用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) ...
樓主: mumepen
go

啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) [複製鏈接]

Re: 啟思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)

wawa,

呢度成日都係得我地撐場呀, 呵呵呵.

仔仔今日返黎成日係度講......唔知講乜, 岩岩我先聽到最後果句係"粒粒皆辛苦"(普通話), 哎, 我而家上黎搵返前3句呀, 我已經唔記得晒啦.

hi all,

今日佢地整真既cookie呀, 仔仔不停咁講, 好興奮, 之前整過泥膠壽司同pizza, 都幾靚喎, 班主任仲係簿度俾評語"做得不錯!"

個"飧"真係讀"孫"音架, 俊堯個爹地都係咁話喎.

而家仔仔唔訓午教啦, 一直玩到9點幾, 我就黎"死"囉, 呵呵呵. ^_*

學校開放日岩岩過, 睇怕都無咁快又有囉.

hi wawa,

我仔好細個就話第時要做飛機師, 而家都仲未變, 爹地成日同佢講要英文同數學好先得, 不過我只係想佢搵份固定職業, 最好做個普通文員, 日頭同我食個早餐返工, 放工返黎食飯飲湯, 大假一齊去旅行, 老公話~~~妳唔駛諗啦, 有都係同女友啦, 嘿嘿嘿. ^_*

wawa,

可能妳仔仔都係對數字好敏感既, 我仔仔舊年暑假自己學識單位加減數, 而家進軍雙位加數, 可加到百位. ^_*

好潮濕呀, 尋晚終於開左冷氣訓, 今朝返學見課室都無開冷氣, 唔見佢地熱唔熱呢......, 不過見有d小朋友仲著冷衫校褸, 我仔仔只係運動衫已開始出汗呢.

hi all,

今日終於見到陽光啦真係心情都靚d, 仔仔一早起身返學, 前幾日佢成日話叫風姐姐出黎吹走霧哥哥......不過好似話星期六又落雨.

舊年k1讀書計劃係10本(自訂), 今年係20本, 星期日同仔仔去圖書館借書, 今年有2頁報告係要指定睇英文書, 而家一晚睇一本都幾好.

係呢你地同仔仔女女玩咩架?? 上星期日仔仔話要野餐, 點知又落雨, 我地買晒食物舖左膠布係廳地下玩野餐, 佢又玩得好投入喎, 呵呵呵.

wawa,

不過讀書計劃個意義係睇完識得講返出黎喎, 你仔仔已識?? 我仔仔k1就未得啦, 而家就可以簡單講返, 但有時都要提示, 英文就真係仲未掂囉, 而我會一星期借6本(2本英文4本中文), 每晚講一本, 第2晚要佢講返之前果本.

hi wawa,

咁妳仔仔係咪識講返成個故事俾妳聽, 同埋明白書中表達既道理?? 我記得k2開始我仔仔先識講完整既"3只小豬"俾我聽, 同埋書中想表達既意義, 我都係好細個就俾書佢睇, 又係俾disney個套教材佢睇, 但係好似對數字興趣大過睇書.

今日終於可著短褲啦.

復活節又黎, 計劃去邊樹玩呀?? 我book左10號黃金海岸住1晚, 等仔仔玩下沙同踏單車, 佢呢期鐘意食自助餐, 我地間學校早放假應該唔係咁多人去卦.

hi DOUGLASMAMA,

無呀, 因為套野係好友送既.

妳仔仔咁叻表演唱歌, 我仔仔k1時好怕羞, 先生話幾個一齊唱就得, 自己一個就未試過. ^_*

hi all,

今日仔仔返黎好好唱口, 佢學左首新歌.

復活節要整"帽"返去, 家陣同老公諗緊點整, 真係頭痛......

hi all,

今日妳地有無去學校呀?? 入門口處搞個模擬餐廳, 仔仔返學時已好興奮, d玩具食物又好鬼靚喎, 佢睇左好耐先上去丫, 放學時又講佢做寫單, 睇邊張台要order野, 跟手俾廚師整, 又羅返去果張台, 我心諗咁即係做樓面啦, 呵呵呵.

