用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 八大是否應降低宿舍豪華舒適度,讓更多的本地生有宿舍住 ...
go

八大是否應降低宿舍豪華舒適度,讓更多的本地生有宿舍住 [複製鏈接]

香港的政府資助大學是否應降低宿舍豪華舒適度,增加每间宿舍(人少的)住宿人数,讓更多的香港本地學生有宿舍住?
   0    0    0    0

Arabellahk 發表於 23-9-10 13:08
香港的政府資助大學是否應降低宿舍豪華舒適度,增加每间宿舍(人少的)住宿人数,讓更多的香港本地學生有宿 ...

好多人想住無得住? 我識人有都唔住喎

香港的政府資助大學是否應降低宿舍豪華舒適度,增加每间宿舍(人少的)住宿人数,讓更多的香港本地學生有宿 ...

你參觀過宿舍有豪華嘅感覺?

我見到啲係幾基本,幾窄,雙人房兩張床,兩張書枱,公眾廁所及pantry。

比起我幾十年前在外國學士宿舍還要差。HBS的宿舍就真係豪華版。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-11 09:46

我見到啲係幾基本,幾窄,雙人房兩張床,兩張書枱,公眾廁所及pantry。
可能佢想變兩張碌架床,咁可以瞓多一倍人。

ANChan59 發表於 23-9-11 09:46

所講的豪華不是真正的豪華,只是相對於過去那些4人間、6人間、甚至8人間。為什麼大學不能先保證數量,再改善硬件條件?比如規劃時,多建4人間,少一點2人間、單人間。必要的話甚至可以建6人間,我想應該會獲得無宿位的香港本地學生的歡迎。

Arabellahk 發表於 23-9-11 10:18
所講的豪華不是真正的豪華,只是相對於過去那些4人間、6人間、甚至8人間。為什麼大學不能先保證數量,再改 ...

香港根本就唔夠地方,同時所有學生不是都想住宿舍,以前就係6人房,係學生反影冇乜私人空間,太多人。

pccw2017    發表於 23-9-14 20:04
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 23-9-11 10:03
可能佢想變兩張碌架床,咁可以瞓多一倍人。

點放四張書枱?

應該有防火條例的規定,冇得豁免。

香港學生挑宿舍不全是宿位的問題,特別是歷史悠久的兩大舍堂及書院,他們要網絡,獎學金,實習位。

就算宿位夠,部份供不應求,部份無人問津。等同紅隧跟其他兩條隧道的情況。

ANChan59 發表於 23-9-11 10:33
香港根本就唔夠地方,同時所有學生不是都想住宿舍,以前就係6人房,係學生反影冇乜私人空間,太多人。
...
香港不是不夠地方,而是無善於利用。不想住宿舍的應該是少數,如果大學提供6人房,很多學生都會申請,他們並不會優先在乎私人空間,會優先在乎享受大學生活。

贊成減少什至取消2人房。细分其實有許多原因想住宿舍,或者家里太迫,或者同屋企関系唔好,又或者想獨立下,又或者想同同輩住吓,但又可能住得唔夠遠唔夠分。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

我住宿舍已是30年前,基本設施同今日嘅差唔多,現在多咗冷氣而矣。
提出6人大房的網友,住過大學宿舍未?我當年住過較少的三人房,一張單人床,另外一張碌架床;不過仍然要有三個衣櫃、三張書枱,而房內的空間也會按比例較雙人房大。
至於pantry 、洗手間、浴室、洗衣房、晾衫位置、宿舍大廳等當然共用,如果每間房都由雙人變三人,其實一濶三大。
宿舍也要平衡讀書與生活的需要,好難想像6人房的作息時間如何互相遷就和尊重;6個人唔係話宿營玩一陣就走,凈係你要上早堂早起梳洗換衫食嘢已經可能累埋另外5個陪你早起啦。
大學生活唔係話一定要有宿舍才可以享受,大學生也不是你想像咁唔在乎私人空間;要認真諗點解幾十年來會咁樣規劃,千祈唔好想當然。

beastiebistro    發表於 23-9-11 15:39

Radiomama 發表於 23-9-11 14:11
我住宿舍已是30年前,基本設施同今日嘅差唔多,現在多咗冷氣而矣。
提出6人大房的網友,住過大學宿舍未?我 ...

