用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學(彩石里)-P.3(2009/2010)加油站 ...
go

聖若瑟英文小學(彩石里)-P.3(2009/2010)加油站 [複製鏈接]

Hello!
各位SJACP媽媽大家好, 放了一個超長的暑假, 終於都要收拾心情開學了!
時間過得真係好快, 不知不覺矇仔明天就開始讀三年級,話新唔新,講舊又唔太算!希望大家以後在這裡多多交流, 尤其係P3的媽媽, Thanks you very much!

進進媽:
暑假前我曾經跟副校長小談一會, 她說新學期每堂會縮短5分鐘, 然後每天在最後一節增加一堂"導修堂",這堂是給學生檢討當天所學的有什麼問題或功課唔識,爭取時間問老師!我本人覺得這安排係好的, 但我害怕D小朋友只掛住快快趣趣做晒功課............,
矇仔今年讀3C, 進進讀哪一班?
   0    0    0    0

進進媽:
哈!哈!我都好開心, 矇仔終於都可以同進進一班了!琴晚我話比佢知, 佢話今日要查下邊個係進進喎!
家長會我都有去,  Miss Chow真係幾靚女, 番到屋企我第一時間就話比矇仔知!不過佢無乜反應!
矇仔舊年下學期已經無學小提琴了,實在兼顧唔到!如果第日音樂要考樂器,都唔知點算!!!!!

原帖由 進進媽 於 09-8-31 19:54 發表
矇仔媽咪:
yeah yeah
進進今年也是3C,終於有機會和矇仔一班了,
我們可以有更多交流機會,家長會那天你有到嗎?
MS.CHOW班主任幾靚女woo~~
放了長假後真的有點不捨,阿仔沒有太多反應,
反而是我不捨得,晚 ...

終於都攪掂晒d通告喇!今晚填咗好多表.........
好攰呀!!!!!!!
進進媽:
我問矇仔坐哪裡?佢話入門口第二行第二個位,不如我send個pm比你, 等佢哋自己相認吧!

原帖由 進進媽 於 09-9-1 20:23 發表
pomama:
我星期六也看到寶寶1A班.
音樂節是不用選拔,報名便可參加,開課後會有回條返,
我的用意亦不是比賽,只是想給人評評分,看看進進的進度和專業人事的評語,聽進進講,寶寶也拉得不錯,不如你又考慮參加.
ianmami:
係 ...

Ianmami:
Ian 仔讀P.2 哪一班?

原帖由 ianmami 於 09-9-1 14:38 發表

WOW 你地可以同一班真係開心.  ian 都同好朋友一班...

好抱歉!我記得矇仔P1的ECA係"非洲鼓",舊年的P1先改為fencing or 體操, 所以我想P3的媽咪可能比唔到意見了, 除非舊年小朋友有另外join課外活動!

原帖由 611611 於 09-9-3 10:17 發表
進進媽及各位媽咪:

我想問p1 ECA - fencing 是否比較教得普通,因為囝囝在外面同一機構自行報名8堂學費$1200(每堂1.5小時). 但跟學校學全年成20堂只收$1300.收費相差很多.

...

進進媽:
哈!哈!他們都知道大家的身份拿!我昨晚番到屋企,矇仔已經瞓咗!等我陣間再問下佢先!
矇仔有參加ECA游泳,我其實唔太祈望會........
不過當做下運動同訓練佢自理能力!
矇仔自己都有D worry, 唔識換衫! 點算?

原帖由 進進媽 於 09-9-2 19:52 發表
矇仔媽咪:
矇仔今天巳經和進進相認,但進進竟然在課室公然問你仔仔是否矇仔,進進也很高興和矇仔相認.
all P.3 mum:
請問你們有沒有參加今年的ECA游泳,我聽聞一般,
所以沒有參加. ...

進進媽:
原本矇仔每星期日都係跟"泳會"學游水,但佢話操水好辛苦,唔想學了,我都費事唔迫佢!而家改為打網球, 佢打得好開心!
所以我就再比佢係學校學游水,等佢做多樣運動!fit d!!!!!!

原帖由 進進媽 於 09-9-3 14:59 發表
cheukcheng:
我見解和你一樣,也覺得游完水再參加下一輪活動,
沖身又可能不夠乾淨,好像不太好,最重要是阿仔也不反對
留在學校剪紙,你是選了剪紙還是選了閱讀呢??
矇仔媽咪:
你不是在外面參加了泳班嗎?
也參加學校的?? ...

pomama:
哈哈!真係好啦!矇仔多個伴!不過我又開始擔心到時學游水佢會張d野漏低晒!  
To: P3 Mum
有關V.A.我都有一個問題,以前P.1&.2,學校會有一盒粉彩派的, 今年是否要我們家長自己買? 我見張小memo寫粉彩&廣告彩?你們有買嗎?買哪種好?

原帖由 pomama 於 09-9-7 22:53 發表
矇仔媽:
  我亞仔今年ECA都會參加swimming,皆因佢星期五並沒有其他課外活動,時間充裕。

進進媽:
是粉紅色的!右上角寫"增訂版",右下角寫"3",
第1頁左下角寫"2008年最新修訂版"!

原帖由 進進媽 於 09-9-10 20:20 發表
P.3 MUM:
我想問你們的課本"長河小學生趣味學成語"
是粉紅色還是籃色的?
因我那本是四年班學生給我的(籃色),
但阿仔話今天見同學仔的是粉紅色,對嗎? ...

P.3 All Mum:

Please confirm the scope of 1st English Dictation
on 29-9-2009
English Reader PP27-PP28?

原帖由 pomama 於 09-9-10 23:04 發表
Joyce 101
  我亞仔不是3B班, 是3A班。我囝囝今天只有G.S. workbook & 國生only。其實你亦無須太緊張,這幾天功課無幾,再加上明天只是半日課,相信你囝囝明天很快便會完成家課。
  至於G.S. Dict,我班也未到通知。

...

