用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 八大是否應降低宿舍豪華舒適度,讓更多的本地生有宿舍住 ...
發新帖回覆
樓主: Arabellahk
go

八大是否應降低宿舍豪華舒適度,讓更多的本地生有宿舍住 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-9-11 09:46
你參觀過宿舍有豪華嘅感覺?

我見到啲係幾基本,幾窄,雙人房兩張床,兩張書枱,公眾廁所及pantry。
可能佢想變兩張碌架床,咁可以瞓多一倍人。

6人房,香港學生係唔會有人申請的。其實無單人房,雙人都叫“免為其難”,四人房?謝了。香港學生相當“矜貴”的。

pccw2017    發表於 23-9-14 20:06

ok_ko 發表於 23-9-11 17:29
香港的大學宿舍真的很難用豪華去形容。宿舍内的設備應該比一般的公屋差(一點點)。所佔的人均面積亦不比 ...

拿到宿位但唔番宿舍,好明顯係高估自己見“簡陋”宿房實在“住唔落去”。在家千日好嘛,又有工人洗。真係,香港而家交通方便,從新界番SPCC都大有人在,大學生咁大個人仲點會怕遠?“實際需要”真係無乜,貪得意想離開屋企人視線,“獨立”一下就有。

ANChan59 發表於 23-9-13 07:55
我同意你的分析,宿位已經不是單純住宿嘅功能,係再深入到你所描述其他群體互動及獎學金,文化交流。這些 ...
OMG, 說好香港故事。好在佢係早好多年,唔係有啲難吹。

各她鄉村各處例,人民生活習慣思考模式都不盡相同,否則就唔叫特別行政區啦。點解成日問,大陸可以咁咁咁,香港唔可以咁咁咁?先問完大陸大學發取錄通知書美倫美奐,點解香港無,然後又問清華可以8人房,申請者大有人在,香港點解無。咁台灣都可以同性婚姻合法,點解大陸唔得?外國大學可以任人自由出入,氣氛自由開放,點解大陸同香港唔係?呢D比較完全唔係考慮當地人既,就叫離地。

beastiebistro    發表於 23-9-16 11:12

Radiomama 發表於 23-9-16 08:15
可彩睇番啲post, 大部分家長都唔同意香港嘅大學宿舍要改為6人或8人間格啫。
...
我早已知道係4#已睇到佢想將雙人房住多一倍人。

barque 發表於 23-9-16 08:33
我覺得樓主似係想講,……. 等多些內地學生有宿舍住。
咁有錢,幾個學生合租沙田私樓啦。

Radiomama 發表於 23-9-16 09:27
你可以話係冰山一角的故事,不過也可能是網上誇張的傳聞。

本地生申請宿舍不會是「非常慘烈」,真正有住 ...
我有個同學個女去UK讀,單人房宿舍,住了一年喊住同阿媽講唔掂,要共用廁所頂唔順,要改租貴啲既ensuite.呢個都係個別例子,但衹有香港家長先會明白,香港孩子幾“嬌生慣養”。(無話係好事,亦唔值得自豪,衹係講事實。)

大學起宿舍,關唔關大學排名“設施”計分一項?吸引大陸學生黎,又可以“國際化”一項加分?我求其噏,唔知係咪㗎?

Ella01 發表於 23-9-23 11:58
個人覺得:大學宿舍,3-4人一間更加合理。
朋友個女係本地大學讀書(四大之一),住係兩人間,里面有兩張床 ...
我想問佢地自己唔住,做乜要霸住間房?

Ella01 發表於 23-9-24 20:32
佢哋唔係唔住,係住得少,既然有正常交宿位費,而且學校同意,所以唔好話人哋霸住間房。若問點解佢哋住得 ...
所以降低宿舍"豪華舒適度"係唔會有更多本地生想住。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