係呀星期五先羅帽返去呀, 我地已諗到點整啦, 聽日去買料, 哎, k1已整過一次, k3唔知駛唔駛, 查實我地以前做手工都好水皮, 家陣真係考起, 又唔可以買又要有創意又要特別又要岩節日, 當然仲要親子, 即係佢都要有份整, 老公話仲難過返工, 哈哈哈.

hi wawa,

不如下次抽時間去睇下佢地既學校生活, 影下相, 佢地會好開心同埋自己都有一個好好既回憶, 人地話全職媽咪點點點, 我就覺得好enjoy, 日日一齊返學放學, 知道佢做緊咩, 睇住佢長大成人, 雖然我去做野會多d$$, 但呢d經歷過左就無, 哈哈哈, 係度齋talk......

今日又有同學仔係m記生日會, 仔仔好開心.

hi wawa,

嘩, 妳咁快整好啦, 我地只係諗左, 聽日去買料整, 仲未知掂唔掂, 呵呵呵.

今日熱到死丫, 聽日打算俾佢著夏季囉, 不過好似話星期四五又落返雨.

hi wawa,

今朝同仔仔著短袖衫長褲, 羅埋冷衫, 到課室見開左冷氣, 即刻同佢著返冷衫岩岩好, 叫佢出去玩時先除; 有d同學仔著晒短衫短褲, 真係驚一冷一熱攝親.

hi lui,

學校有車隊, 可打去查詢; 點為之keep close contact呀?? 如果有事可打去同先生傾, 如小朋友無返學班主任會打黎問候, 咁算未呢?? ^_* 歡迎妳加入哦.

hi wawa,

不過如果著長袖出去玩遊樂場就真係熱死啦, 返課室又會冷親, 所以我叫仔仔出去玩前除衫.

哎, 頭先去買料買唔到丫, 係發泡膠整既復活蛋, 諗住俾仔仔自己上色再整係帽上面, 一陣又要出去搵.

hi wawa,

仔仔中招啦, 前日返學時已聽到d同學仔咳, 終於夜晚就咳同流nose涕, 今日休息囉. 可能學校突然開冷氣, 之前話27度先會開, 所以坐校車d小朋友(著短衫短褲果d)就中晒招.

hi wawa,

haha.......終於都完工, 今日個個都話佢得意, 佢又一早起身好開心, 我地羅埋相機去影相.

hi wawa,

今日老公返工, 我同仔仔係屋企做功課, 都幾多野做, 仲有d要戶外做, 真係夠晒親子, 呵呵呵.

星期一本來plan左去黃金海岸住返晚, 不過見天氣報告話有雷暴就取消左囉, 妳地又有咩節目?? 出唔出外旅遊呀?? 我仔仔d同學仔就好多去日本, 可惜我老公放唔正囉(佢要輪班)

hi wawa,

老公做消防, 返2放1, 另每月有1次連放5日, haha~~~所以成日去接仔仔放學, 初頭d人仲以為佢不務正業.

尋日我地都去左黃金海岸, 撞正5車大相撞, 塞左個幾鐘, 今日有無睇報紙呀, 呵呵呵, 仔仔係車度又肚餓, 我又想vv, 幾辛苦先捱到開車, 不過後黎都幾開心, 老公預先放d硬幣係沙度, 仔仔用鏟搵返出黎, 又搵到好多靚貝殼.

去英國得幾日少d喎, 不如暑假去, 我地都諗住去睇下, 因羅左居英權都未利用過, 唔知有乜福利.

hi wawa,

今朝要同仔仔去整復活蛋, 係去開果間畫室搞既, 一早佢就起身囉, 呵呵, 重要拎埋相機去影, 順便做功課~~今次功課要講復活節做過d咩, 另外又要影路上行既交通工具.....其他既復活咭就做左啦要去分派俾婆婆等.....手指畫/寫字/推理就做左, 讀書報告要再去借書......以上講果d都係功課, 妳仔仔而家k1好好enjoy時間啦, k2就好忙架啦, 呵呵呵. ^_*
‹ 上一主題|下一主題