用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報30間幼稚園多唔多?
go

報30間幼稚園多唔多? [複製鏈接]

九成都係明校, 因為想漁翁撤網, 仲未計其他8間半紅不黑果d, 我唸總有一間收阿囡掛? 因為佢係細囡, 七月出世, 仲係超慢熱型, 有d怕佢無人收, 我會不會誇張左d呢
   0    0    0    0

唔係呀麻,你玩自己定玩你個囡呀, 大人辛苦, 細佬又辛苦.

其實七月都唔算細囡, 我個囡十一月上年都無報咁多, 十間已經超多

醒目開學勳章

First of all, July born is not consider small B except for very very few kindergartens' consideration (e.g. SPK)

I think the problem is not whether applying for 30 kindergarten is too much.  The parents can certainly apply so many if they have the time to prepare all the materials and fill up so many application forms (and line up to return the form for some kindergartens).  It is not a bad exercise if time is allowed.

You won't be able to attend all of the interviews though, and my advice is don't even think of doing so.  A lot of interviews are concentrated in weekends of November and December.  So, interview time will crash for certain and personally I don't enjoy attending more than 1 interview per day.  So, applying more is fine, but my recommendation is to focus on interviewing only to the amount that the whole family can accept, physically and mentally.

原帖由 9284 於 10-5-20 13:01 發表
九成都係明校, 因為想漁翁撤網, 仲未計其他8間半紅不黑果d, 我唸總有一間收阿囡掛? 因為佢係細囡, 七月出世, 仲係超慢熱型, 有d怕佢無人收, 我會不會誇張左d呢 ...

醒目開學勳章 王國長老

七月出世, 唔算細女.

十間我都覺好多. 更何況係 30 間.. 個人有感. 一定會有些學校既 interview Date 相撞的. 以一位兩歲半的小朋友去Interview, 一下子見咁多間也會累呢. (大人都會倦)

其實小朋友一定有書讀, 問題讀個間係未你想要的!

原帖由 9284 於 10-5-20 13:01 發表
九成都係明校, 因為想漁翁撤網, 仲未計其他8間半紅不黑果d, 我唸總有一間收阿囡掛? 因為佢係細囡, 七月出世, 仲係超慢熱型, 有d怕佢無人收, 我會不會誇張左d呢 ...

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

你搵工見30間攰唔攰?

我個人認為, 唔好盲目因為"名校" 而報名, 你可以簡單了解一下心儀學校的特點/ 學校地區 等各方面的因素, 再決定報那一間kg, 你諗下, 你要填30份報名表, 有些仲要答問卷, 而且面試都係集中係oct - dec,好多時會撞期, 可能1日要走幾場, 而且個個星期六,日都去面試. 真係勞累的.

其實小朋友轉變得好快, 唔駛太過擔心, 我諗報10間以內都ok.

url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 bellabella_oh 於 10-5-20 13:22 發表
你搵工見30間攰唔攰?

Can you tell me which are they? I want to know which are the 30 famous kindergarden.....

醒目開學勳章

30間也未免太誇張吧...

十間點都夠喇

揀d arm你B讀既,5、6間就夠了

而家講緊佢一世人o既將來, 辛苦2-3個月, 都唔係太過份o者

原帖由 KPKmama 於 10-5-20 13:04 發表
唔係呀麻,你玩自己定玩你個囡呀, 大人辛苦, 細佬又辛苦.

本身我返緊果份工唔係太忙, 所以填form交表呢d根本都唔係問題, 而且間間kg來來去去都係叫係copy果幾樣野, 完成一份app form根本唔需要好多時間

反而我仲擔心撞期, 我就係驚, 所以先要報多幾間

原帖由 iantsang 於 10-5-20 13:13 發表
First of all, July born is not consider small B except for very very few kindergartens' consideration (e.g. SPK)

I think the problem is not whether applying for 30 kindergarten is too much.  The pare ...

