用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問劍橋英語或其他英文試對於考私小/直資有沒有用呢? ...
go

請問劍橋英語或其他英文試對於考私小/直資有沒有用呢?   [複製鏈接]

lingan 發表於 17-2-23 15:25
串字有用,學答題都有用。
K2考到starter就無用,少過15盾嘅result 亦無用。
因為好多人已考完flyer,個個1 ...

好奇一問,是否你本人認識「好多人已考完flyer,而且個個15個盾」?
我身邊真的不是「好多人已考完flyer, 仲要個個15個盾!」。兩年前我大女K3時,沒有認識;到今年細佬K3,也沒有認識。

我想講:如果唔係自己第一身的親身經歷,請勿在此嚇怕D家長。

我身邊所認識的(是我親身第一身的經歷):認識同學仔,有人只考Starter 15個盾入 DB, 也有人沒有考任何Cambridge 同樣可以入DB。兩個都係N無人士。

個人意見:其實考Cambridge exam, 純粹為學英文也是好好的training, 有聽講讀寫的訓練,亦同時可以成為預備進入小一的練習。當然考到15個盾,錦上添花,也可放進portfolio 之內。不過有沒有考、與考到什麼程度,根本與考直私沒有直接關係。

catcle  我係其中一個例子, 只是考到STARTER, 冇15盾, 但有神校OFFER.  希望大家唔好相信一定要考晒FLYER, 才有真,   發表於 17-2-24 14:16
sophiali_mama  十分認同  發表於 17-2-23 18:29

iamiris 發表於 17-2-23 17:51
well,我身邊有dbs, dg, sfa,aps,tsl既offer的小朋友,佢地確實有mover or flyer 15盾。而且為數不少呀! ...

這樣可能我身邊所認識的人也不是這一類別吧!因為我所認識能入DG, DB, SFA, APS, TSL 的也有少數有Starter, 也有更少數有Mover, 而Flyer 15個盾真的沒有。我明白K3考Mover 也是普遍,或者考Flyer 也不奇。不過不知道原來現在的K3生,已經「好多」考到Flyer15個盾。

Happy_J 發表於 17-2-23 19:59
當年我囡K3 考Flyers 時,也遇到不少幼稚園手冊啊!

我不否認、也相信現在真的有好多好叻的K3生, 所以已經可以去考flyer。但是為數真的有幾多?十個中有一個?全港K3生中有沒有10%?就算有10%算好多?個人認為連5%都唔知有冇,就算有10%,總不相信考直私時(即剛升K3的9-12月時),已經「好多」個考獲Flyer 15個盾。

Happy_J 發表於 17-2-24 08:36
舊年係英國文化協會考,目測佢嗰組一半一半幼稚園手冊。

利伸:我唔係用黎報直私,因為當時已有私小offer ...
Wow......原來你所認識的/ 你身邊的有咁多!好厲害!所以一樣米養百樣人!這個世代真的存在很多不同能力、不同要求、不同價值觀的人!

retriever 發表於 17-2-24 09:31
唔駛咩CERT, 特別呢D 英文CERT

果D 好學校, 佢地想搵唔係一個HARDISK, 係一個既CPU.
完全贊同!
‹ 上一主題|下一主題