用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官立小學谷到死?
go

官立小學谷到死? [複製鏈接]

我本來對九官和華德都好有好感, 但諗住九官無宗教分會容易些....

但有朋友話官立的小學一般都是谷些,要求高些,壓力大些, 老師都嚴些. 因朋友呀仔入咗農圃道官立不到2個月就頂不住走人了. 因為佢唔想再日閙夜閙去跟功課了....

因我呀女是非催谷形反叛性強的人, 我怕我follow不到. so想找些活動教學但有底線的小學,使她和我都有個輕鬆的校園生活…所以我心儀華德, 但我又非本區又非教友,才會想想其他好學校, 同區的無咁熱的只有九官. (因是跨區只可一次機會架咋)
各位有無家長可以比些意見呢?

另深水埗的好小學多嗎?升中網又如何呢?
謝謝您的幫忙 !
   0    0    0    0

我仲聽人講保良局的學校都是咁谷喎...
我都相信是同家長的要求有關..我是個無乜要求, 但求呀女開心我又不用天天苦戰就ok架啦...最怕功課多過乜咁,到時又話學多野樂器, 咁就死都唔得閒囉...
我是在職媽咪(呀爸又無q用得把口嗰隻),好想同呀找間不太差又頂得住上中學的小學咋!!!
同區又唔太多choice...又要諗埋升中網....救命呀!!做呀媽真辛苦...
有無九官的媽咪可以分享吓呀...謝謝

如果想入QC咁就真是小學一年級就開始去谷, 否則入到都頂唔住...仲要預埋又中一開始全程由補習老師去教學校課程直到畢業, 因我知道佢地的老師大部分時間是不用教書的..(因個個都識哂)

原帖由 cherrynequ 於 10-1-22 14:59 發表
我的睇法係: 如果你 target 係 QC 而你小朋友係好 SMART 的話, 入軒小上係比較穩真 (因為位多), 但由於軒小上唔係好谷小朋友 (相比起其他津小), 所以如有幸入到軒小上, 你最好都自己去谷下個小朋友, 比佢有心理準備 ...
‹ 上一主題|下一主題