進進媽:
可否告我22/10/2009 Chi Dict 範圍?
Thanks!

原帖由 進進媽 於 09-10-1 15:23 發表
ianmami:
我今年P.3也很多啊!!
功課每天差不多8樣,而且很花時間做,
課程亦教得很急,可能要應該TSA關系,忙過上年很多啊!

進進媽:
Thanks! 不過我知道的範圍同你有點不同,
課文(8)課,
矇仔話係背默第二段,
由"安徒生從小就喜歡幻想...........原來打種的一盆花凋謝了"
其他P3 mum 可以 confirm 嗎?????
今年真係忙過舊年好多,好多,........
功課又多又深, 我晚晚食完飯再檢查矇仔d功課, 已經九點多, 根本就無時間溫書,
另外老師教書又教得好快!真係要努力D先得了!

原帖由 進進媽 於 09-10-15 21:48 發表
矇仔媽咪:
22/10中默
中默詞(7)課
課文(8)課,讀全課再抽來默
成語P.12-P.16
普通話 P.13
另外,有否覺得今年忙了很多呢?
比二年班忙了很多.

網上有D網站有得講解, 你可以試下!

原帖由 東東媽咪 於 09-10-28 20:34 發表
咁死得,我都唔識!點教佢好??

東東媽咪&進進媽:
相信比起你們兩個, 我肯定是EQ最差的一個!
每天放工回家, 拖着疲倦的身軀, 仲要睇個仔D功課, 放假又要陪佢溫習,無晒自己的時間, 有時真係好唔開心!
最重要是我緊亞少爺唔緊,甘先激氣!
仲有唔夠一個月就考試喇, 我已開始prepare D notes比佢溫, 比朦仔睇佢連望到唔望, 我睇下自己可以忍得幾耐!!!!!!
Sport Day, 未決定去唔去, 睇下朦仔洗唔洗比賽先決定!

原帖由 進進媽 於 09-10-30 22:55 發表
東東媽咪,矇仔媽咪:
如不是在BK交流,我還以為自已才有這情況,原來其他媽咪也在挑戰中,真是要加緊努力了!
你們運動會會出席嗎?

Yes!
矇仔家課冊度寫可以自由換季節!

原帖由 芝麻街 於 09-11-15 16:39 發表
各位媽咪,

有事想請教,  明天可否著冬季校服 ?
因通吿寫 23/11先至開始換季

唔該哂

芝麻街

東東媽咪:
我同矇仔溫書嘅方法都同你們差不多! 不外如重做worksheet & 作業, maths d km m cm mm 矇仔都好亂, 但我教佢時, 佢又話識, 仲教番我轉頭,話畫七個格就可以由km to mm了,
進進媽:
我在矇仔facebook 見佢add咗進進同其他同學, 這兩三個禮拜我無比佢開facebook, 考完試先再比佢玩啦!
All Mum:
倒數"2"天.........

原帖由 進進媽 於 09-12-1 13:18 發表
東東媽咪:
我和你一樣也是把worksheet scan給他再做,
但仍是錯一些很大意的東西,
中默景然把"春"字也寫多一劃變成錯了,
他自已也覺得自已很大意
有否覺得maths 的 cm mm km 那些混算仍不太 ...

進進媽:
矇仔同我講份Eng Usage好深.........
但無講details?
Readers 佢話生字填充個d係"撞.....
唉! 都唔知點算!
原帖由 進進媽 於 09-12-3 15:37 發表
東東媽咪:
中文我覺得閱讀理解比較難,
進進反而話今天READER第一部份好深,
ENG 昨天用很長時間溫了 INVITATION CARD, LETTER.
今天竟然無出

All Mum,
未收到考試卷前我已不斷同自己講,不要甘緊張, 不要抱太大期望......因為當你經過6次考試後,就知道越期望就越失望了!
這次矇仔考得比上次好dd,但作為媽媽仍會覺得他錯係好多唔應該錯嘅地方, 小心d就應該多d分.............不過當你發現好似Maths paper 要在45mins內做43 條 questions ,對於一個8歲的小朋友, 我認為都幾吃力!
作為母親我在這裏同大家分享,一次考試並不代表成功或失敗, 我只在乎在過程中, 我們經歷的一切!
各位媽媽,努力吧!

原帖由 Joyce101 於 09-12-9 13:40 發表
P3 Mom,

考試卷派晒,驚嚇就無,但都有點失望,有進步的科目當然開心,但 Eng 及 G.S. 就認真麻麻!

我又唔想做到考試前又鬧,考試後又鬧!好苦腦!

點都好!我相信仔仔都唔細,佢都想拿好成績,慢慢教佢、幫佢囉!

緊張的話,全家都慘.... ...

進進媽:
係呀!我們一家三口都去見Miss Chow! 親子旅行你去嗎?
或者到時可以再傾!
Merry Christmas!

原帖由 進進媽 於 09-12-21 22:28 發表
矇仔媽咪:
請問你今天見家長是否穿灰籃色衫那位?
約8:30am.
我見那位公子很像矇仔,如是真的我便是排你
後面那位媽媽了.

進進媽:
我也很高興碰上你呀, 真的要搵個機會詳談!
sorry!我已全程投入holiday mood!
D 功課我完全未睇過, 明晚要努力了!

原帖由 進進媽 於 09-12-22 20:15 發表
矇仔媽咪:
yeah!!!我當時唔敢和你相認呀!
認錯人好玉酸,親子旅行我會去,到時可以再傾.
有否發覺聖誕假期的maths功課有些是未教的.
又要自已操勞教他做了 ...
‹ 上一主題|下一主題