用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 小朋友06年9月讀德望小一家長, 請進來傾 ...
樓主: man15110
go

小朋友06年9月讀德望小一家長, 請進來傾 [複製鏈接]

Re: 小朋友06年9月讀德望小一家長, 請進來傾? !

manmum:

唔駛擔心佢只係暫時"喱埋"牙肉入面, 夠時候佢一定會捐出來見你.   烏冬冬上門牙甩左2個幾月先至捐出來.

YanyanMom 寫道:
manmum,

我囡囡門牙脫掉後, 都好快跟住就出新門牙....不過唔使worry, 每個人出牙既速度都唔同, 順其自然la~~   

[quote]
manmum 寫道:
請問大家:我囡囡乳齒門牙脫掉了4個月,但現在仍未長出恆齒,請問長出恆齒是否要等很久?
[/quote]

我都係呀~ 下門牙好快"翠"成隻捐晒出來,
而上門牙呢就慢好多, 個幾月先至出左dd出黎咋

wanyiumama 寫道:
manmum,

我囡囡個 case 有 d 似。佢一月尾至二月中幾星期內掉了上排兩隻門牙,到而家只係長出半隻恆齒,另一隻仲未出添!真係有 d   。之前下排兩隻門牙好快就出恆齒架!不過唔出都無法,唯有等啦!

MirandaLFY:
理大護眼 polyvision 3間中心資料如下:

辦公時間
星期一至五 上午十時至下午七時
星期六 上午九時至下午六時
星期日及公眾假期休息

理大護眼 ( 沙田) 中心
沙田鄉事會路138跪新城市中央廣場633室
電話: (852) 2153 9660
傳真: (852) 2153 9660
電郵l: [email protected]

理大護眼 (旺角) 中心
九龍旺角彌敦道582-592號信和中心2103室
電話: (852) 2780 9660
傳真: (852) 2780 0505

理大護眼 (灣仔) 中心
香港灣仔皇后大道東183號合和中心4201室
電話: (852) 2866 9660
傳真: (852) 2866 7990

服務範圍:
兒童眼睛及視功能檢查
我們視力的發育最關鍵的時期是在出生至八歲左右,良好的視力對學習尤其重要,所以小童從三歲起便應作定期全面眼睛及視功能檢查。本中心特別為兒童而設計的兒童驗眼室,定會使小朋友樂在驗眼中!
兒童眼睛及視功能檢查包括 :

詳細問症
視力及屈光度數 -(弱視,近視,遠視,散光等)
雙眼協調(斜視及立體感)
色覺檢查(色弱或色盲)
眼睛內外健康檢查 (按個別需要會使用睫狀肌痳痺濟或放大瞳孔藥檢查眼底及度數)
拍攝眼底影像
診斷及建議

眼鏡驗配 ﹣眼鏡及太陽眼鏡
各中心均為有效度數處方之人仕提供眼鏡驗配服務 :

眼鏡驗配服務是一項個人化的專業服務,務求為配戴者在舒適及美觀方面提供專業意見 。
備有多款高品質及時尚 的眼鏡框以供選購。另外我們亦採用高質素的鏡片以確保有最佳的視覺效果 。
能有效阻隔紫外線A及B的太陽眼鏡,是進行戶外活動的必須品。

MirandaLFY,

我唔清楚係咪同一機構.  
我囡囡3年前唔係轉介去理大, 而係亞皆老街眼科醫院跟進.

MirandaLFY 寫道:
AM, Thanks for your information.

我想問健康院給我的電話, 我打去預約, 她們說地址在理工大學裏面的, 跟您所說的理大是否一樣, 我已約了今個星期四幫仔仔檢先, 費用要500過程約一個小時, 如其他的檢眼是否差不多, 最重要好及詳細.

cheukmom:
嘻嘻....仲未考完試已經諗定喇, 老師應該會寫手冊提醒囡囡要帶甚麼回校.

各位GH's Mama,
努力多2日.......到星期三就可以fever......哈哈哈     

cheukmom 寫道:
請問各位....考完試後返學係唔係不用帶書呀   

manmum:
好媽媽   

manmum 寫道:
今日連食飯都留在公司,出題目等聽日假期可以溫習:-|
作最後努力!

今年好似過得特別快, 斬下眼又到學期完結    

呢年烏冬冬長大左好多, 學識左好多野, 又無咁依賴人地照顧, 由幼稚園一舊飯到依家可以自己照顧到自己, hm.........唔知烏冬冬幾時可以自己溫書呢    

manmum,

stranger   

希望透過呢度既留言, 等其他家長知道多d有關GH, 唔駛收錯風, 亂諗亂估  我舊年7月報GH都係靠kristyma, lauerica 2位媽媽過料, 多謝佢地呀  

過去一年, 多謝呢度各位媽媽解答我呢位烏冬冬阿媽   特別係yanyanmom, cirrus

GH 不是perfect的, 有地方我想改善架, 20號已經考完試, 早d放暑假就好喇, 如果.........7月1日慶回歸又慶埋暑假開始你話幾咁完美呢        

cirrus:
pls check PM.
‹ 上一主題|下一主題