用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 [請教] 學券幼稚園生考私小或直資
go

[請教] 學券幼稚園生考私小或直資   [複製鏈接]

大家好,小朋友係2014年出世既男仔,而家K1讀 學券幼稚園,一星期出去上英文pg 個半鐘,喜歡睇書及發問。

岩岩同朋友食飯,知道出年就要in 學校喇,因為我想小朋友讀冇咁多抄寫既學校,而且個區d 學校全部都谷,所以想同小朋友試下考。不過聽完朋友講私幼同學券幼稚園學生既分別,我個人都怯左,覺得程度真係差太遠。

暫時我目標係直道或播道,唔知呢一年時間應該點幫小朋友裝備,當然亦唔想谷得佢太辛苦,希望大家俾d 意見,謝謝。
   37    0    0    1

1998Ruby1998 發表於 18-5-4 15:56
我知道今年有學卷小朋友考到 St Clare、禮賢、培道、蘇小,所以都唔係冇機會。私幼都有好多人零 offer。

...

多謝你回覆,我呢幾日去買d 簡單故事書同小朋友一齊讀下先

Charlotte_mom 發表於 18-5-4 17:52
伴讀、伴讀、伴讀
獨立閱讀能力同興趣(耐性)幾乎係考小一必備
唔為考小一都為裝備自己,畢生受用

謝謝,伴讀我地由歲半開始每晚都有。小朋友都比同學仔知道好多其他既智識,不過又雜又亂 睇既書太廣,昆蟲,海洋,恐龍都識好多,只係26個字母都未認得好穩陣

ToMing123 發表於 18-5-6 21:29
真道5月考,考生要在考卷上寫中英文名,學券幼在K2下學期未必教到寫名,呢樣要留意返 ...

謝謝提醒,真道正係其中一間目標,早兩日試下同佢一齊寫名,佢興趣唔大,可能覺得難,唯有遲d 再試下

回覆樓主

多謝大家教路,我地開始轉換睇書方法,之前都係我講佢聽或睇圖,而家開始試下拎返d 簡單既書出黎一齊讀下,希望咁樣玩住學習有幫助。我係wm, 時間唔夠多係最大敵人,仲有一年時間,唯有努力多d

scgift 發表於 18-5-9 09:58
我女讀普通學劵幼稚園,又係自小睇(聽)慣故事性強既故事,對啲字少簡單既故事書係零興趣,但睇繪本/故事書 ...

請教下。phonics 點先練得好呢?一星期一堂夠嗎?我而家打算同小朋友一齊上親子班,我都想學埋一份

tracer 發表於 18-5-9 01:28
請教一下:
咁幾時開始要求小朋友跟住讀?

我係而家k1下學期,之前我地都係講好多故事既書,甚至講海洋百科。我呢兩日選佢n 班時喜歡既事出黎(如腳指頭沒名字)用手指指書同佢一齊睇一齊讀,佢又冇乜抗拒,當然讀得耐就開始唔專心,不過急唔黎再慢慢試下。N 班應該仲早左d

另外, 跟大家學野之後買左呢套英文書, 用字同句式都算比較淺,不過仔仔當然唔太識讀, 會講到一舊舊同埋好"Lur",
係唔係讀多幾次睇多幾次就會慢慢好呢? 定係我方法唔岩?

慶幸係仔仔真係好鍾意睇書, 亦冇對我改變左講書方式反感。
再次感激各位既留言同教路

scgift 發表於 18-5-9 13:58
如果冇良好phonics底子或認字唔多既話,呢套書唔易讀喎。想唔靠phonics認字既話,ORT係幾好既選擇,因為啲 ...
謝謝, 我仔仔呢刻仲係文盲敢問一句, ORT係咩呢? 謝謝回覆

scgift 發表於 18-5-9 14:17
叫個文盲讀故事書,不是打擊興趣/自信心嗎?

ORT=Oxford reading tree.
暫時都係我讀佢跟我口水尾讀, 之後我再用中文解釋俾佢知, 同埋講下呢隻字點解~雖然佢未認到字,不過估唔到問佢SLEEP係咩佢又知, D顏色既英文都算識哂, 平時上堂佢係有留心

WangandYu 發表於 18-5-10 08:24
我個小朋友也是,陪讀左一,兩年,去到K2暑假,仍是連he,the都認唔到,好似無乜成效,令人氣餒,後來買了些 High F ...

我好多時今日教完,聽日再問下又唔記得 雖然愛睇書,不過確實仔仔係認字方面冇乜天份,數字都搞左半年先穩定認到1-10, A-Z 硬係認唔哂,已經睇好多字母書,佢都好鐘意睇,不過就係記唔住。

反而d 生字既讀音會記到

scgift 發表於 18-5-9 14:17
叫個文盲讀故事書,不是打擊興趣/自信心嗎?

ORT=Oxford reading tree.
即刻買左lv1-3, LV1 真係好岩佢睇, 對比過2套書我明白你意思了, 非常感謝你教路, 今晚試下同阿仔一齊講下先

joyce76123 發表於 18-5-15 12:26
我从K1已開始,每次手指字讀給他聽,每日堅持,遇到詞語會用淺白語言解釋一下,偶爾會提醒這個字昨日書上也 ...

我買左基礎漢字,個仔冇興趣,反而太ORT 好鐘意,晚晚要講幾本

szeszeeee 發表於 18-5-15 13:49
基礎漢字我女ok,大約三個月認讀完1set,而家開始第2 set了
請問你同佢讀時有冇特別技巧? 我依住講佢好快走左去拎其他書
‹ 上一主題|下一主題