我相信楼主未住过,想当然而已!

楼主很多时的题目及意见跟现实脱节,跟政府官员及部分建制派议员差不多,坚尼地。

Yanamami    發表於 23-9-11 16:53

Radiomama 發表於 23-9-11 14:11
提出6人大房的網友,住過大學宿舍未?我 ...

難道只有住過大學宿舍的人才有資格提出宿舍問題?香港的大學生差不多一半都是走讀沒住過大學宿舍,難道他們畢業後關於宿舍問題也沒有發言權?沒住過大學宿舍的人,也可以通過其他渠道了解,比如通過朋友、子女、網絡等,只不過看問題的角度不同。你說規劃幾十年未變,未必代表一定正確,這個社會不是靜止的。我幷沒說大學生全都不在乎私人空間,可以試點,若大學提供6人間,看看有沒有人申請。在乎私人空間的學生可以繼續等待1人間。

6人房,香港學生係唔會有人申請的。其實無單人房,雙人都叫“免為其難”,四人房?謝了。香港學生相當“矜貴”的。

pccw2017    發表於 23-9-14 20:06

香港的大學宿舍真的很難用豪華去形容。宿舍内的設備應該比一般的公屋差(一點點)。所佔的人均面積亦不比公屋多。普通的兩人間實用面積約100平方尺。裏面有兩張2.5尺床。兩張書桌,兩個衣櫃。除了冷氣機(要入錢才能用的),沒有其他設備了。

我細路有同學住得遠,又申請唔到宿舍。最後要屈蛇。起初比佢屈蛇嘅同學後來(現在才剛開學!)後悔了。但係又唔好意思講咩。依家D細路唔同以前,唔挨得!高估了自己的容忍度。另一方面,屈蛇的一位同學明明知道要宿位。開始爭宿位時又嗲嗲吊吊,遠少少都唔肯申請。其實大學宿位是否唔夠,睇你邊個角度睇啦。我見到拿到宿位而唔返宿舍亦不少(真係唔少!)。

其實,以前就話交通唔好。現在就算住屯門,去HKU或者中大都不多於1小時。比以前好很多了。班細路又比以前吃不了苦。要考慮的可能不是增加宿位,而是分配宿位的要求。現在的情況是假如你住得遠,但成績一般,又唔肯上莊,隨時個宿位就輸比住得近但成績好的一位。

Arabellahk 發表於 23-9-11 10:18
所講的豪華不是真正的豪華,只是相對於過去那些4人間、6人間、甚至8人間。為什麼大學不能先保證數量,再改 ...

「相對於過去那些4人間、6人間,甚至8人間」是指什麼年份呢?是大學宿舍?

反而大房型的宿舍在中學/小學宿舍;又或者青年旅舍、渡假屋、營地等就見過。

前者的學生是必須在同一時間起床、梳洗、到飯堂吃早餐,然後上課;就連晚上10點熄燈也是有規律的。而後者就是for 短期活動,也是按特別作息時間表而集體行動。

時代在變,今日的大學生需要什麼?當然可以問下佢哋,我都只是講吓我嘅經驗啫。

其實冇宿舍住嘅大學生仲鍾意夾份租單位住;好似中大附近有條村,就租咗比唔少學生嘞。

香港唔興呢家野,大學生唔係中小學生,唔鍾意住集中營,呢啲叫「私隱」,不是「豪華舒適」。

ANChan59 發表於 23-9-11 16:08

楼主很多时的题目及意见跟现实脱节,跟政府官员及部分建制派议员差不多 ...
似帶風向使者...

964000 發表於 23-9-11 23:11
香港唔興呢家野,大學生唔係中小學生,唔鍾意住集中營,呢啲叫「私隱」,不是「豪華舒適」。
...

真係太誇張,小學生就話啫!
2⃣️人一間勉強接受吧

ANChan59 發表於 23-9-11 16:08

楼主很多时的题目及意见跟现实脱节,跟政府官员及部分建制派议员差不多 ...
讓你失望了,我住過宿舍。8月底9月初,正是香港大學生申請宿位的高峰期。大學宿舍短缺不正是現實生活中實實在在的問題,如何與現實脫節?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