用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) ...
go

啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) [複製鏈接]

啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)

收到啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道果間)2006年度K1面試信...好緊張, 應如何準備? 有冇媽咪可幫到我?   
search過BK, 好似無乜媽咪講過哩間幼稚園...到底哩間幼稚園好唔好架? 有冇家長的仔女讀緊哩間幼稚園? 可否給下意見? thx....  

Re: 啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)

mumepen,
我尋日都收到信呀!我都無乜準備呀!只係有時問下囝囝d問題,不過我諗唔難入ge.
呢間學校注重啟發思考同創意,小朋友讀得好開心,但因為無乜功課,課程較淺,所以唔係太多家長鍾意lor!但我就幾buy佢呢套.
我囝囝 in 10am呀!妳呢?

我姪仔,姪女都是讀啟思,佢地都讀得很開心...........
我姑奶都叫我個仔報名(2006年讀k1)
但我鐘意york多些........

Hi Hei001,
我個女in 12/11 下午 3 點....時間上岩晒我, 因我星期六要返半日  

啓思都好多間分校, 我而家諗緊幫個女報讀返屋企果間(藍田)定係九龍塘正校好....因覺得要囡囡咁細個搭校車好似好陰公咁.....

mumepen,
啓思小學附屬幼稚園得一間咋,响牛津道
另外嗰間啓恩幼稚園,由趙鈞鴻開辦,就有好多間分校,我囝囝宜家都讀緊藍田啟思幼兒園,佢返得好開心.
但我鍾意啟思小學附屬幼稚園多d,所以今年同佢考k1

係喎....忽然之間唔記得左tim...嘻嘻
我老公都同我講過同一番說話.
近排成日度緊幫阿女報邊間幼稚園好, 諗到我頭都大晒...

Hei001, 如果啓思收左你個仔, 係咪都會搭校車架?
我最唔放心就係畀個女搭校車....
該用戶已被刪除

Dear Bob&Wendy,
Did you choose Creative then? Does your kid studying in this school now? if yes, any comments? If not, what's your reasons of not choosing it?

I have alos applied this school for my kid & thus want to know more. Thanks.

mumepen,
我囝囝讀緊n1,已經搭校車lar!初時都好擔心,但宜家發覺佢好鐘意.

Hi Hei001,
咁你有無plan小學都繼續畀你的仔仔讀返Creative呀?
該用戶已被刪除

Re:

Re:

面試前以為好難考, 誰知星期六面試, 星期一二就通知收啦, 完全不用擔心, 雖然我最後沒有選讀, 不過學校環境都幾好.

mumepen ,
我首選係浸幼,如果浸幼唔收,就會讀Creative,上埋中小學.

mumepen 寫道:
Hi Hei001,
咁你有無plan小學都繼續畀你的仔仔讀返Creative呀?

請問這間和律論街那間有甚麼分別?
[

Hei001,
Can u tell us more  about this school? e.g. it's English standard, its teaching method, any extra-cirricular activities? Did most kindergarten kids continue to study in its primary school?

How's the overall standard as compared to other school?

Maggie3493,
佢哋係兩間全完唔同的辦學團體,律倫街那間有很多分校,但牛津道那間只得一間,但兩間學校的教學理念很相似,都係注重思考同創意,小朋友讀得好開心.

Maggie3493 寫道:
請問這間和律論街那間有甚麼分別?

jychan ,
其實囝囝未讀,所以只係道聽途說.
這間學校的英文不錯,十分注重思考同創意,不讚成過多書寫,小朋友讀得很開心,但有人批評佢程度過淺,在入小學初期可能因為不習慣過多書寫和默書,而感到有點吃力,但因為佢哋的學生都好smart,所以很快會追上.
不是太多人會直上小學,因為小學學費好貴

thanks for the info.
Any other parents of this school can share your comments on it?

Any information on this school? thanks.

Hello  munepen :
我個bb 就係讀啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)k1, he so happy and he very like this school, the teacher so nice and he everytime sing and song , 我個人就鐘意呢間幼稚園 的環境,可以給我bb有大空間走動,活動教學,可以令到我個bb腦筋玲活冇咁木,致於學術方面,我覺得都ok,我個仔會識 讀eg:人、口、手、山、上、下、子、果、菜.....英文方面:每星期有2日 ,由外國人西人教授英語20min ,ok 家,我個仔會教返我eg: leaf (bb 話條利唔可以伸出來讀家)真好笑), colour, shape, ABC, 外面D名校唔係唔好,我想bb有個開心的童年,by the way 面試時D老師好nice ,唔好緊張,d老師會同小朋友一起座,問下問題非常簡單,       
‹ 上一主題|下一主題