用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請問有無人知道,有無專教中文文法的圖書 ...
go

請問有無人知道,有無專教中文文法的圖書 [複製鏈接]

請問有無人知道,有無專教中文文法的圖書

如題!

Re: 請問有無人知道,有無專教中文文法的圖書

如題!   

其實, 中文文法係好深o既野, 我都係o係大學year1先讀, 我諗小朋友一般係唔需要咁快學既.  

MissMaMa:

多謝你的回應,原來是這樣,我就係唔知點教囡囡。我覺得她好像還未懂點樣組織一句句子表達,所以想搵些方法。唔該晒,原來中文咁深架。

呢本我睇過, 都ok, 不過最好有小三以上才用.

修辭練習大排檔

作者:賴慶雄
出版社:螢火蟲
出版日期:2006 年 04 月 04 日
語言別:繁體中文

內容簡介
  只要施展文字化妝術,平淡無奇的文句,立刻煥發熠熠動人的光彩,這項化妝術就是一般人所稱的「修辭」。本書藉由「修辭小故事」誘發學生閱讀的動機;藉由「修辭小知識」指引學子進入修辭的殿堂;藉由「修辭放大鏡」辨析修辭學習的困惑;藉由「修辭練功房」鍛鍊修辭能力更上層樓;藉由「修辭大排檔」提高修辭形式與內涵的鑑賞能力。通過豐富多元的知識點撥和練習設計,只要您肯進入這一嶄新的修辭學習步道,您必可成為人人稱羨的修辭高手。

Teresa:

唔該晒,你知道商務或者大眾有得賣嗎?我想買來參考下。唔該你。

Teresa 寫道:
呢本我睇過, 都ok, 不過最好有小三以上才用.

修辭練習大排檔

作者:賴慶雄
出版社:螢火蟲
出版日期:2006 年 04 月 04 日
語言別:繁體中文

內容簡介
  只要施展文字化妝術,平淡無奇的文句,立刻煥發熠熠動人的光彩,這項化妝術就是一般人所稱的「修辭」。本書藉由「修辭小故事」誘發學生閱讀的動機;藉由「修辭小知識」指引學子進入修辭的殿堂;藉由「修辭放大鏡」辨析修辭學習的困惑;藉由「修辭練功房」鍛鍊修辭能力更上層樓;藉由「修辭大排檔」提高修辭形式與內涵的鑑賞能力。通過豐富多元的知識點撥和練習設計,只要您肯進入這一嶄新的修辭學習步道,您必可成為人人稱羨的修辭高手。

我唔知大眾有冇得賣.  我o個次o係係教協田園見到.

cyanmama,

其實你亦可以買或自製一些排句卡, 當作玩遊戲般替小朋友練習句子的組成.  

cyanmama 寫道:
MissMaMa:

多謝你的回應,原來是這樣,我就係唔知點教囡囡。我覺得她好像還未懂點樣組織一句句子表達,所以想搵些方法。唔該晒,原來中文咁深架。

MissMaMa:

我都有自制一些字卡,不過係英文多些,多謝你的意見。

Teresa :

教協田園係咪旺角個間呀!今日去旺角呀!無去到添,星期五去睇睇,唔該!   
‹ 上一主題|下一主題