用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報30間幼稚園多唔多?
樓主: 9284
go

報30間幼稚園多唔多? [複製鏈接]

唔緊要, 其實我自從出左呢個post之後, 好多mama都pm我, 叫我比個list佢地參考, 我就通通都唔reply, 因為我覺得點解呢d家長連呢小小時間都唔肯為個小朋友去付出呢, 我所得番黎的資料, 全部都響bk或internet找到, 我自己都花左唔少時間做research, 又打電話問學校, 又上google/yahoo/天書找資料, 而所有pm我的人, 就只係肯為佢地的小朋友send一個pm比人就想取得別人的功勞, 未免太兒嬉了吧

原帖由 NICOLE123 於 10-5-28 13:09 發表

唔好霸左樓主既topic . 呢d野留番pm講

我自己從來唔發呢d reply, 有咩比自己親手做更有誠意?!

原帖由 LittleKiwi 於 10-5-28 13:25 發表
講到呢句, 之後好會有好多回應話: PM ME PLS......  

sorry, 先旨聲明, 沒有針對任何人說出以上說話, 只代表本人立場

讀呀, 不過都係讀返而家呢間屋村學校, 因為費事佢今年又轉, 出年又轉

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-28 10:29 發表

我重以為你睇左大家意見會加!

你B今年讀唔讀N1?

其實都係架 ^^

原帖由 LittleKiwi 於 10-5-28 13:41 發表
咁都係交流o者, 問你個list 個d人又係既, 拎本天書delete d 咪就是了嗎.....

所以話呢,好似我咁報2﹣30間的MAMA,大有人在

原帖由 tseleebb 於 10-5-29 23:22 發表
I agree absolutely.  My little boy is a small BB and he will be in PN this Sept.  I think I may do the same for his K1 application as you did.   Thank you for sharing your thought and experience.

睇完以下呢條link之後

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=7

我決定從我果30間學校list入面 delete 左 york......雖然我未報york (很慶幸我連$30報名費都未益佢地), 但已經深深感受到york的準家長的唔開心及不滿情緒

其實就算佢地有十萬個唔開心, 但係唯一佢地仍然對york的英文程度依然係有信心的, 只不過, 如果入讀一間平價kg, 再比佢讀出面的英文班, 加埋的學費可能都未及york咁貴, 所以如果係為小朋友plan了3年唔想轉校的話, 而又希望家長及小朋友都同樣開心, 我相信york都唔係我杯茶

梗係我自己帶阿囡去in 啦, 呢d野邊可以假手於人架, in 我就未必in 得哂咁多間, 我都預左有d會撞期, 但我target左果6間, 我就一定會去

至於你話4000幾人爭幾十個位, 最衰都係果d咁o既名校, 一窩風開哂響九龍塘, 如果有一間開正響我屋企樓下, 我都唔想誇區呀, 你估真係去到九龍塘個人會飛咩

如果有一直睇開我呢個post都知, 我而家target左果6間full day kg, 全部都係有n班的, 即係根本k1的位會放好少出黎, 仲要本身果6間都係有d名氣, 即係大把人爭, 至於話可以報返屋企附近果d, 係就係有, 但係我唔想再比我個小朋友讀屋村學校lor, 無錯, 我係帶左有色眼鏡, 但係有邊個唔係人望高處的, 屋村學校除左師資無保證之外, 環境衛生都係一個好大問題, 我個女由入學到而家未夠一年, keep住病無停, 大大小小的病都在學校感染過, 你未試過的話, 你根本唔會知我有幾唔想個女再讀呢d學校

其實係有出名的全日班, 仲幾好添, 不過真係唔多, 仲大把人爭, 錢已經唔係考慮因素, 如果小女入到, 真係其他果廿幾間都可以唔去interview, 但係談可容易呢, 雖然係有好多家長唔想小朋友返全日, 但係亦都有好多好似我呢d在職mama, 又唔想請工人, 平日又無人湊, 好多都會想搵間好的全日kg比小朋友返, 我咪就係要同呢d家長爭bun頭lor, 你地估我好想同個女in成廿幾間咩, 有頭髮邊個想做xx

原帖由 NICOLE123 於 10-6-1 14:50 發表

我又覺得佢唔係想入名校喎
佢想入有全日班既幼稚園
好似無咩出名有全日
而且好多家長都唔想小朋友番全日
情願番番d時間去學其他野

好奇一問, 教學理念其實係d咩?小朋友開心成長? 傳統教學法?黎黎去去咪又係果d"官方"野, 有無人真係可以教下我點樣去理解學校的實際理念同我個小朋友係真係夾呢?

查實我份都唔錯的工, & 公司benefit都幾好, 如果小朋友病, 我就要sick leave 陪佢 (我一個月可以有2日sick leave), 如果小朋友暑假, 可能我果間係育嬰院, 假期比較少, 我就會用我自己的annual leave 陪佢 (我一年有15日annual), 老闆知我有小朋友, 有時都隻眼開隻眼閉, 遲到早退講聲就得, so far而家都仲撐到, 不過如果第時真係要讀出面的kg, 暑假咁長, 可能真係要搵個保母湊返一頭半個月了, 而家都唔敢唸咁長遠

原帖由 NICOLE123 於 10-6-1 17:19 發表

其實我想問下. 如果小朋友病 / 放假 / 暑假 你點打算 ?
我都有想過個仔番全日可以唔要工人.不過實情係想唔掂

另外我都想講 邊個有頭髮想做xx 呀 不過無工人又要番工真係無辦法者. 對住個工人好難受架 :;pppp: ...

