編班咁有几班是精英班, 如果入唔到精英班咁是否學校便唔會理他們的.

唔該KANTSOI
今日約6時看見新基灣的學生便唐突地跟他們閒談,感覺佢哋都几乘同有少許怕羞. 據他們講原來每天約用2小時做功課,都重未計溫習及錬習樂器. 令我有點吃驚呢, 6時回家吃過晚飯再做功課可能都要9時有多咁再溫習還是睡覺好呢但一早7點几就要返學

KANTSOI,多謝你不厭其煩回答問題.
想再多問有關測考, 上下學期均有2測1考,第一次測過的範圍會否在下個測驗再測, 在中期考試是考全個學期還是余下的範圍呢!
THANKS

KANTSOI,
剛剛在第2個TOPICS看到,有BK媽咪講(愛)基灣的小一生一開始便有7-8功課而且重因為追不上而要補習, 更差的重要退學, 其實你小朋友是此校生, 對這些傳言熟真熟假可否比意見.
THANKS,

ANDYRAIN,
謝謝你的回應, 想順便多問. 你小朋友是否派入西灣河基灣(咁選校次序是否1/愛蝶灣基灣2/才是西灣河基灣)呢?
‹ 上一主題|下一主題