醒目開學勳章

I can understand you are trying to do the best for your child.  But don't put all the hope for the future on just one or two thing.  Kindergarten is just part of the beginning of a very long road.  There are rooms for changes.

My assumption of you applying for so many, is that you would like to take more time to consider which kindergartens are suitable for your child.  Applying more is a way to protect your chance for interviews, but doesn't mean you should interview them all.  MORE DOESN'T MEAN BETTER.  Hope you understand what I mean.

Ian

原帖由 9284 於 10-5-20 14:36 發表
而家講緊佢一世人o既將來, 辛苦2-3個月, 都唔係太過份o者

如果安排得到的話, am一轉, pm一轉, 我估都仲acceptable掛 ?!

原帖由 JoJo 於 10-5-20 13:14 發表
七月出世, 唔算細女.

十間我都覺好多. 更何況係 30 間.. 個人有感. 一定會有些學校既 interview Date 相撞的. 以一位兩歲半的小朋友去Interview, 一下子見咁多間也會累呢. (大人都會倦)

其實小朋友一定有書讀, 問 ...

我囡囡係06年12月尾既超細b,我前年都交左近30間幼稚園既form,當中有九龍塘熱選名校(搏佢位多),港島學校(因熱心既親戚既囡囡就讀中),近家(屯門)既幼稚園。面試日,有好幾間麵相撞,要從中選其一去見,最後都見左大約20間,最後只有3間幼稚園收: 啟思附幼,約克,施德福。因啟思附幼太貴,我地俾唔起,只從約克同施德福二選一,因用小班教學所以選擇左施德福。

當初因對各幼稚園既資訊不多,只覺親身去面試、去感受會較好,俾$30去做site visit希望了解多d; 當中沒有特別為囡囡去準備面試,只話佢知去唔同既學校遊樂場同課室玩,同唔同既老師傾下計....始終因為超細b,真係有難度囉!!!!!!

原帖由 9284 於 10-5-20 14:42 發表
本身我返緊果份工唔係太忙, 所以填form交表呢d根本都唔係問題, 而且間間kg來來去去都係叫係copy果幾樣野, 完成一份app form根本唔需要好多時間

反而我仲擔心撞期, 我就係驚, 所以先要報多幾間

...

其實你都有決定,你問只不過睇吓有冇人支持你而已

回覆 12# 9284 的文章

將來無人知.只知道要個小朋友in30間就好辛苦.

講真, 我唔係好知我個囡究竟係suit活動教學or傳統教學, 我本身都可以afford佢12年私立/宜資, 所以咩小學/幼稚園budget都唔係我要考慮的因素, 我知活動教學係buy開心, 傳統故學係buy academic, 當然我想每一個家長都想小朋友又開心返學, 又鐘意讀書啦, 但係又有幾多間學校係咁完美 (except SC)

小朋友本身係超慢熱, 唔係活潑開朗型, 但係我知佢本質係聰明的, 佢鐘意觀察後再模仿, 本身都係一個聽教的小朋友, 但係就受軟唔受硬, 總之一打佢, 佢就反而變本加利, 反而同佢慢慢講道理, 佢仲會聽下你話, 我都唔知究竟咩幼稚園先至suit佢, 有無人可以比小小意見?

原帖由 tammyhw 於 10-5-20 13:35 發表
我個人認為, 唔好盲目因為"名校" 而報名, 你可以簡單了解一下心儀學校的特點/ 學校地區 等各方面的因素, 再決定報那一間kg, 你諗下, 你要填30份報名表, 有些仲要答問卷, 而且面試都係集中係oct - dec,好多時會撞期,  ...

其實30間, 其中有10間都係九龍城d名校, 其他係分散在港九新界都有

原帖由 foreverfriends 於 10-5-20 13:38 發表

Can you tell me which are they? I want to know which are the 30 famous kindergarden.....
‹ 上一主題|下一主題