嘩, 如果我個女入左你果間學校, 咪一年返得果幾日學?!

原帖由 rean_chau 於 10-6-1 23:31 發表
小朋友有病有時唔係一日兩日就搞得掂架.. 我個仔返N班,流少少鼻水就叫你返歸,睇醫生食藥又唔係即時好得返晒. 試過一個星期返得一日學.真係睇醫生睇到暈!!三十日大假都唔夠用. ...

係呀, 你地千祈唔好學我呀, 我承認我係唔理智架, 我都好希望個個媽媽都聽你話, 報幾間就算.  我想話比你知 (唔係串你), 我真係唔係呢個世界上的希有動物, 我只不過係夠膽出聲話比大家知我報30間, 大把人好似我咁唸, 但係唔夠膽出聲 or 能力做唔到咋....你咁樣單單打打我有咩意思呢

原帖由 calbee6 於 10-6-2 13:42 發表
呼籲各位打算今年報k1的家長能夠理智d, 唔好受其他人影響, 唔好睇完呢個post, 驚執輸個個走去報30 - 40間. 報一d各位覺得心儀的學校.  千祈唔好苦了自己又苦了bb :( ...

真係好, 如果我出聲reply佢, 就好似我為左自己而撑咁, 唔係人人都咁幸福, 小朋友有病, 打過電話就有人幫手架, 話人自私果個人, 係咪仲未學識體諒別人呢 ?
原帖由 BabyISC 於 10-6-2 14:24 發表
小朋友有病,家長不能請假作伴,局住要番學,邊個想喎,人在江湖,身不由己.我認識一些老闆朋友,自己高堂,子女有病都唔會請假,佢地又點會體諒別人
如果抱恙上課叫自私,又好似有少少言重左,
我是幸運的一群,有人幫忙, 老闆 ...

如果一日半日, 我阿媽都可以幫下手, 多過3日的話, 我就要自己唸掂佢啦

原帖由 kitmantsoi 於 10-6-2 14:32 發表
唔好意思, 义開小小話題, 查實樓主想唔請工人小朋友返全日班我都有諗過cos my helper resigned.我份工D annual 多樓主小小, 早走都ok.但唔計小朋友病, kinder黄雨, 三號風球都無學返, 咁點算lei? 唔通開開下會黄雨就 ...

very pleased to have your support "Every mother wants kids have rest, they are not intended to contaminate your lovely son. What if, a helper is not affordable to some family?"

原帖由 BabyISC 於 10-6-2 15:56 發表
I got stable job, I got flexible working hour, I got good boss, I got annual leave, I got sick leave, I got helper, I got relatives to take care of my children no matter storm/sick/rain sign/pandemic  ...

咁我都係一個負責的mama, 小朋友病, 真係要局住番學的話, 我都一定會幫佢帶口罩的, 之前幾次, 我個女都感染過大大小小的腸病毒, 手足口等等呢d高度傳染的病, 我點死都死幾日大假出黎, 在家陪佢, 因為我知道如果我比佢返學, 只會傳來傳去, 可能我個女好番一星期之後, 又比其他同學"野"番, 但係, 如果係果d傷風咳呢d所謂的"小病", 我就一定比佢番, 因為呢d病菌, 就算我唔帶番學, 我讀緊個間育嬰園根本長期都有小朋友keep住咳, 除非同佢轉校o者, 如果唔係總有一日要小朋友"嶺"過野先至有擴體

原帖由 NICOLE123 於 10-6-2 16:09 發表

我記得你之前講過你唔係無人幫
只係你唔願意請工人.你有你既理由.

而且不要忘記我係講小朋友病家長要佢地番學仲要 "唔帶口罩" 係自私既行為.!!我唔覺得我呢句係唔識體諒別人 !! ...

其實我出呢個topic都唔想發展到會大家"單單打打"或唔開心的收場, 由day 1 開始, 我都有一直收集大家意見, 收下的人:
iantsang
lyhv
nicole123
brrbaby2007
sheffield
好多謝你地一直都比好多意見我, 你地係reply我最多的人, 或者有時我講野比較直, 我亦好明白大家都唔想見到別人的小朋友友辛苦, 所以其實我都一直努力緊, 從我的30間kg list入面, 慢慢cut 下cut 下, 而家已經cut左3間, 都要多謝你地的意見, 希望大家在bk繼續和諧和平地開心暢所欲言

都係架, 一日咁多個鐘響公司, 唔上黎吹下水, 真係好難捱, 返工其實係用黎relax, 放工先至係另一份更辛勞o既工的開始

原帖由 NICOLE123 於 10-6-2 16:38 發表

未客氣啦.
呢度都好多有份量/氣量既家長係度幫人
我都係上黎吹下水者
唔係一日係公司咁多小時 時間好難過
‹ 上一主題|下一主題